Allehanda

Kalas

Idag har jag varit på kalas. Granngårdspojken fyllde 11 år och naturligtvis firades kalas. Åren går och de som nyss kröp omkring på golvet står nu på egna ben. Brodern som är ett år äldre är redan längre än vad jag är.

Värdinnan och tillika hulda moder hade dukat fram smörgåsar av olika sort och på bordet fanns nyttigt tilltugg. Vi lät oss alla väl smaka och som grädde på moset skar vi oss varsin bit av tårtorna. Det fanns två att välja på. Jag valde båda som smakade förträffligt.

Dagens kalas gjorde att jag började fundera på julbordet som snart vankas. Även detta år finns från sister Jane inbjudan till julbord på julaftonen. Någon gång på eftermiddag.

Själv brukar jag bidra med sill/strömming av ett eller annat slag, prinskorv och paté. Plus julöl och Skåne. En snaps eller två sitter fint på julaftonen. Som julöl har jag i år valt Malmgårdens julöl.

Vad bör finnas på julbordet? Låt mig genast yttra att lutfisk är inte min grej! Inte så att jag totalvägrar men själv skulle jag inte köpa lutfisk. Jag kan tänka mig att pliktskyldigast ta ett smakprov. Annars fisk av olika slag. Inläggningar, sill, rökt eller/eller gravad lax. Förr i världen var lake en vanlig julfisk men idag torde den vara mera sällsynt på  julaftonens bord. Istället kan jag tänka mig en välfylld skål med skalade räkor! Eller rökt sik, mums!

Kallskuret, korvar av olika slag, paté. Skinka och köttbullar gärna gjorda från vilt som t.ex. älg. Oliver, naturligtvis.

Som varmrätt kalops och kokt potatis. Eller en rejäl bit skinka på bordet, kanske en stek. Till det ärtor, sallad av en eller annan sort. Naturligtvis rödbetssallad, lådor av olika slag som morotslåda, rotmoslåda eller annan passlig låda. Köpes eller hemmalagad.

Efterrätten kan variera kraftigt. Klassikern risgrynsgröt och fruktsoppa får tävla med nymodigheter.  Men passar glass på julaftonen?

Något sådant ser jag gärna på årets julbord. Kom också att fundera på hur  ett vegetariskt julbord ser ut. Kan det vara något?

Kalas blir det i alla fall och det gäller att äta med förstånd. Ta lite av varje, äta allt från tallriken utan att kasta hälften och kanske fylla på lite med det allra godaste.

Hur ser ditt julbord ut? Finns det något tabu på julbordet och vilka är nymodigheterna?

Jag tar mig friheten att visa något av läckerheterna vi spisade ikväll.

Tårtan!

4 kommentarer

 • Wesber

  Jag vill ha det gamla vanliga, köttbullar, skinka, prinskorv och Janssons frestelse duger bra. På juldagen vill jag avnjuta lutfisken med en rejäl klick smör på såsen. Mmmm vad gott. Det är bara jag och gubben som äter lutfisk , dom vet nog inte vad dom går miste om den yngre generationen.

  • Per

   En riktigt gammeldags julmiddag med andra ord. Gott så!
   Klokt att ta in lutfisken på bordet annandag jul. Ofta vill det bli lite för många sorter på julaftonen med resultat paltkoma för den som inte är strategisk vid sitt val av sort och mängd.

 • annepauline

  Jag bryr mig inte så speciellt mycket om julmat, jag blir mätt bara av att höra talas om alla sorter som ”måste” finnas. Lutfisk tycker jag om men den köpta lutfisk som finns är en mycket blek kopia av lutfisk som man lutat själv. Risgrynsgröt med fruktsoppa är gott, det kan jag få för mig att koka precis när som helst under året. Glass på julafton? Hahaa, jag kan liksom inte tänka tanken men varför inte?
  Men oj, nu kom jag på vad jag måste ha på julen: Ägghalvor med Kalix löjrom!

  • Per

   Då blir det ett billigt julbord med måttlig innehåll. Kan vara bra det också, mindre stress för kocken och inte så många måsten. Ha, ha, blek kopia av lutfisken, hur det skall gå till? Den är ju så blek som den bara kan vara. Smaken är ju också tämligen blek enligt min tunga men som tur är har vi alla vår egen smak. Ägghalvor med Kalix löjrom låter gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »