Allehanda

Avsaknad av trafikvett

Inlägget om utflykten igår torsdag blir något försenat eftersom jag inte hunnit redigera bilderna. Men det kommer.

På väg hem blev jag vittne till flera livsfarliga konster av en bilist som helt klart saknade trafikvett. Jag blev så uppbragt att jag lade registernumret på minnet och jag hade god lust att anmäla detta beteende. Något som naturligtvis är lönlöst.

Jag höll exakt 80 km/h enligt fartbegränsningen. När jag närmade mig Ölis trafikkamera så dök plötsligt en svart Volkswagen upp i backspegeln. Den lade sig tätt, tätt bakom. Det kunde inte ha varit många meters avstånd. En uppenbart farlig situation. I bilen satt två coola killar med svarta keps och solglasögon lika svarta. Riktigt tuffa killar i pojkspolingsåldern. Det var ingen svårighet att se dem, så nära var bilen.

Kameran passerades och då försvann plötsligt bilen ur backspegeln vilket betyder att föraren saktade ned farten betydligt till förtret för bakomvarande trafik.

På raksträckan vid Klemetsgårdarna kom bilen åter ifatt med betydande överhastighet. Jag själv höll hastighetsbegränsningen 100 km/h. Jag kunde i backspegeln se hur den närmade sig allt mera utan att sakta ned. Full fart ända fram till min bil där den lade sig lika tätt bakom som förra gången. Det var nästan så att det var snudd på kontakt. Vad hade hänt om jag hade behövt göra en enbart lindrig inbromsning för att inte tala om en tvärnit?

Lite längre fram gjordes omkörningen över heldragna linjer och dålig sikt framåt. Full gas naturligtvis. De körde snabbt ikapp följande bil med påföljande omkörning över heldragna linjer där jag vet att sikten framåt är mycket begränsad. Föraren lekte uppenbarligen både med sitt eget och andras liv.

Det är sällan jag sett sådant hänsynslöst sätt att köra bil. Inte konstigt att sådana unga förare drar upp statistiken för trafikolyckor i åldersgruppen 18-24 år.

Så här läser jag på hemsidan i ned stående länk: ”Unga förare (18-24 år) och allra helst killar är farligast i trafiken. De är extremt överrepresenterade både när det gäller förlorade körkort och inblandning i singelolyckor med dödlig eller skadlig utgång.”


Nya siffror: Så farliga är unga män i trafiken – Automotorsport

Från det ena till det andra. Här kommer beviset för att häggbär finns. Det mesta består av en hård kärna och smaken är frisk men sträv. Efter två bär blev jag lika sträv i munnen som ett grovt slippapper. Eller lika sträv som jag blev till sinnet igår kväll när idioten dök upp i backspegeln.

4 kommentarer

 • Wesber

  Nämen oj, då måste jag ut o leta häggbär, men det blir sen. Nu bär det av till Storstupet och Helvetesfallet med barn och barnbarn. Det blir 26 gr varmt idag, badkläderna är med. Hejs svejs.

  • Per

   Oj, det verkar vara en hiskelig tur ni tar idag med tanke på namnen. Det är nog lite mera fredligt att leta häggbär.

 • annepauline

  Men se där, häggbär! Det är märkligt, jag har flera häggar här hos mig och inte på en enda hägg finns det ens skymten av bär. Äter fåglar upp dem som kart här eller vad är det frågan om? Häggarna blommar ju i massor varenda vår så det borde finnas chans till bär. Men icke!

  Usch vad trött ( och arg ) man blir på såna där marodörer i trafiken. Skit samma om de kör ihjäl sig själva men de utsätter andra för fara. Ibland är de påverkade av droger. Livsfarliga är de. Jag tänker på den nittonåriga tjejen som körde i minst 150 km i timmen på 70 väg utanför Sundsvall i slutet på maj. Där omkom fyra pojkar. Vilken tragedi. Vad hade hon lärt sig i körskolan? Nä, många borde aldrig ha fått ett körkort. Å andra sidan är det alltför många som kör utan körkort och ställer till det i trafiken. Fy fasen, som du skrev här för ett tag sedan: Att åka bil är med det farligaste man kan göra.

  • Per

   Japp, de finns! Jag har haft samma funderingar att fåglarna äter upp häggbären. Vi får se om de blir kvar eller om de försvinner. Bären alltså.

   Ja, trafiken är farlig även vid normala förhållanden för att inte tala om vad som kan hända när uppenbar vårdslöshet spelar in. Och vid drog- och spritkörsel. En annan farlig sak är trötthet bakom ratten. Också mycket farligt och som många inte tänker på. Så det gäller att ta det lugnt i trafiken. Ändå kan man råka illa ut även om man gjort sitt bästa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.