Databiten

Att göra texten större

Ett nytt databiten-inlägg.

Ibland när man surfar runt på nätet stöter man på text som är erbarmligt liten i fonten (små bokstäver). Knappt så man ser vad som är skrivet och är man lite skumögd kan det blir riktigt besvärligt. Ibland har bara vissa delar av texten liten font, det fintstilta, skulle man kanske kunna kalla det. Och det fintilta är viktigt att läsa, har vi lärt oss, för där finns fällor och friskrivningar.

Samma är det med vissa bilder som man vill titta närmare på. Man vill förstora lite grann.

Ett enkelt sätt att förstora hemsidan på Internet eller Microsofts kontorsprogram är att använda musen + CTRL-knappen.

Håll nere CTRL-knappen och rulla hjulet på musen så vips blir texten större eller mindre efter behag.

Det finns fler sätt att öka textens storlek men detta är det enklaste. CTRL-knappen och plus- eller minustecknet är en annan metod.

Fungerar i de vanligaste webbläsarna.

En nackdel med att zooma in bilder är att de blir otydligare.

Vill man se vilken storlek man befinner sig på har Chrome en lite ruta uppe till höger som syns tillfälligt när man zoomar in. Där syns procenttalet i förhållande till normalläget 100 %. I webbläsare Edge går man in på inställningar (knappen med tre punkter . . . ) uppe till höger och där kan man i menyn läsa vilken procent hemsidan visas i. I Microsofts kontorsprogam finns en procentmätare nere i högra hörnet.

Det var allt för denna gång!

Bara att testa och se om rådhuset i Umeå kan bli större.

4 kommentarer

 • annepauline

  Men! Jag har förstorat på ett annat mycket omständligare sätt. Som du beskriver är kanoners! Jag måste börja skriva ut och spara dina tips.

  • PJ

   Roligt att du får ett lite smidigare sätt att använda datorn på Internet. Som sagt, det finns fler sätt att förstora text, bara att välja vilket man gillar bäst.

  • PJ

   Så sant, så är det när man får massa info på en gång så är det lätt gjort att somt faller i glömska. Därför tänkte jag bara ta små saker åt gången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »