Livet på landet

Efter regn kommer sol, och dofter!

Ömsom finväder, ömsom regn men ganska varmt.

Jag tog en spatsertur genom byn på stigen mot Småhällorna och sedan mot hamnen vid Gammel-Ahlnäs. Den vanliga rundan på ca. fyra kilometer.

Det hade nyss regnat och då, om det är varmt, så finns det så fina dofter i luften. Speciellt i skogen. Arom av barr, träd och tunga ångor från skogens avfall som sakta, sakta blir till näring för växande släkten. Kottar, stickor och ris. En stor hög med lortar från okänt djur låg på skogsstigen.

Blåbären börjar bli färdiga. Här och var kunde jag äta hallon direkt från busken. Lika gott som den första nypotatisen men sötare. Svampar poppar upp ur marken på nolltid. Titta där, åkerbär!

Jag hade tidigare i veckan gått med röjsågen på stigen genom åkern och slåttat ned gräset som blivit lite för långt. Därför gick det bra att gå även om det regnat tidigare på dagen. Jag blev inte våt om fötterna i det snaggade gräset.

En hjort stod ute på åkern och kollade in mig. Alldeles blickstilla en stund tills den tyckte jag kom för nära och tog några vackra skutt in i skogen och försvann. Mot byn surrade fårbonden med sin traktor och slåttade åkerrenar efter att ensilaget skördats tidigare i sommar. Ordning och reda.

Jag gick och tänkte på att om allt hade varit som vanligt och planerat hade jag nu suttit på färjan till Holmsund för fortsatt färd mot Näsåker och Urkult i morgon. Så blev det inte i år. En tröst i eländet är dock att datum för nästa års festival är spikat: torsdagen den 5 augusti 2021. 371 dagar dit men tiden går fort. Alltför fort ibland. Nyss var det vår, snart är det höst.

Det gäller att ta vara på varje dag men idag blev det en slarvdag. Inget riktigt flyt. Sådana dagar finns också. Men promenaden var fin. I morgon tar vi igen det med råge för då skall vi på utflykt!

Gillar du också varm skogsdoft efter ett regn? Ångorna från marken, luften som blivit renad.


Åkerbär – Wikipedia

Åh, visst är det åkerbär som vi avhandlat tidigare i vår? Alldeles vid vägkanten. Jag tog ett smakprov men jag tyckte inte att den smakade något speciellt.

Blåklockor, även de vid vägkanten. Kanske min favoritblomma i naturen. När jag klipper gräsmattan så låter jag annars vilda blommor vara kvar så länge de blommar. Dels för att de ofta är vackra men också för att hjälpa humlorna.

Svampar kommer nu som raketer ur jorden. Vackra på sitt sätt. Förmodligen är väderleken gynnsam med ömsom regn, ömsom finväder.

11 kommentarer

 • Annepauline

  Varm skogsdoft efter regn är ljuvlig! Tänk om det fanns en parfym som doftar så!
  Här har det regnat och är inte mer än 15 grader varmt. Det märks redan att dagarna börjat bli kortare, vart försvann den här sommaren, strax är det augusti. – Men har du hittat åkerbär? Du tyckte inte att de smakade något speciellt? Hm, säg inte att de ”tappat smaken” med åren precis som rödlemonad.

  • Per

   Det vore en idé, varm skogsdoft att dutta bakom öronen. ”The heat of the forest” vore väl ett passande namn?
   Regn fick vi rejält natten mellan onsdag och torsdag men nu har vi åter fint väder. Och tur är det.
   Och ja, dagarna blir kortare. Kanske vi snart får nynna på Tove Janssons ”Höstvisa”
   Tja, jag vet inte men jag får försöka med nya smakprov av åkerbär för att se om det bara var en tillfällighet att jag inte blev exalterad av smaken.

 • Wesber

  Men P-J, det kanske är en hund som pissat på åkerbären om de stod alldeles vid vägen. Nu för tiden tycker jag att mina hallon smakar illa av den där skalbaggen som brukar vara på jordgubbarna i Kvimo. Men vad var det vi kallade den, var det ”skåossbessin” . Nä,jag kommer inte ihåg men fränt smakar det där den varit framme.

  • Per

   Aj, aj så du skräms. Man vet aldrig vem som varit framme på det naturgoda. Tanken har slagit mig själv vid något tillfälle. Ordet ”skåossbessin” har jag hört men vad det är för typ vet jag inte.
   Här smakar emellertid hallonen underbart. Hallon tycker jag är ett av de bästa bären. Rödlemonad skall ju enligt etiketten ha smak av hallon men som vi tidigare konstaterat så har den lemonaden tappat sitt sting.

 • Annepauline

  Undrar om Wesber menar enbärsfis eller ”bärfiisin”. Fy, så illa det luktar om man råkar komma åt en sådan och fick man tag på ett bär där det suttit en bärfis smakade bäret så illa så man spottade ut snabbare än kvickt. Nu läste jag här att skalbaggen har lukten till sitt försvar och det försvaret är minsann effektivt!

  • Per

   Bären ser väl ganska lika ut men hallon är en buske medan åkerbären befinner sig på marknivå och är ganska blygsamma jämfört med den frodiga hallonbusken. Nåja, detta har du klurat ut själv ser jag.

 • Wesber

  Ja bärfis kallade vi den som har är på mina hallon. Undrar vad den avger doften från som får allt att lukta och smaka så illa.

  • Per

   Ha, ha, inte direkt någon doft för en parfym i alla fall om jag förstår saken rätt. Vad jag vet har jag inte drabbats av denna bärfis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »