Språk/Språket

Sommarlov!

Igår kväll fick vi Geisha-karameller av vår spansklärare Roberto. Inte för att vi varit speciellt duktiga utan för att det var sista kvällen denna termin som vi läste spanska. Fast lite berömde han oss ändå. Trots att vi läser spanska bara 2 lektionstimmar per vecka tycker han att det går framåt. Jag får väl hålla med.

Att inte gå kursen, även om den är svår ibland, hade varit att tappa spanskan ganska omgående eftersom språk är färskvara och glöms otroligt fort om man inte hela tiden är aktiv. Naturligtvis har det också att göra med vilken nivå man befinner sig på men ingen av oss, förutom en, pratar flytande spanska. Eller i alla fall ganska bra spanska. Vi andra gör vårt bästa även om vi kör fast ibland. Just detta att kunna prata obehindrat i vardagssituationer är mitt mål.

Nu är frågan hur jag på bästa sätt under sommaruppehållet förkovrar mig ytterligare i språket och kommer stärkt tillbaka till undervisningen kommande höst? Eller går det som så ofta tidigare; boken läggs till sidan och öppnas inte förrän i september när kursen åter startar?

Man kan ha goda föresatser men hur ofta lyckas man, speciellt om deadline ligger flera månader framåt i tiden? Det är kanske det som är svårigheten, den långa tiden fram tills dess. Man tror att man har en eon av tid men plötsligt är man där, sommaren är förbi. Som alltid, det som skall göras, skall göras NU!

Nåja, än kan man njuta av våren och ikväll gjorde jag lite arbete på tomten. Bl.a. försökte jag få upp en sten framför trappan som vållat mig besvär när jag klippt gräsmattan. Den när inte stor men den sitter djupt i marken och är på stående. Jag ville inte skita ned mig ikväll men kommande helg skall stenen upp ur jorden!

blåsippa
Titta så fin den är, blåsippan!

0 kommentarer

 • Erik Forsling

  Om du är på hemmaplan; du får väl lära dig ”Pans Layrint” utantill, eller varför inte lyssna här:
  Spanska – UR Play
  urplay.se/Sprak?sub_category=SP_SPANSKA

  Varför kanske inte den här lilla 8-minutersfilmen (dialogen kommer en bit in i filmen):
  http://urplay.se/Produkter/174585-Kortfilmsklubben-spanska-Se-vende-perro-que-habla-10-euros?play_category=spr%C3%A5k

  http://www.ur.se/Produkter/161125-Valj-sprak!-Spanska

  Tyvärr har SR International, numera Radio Sweden sedan länge lagt ner sina nyhetssändningar på spanska (jfr. Wikipedia). Jag visste inte det tidigare, för det var dem jag hade tänkt rekomenderat. Mycket mer finns nog att finna. Lycka till.

  • PJ

   De två sista länkarna kunde jag inte se pga upphovsrätten men den första från UR gick bra att välja program från. En hel serie med lättlyssnade program. Tnx eller kanske än hellre İGracias!.

   Jo, så är det. R Sweden finns inte mera i etern men via nätet får idag de flesta intresserade av Sverige sin information. Samma är det världen över. Snart finns det bara Kina kvar på kortvågen.

 • Erik Forsling

  Liten replik. Märkligt. Den första länken kunde du se, och eftersom den inte fick ”länkfärgen” måste man ju kopiera in den i sökmotorns fält. Den tredje länken måste vara ett ”missbifogande” från min sida, eftersom den inte är så mycket att ha. Kanske misstog jag den i brådskan för någon annan träff?

  Men den mellersta, om den talande hunden – trivsam liten film – borde du kunna se, fattar inte annat. Klicka på länken, och när träffen kommer klickar man på ”Kortfilmsklubben”. Det fungerar utmärkt här. Jag testade den åter ikväll. Kanske har det med nationsgränser att göra. Vem vet? Men, det borde knappast ha med upphovsrätt att göra. Försök igen, om du vill såklart.

  Ler lite för mig själv, när jag tänker på din lilla kärnkrafts ”debatt” i kommentarsfälten här i jåns. Jag begrep att inte blanda mig i, just nu är jag mycket trött, och har just tagit helg efter tre intensiva introduktionsdagar på atomverket i Forsmark, hos en annan, och förhoppningsvis bättre entreprenör än förra året. Kärnkraftsindustrin, eltillverkningen via atomklyvning, är en exceptionell verksamhet. Jag röstade nej, när det begav sig, men nu finns den hos oss, och blir förhoppningsvis säkrare efter varje tillbud som sker runt om i världen.

  Du skrev tidigare om närheten mellan Barsebäck och Danmark; men när jag tänker på Forsmark, så tänker jag på att just de tre reaktorerna också ligger nära Pampas.

  Revision på Forsmark 1. Det är där jag befinner mig nu. Arbetslös i grunden. Jag får fnaska – men vill alltid göra ett bra arbete. Faktum är att jag trivs där. Och jag tror att säkerheten har ökat radikalt genom decennierna – men det betyder inte att jag går ut och vevar med atomverkens fanor. Jag är stand-by. Framtiden kommer att visa de nya – eller fortsatta – metoderna för energitillverkning.

  • Erik Forsling

   P.s. Lycka till med stenen som du skrev om. Jag har också ett liknande ”stenminne”, men det är från en liten grusgång.

  • PJ

   Jo, upphovsrätten har att göra med nationsgränser. En film kan visas i ett land via nätet medan samma film inte ses i grannlandet. Samma är det med stora sportevenemang.

   Jo, tekniken som sådan är ganska säker och inte går jag omkring och är rädd men det är den mänskliga faktorn som bekymrar mig mest. Samt avfallet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »