Allehanda

Vikingablod?

Jag fick idag i min hand, eller skall vi säga på min skärm, en släktutredning med utgångspunkt från mig själv. Hela 150 sidor lång och vittförgrenat bland andra kända släkter i landskapet. Jag brukar säga att jag är släkt med halva Östebotten och det fick jag också bekräftat idag. Bl.a. fanns en anfader som togs till fånga av ryssarna vid slaget vid Napu 1714 och dog som krigsfånge i Viborg. Ett av barnen fördes till Moskva och dog även det samma år. Hårda tider den gången.

Men det fanns mycket annat som hänt människorna i tidigare släktled. Egentligen ganska fascinerande när man tänker efter. Till norra Sverige har vi en hel del rötter, speciellt från äldre tider. Ortsnamn som Burträsk, Falun, Lövånger, Selånger, Skellefteå, Umeå, Skön (Birsta) och Sigtuna dyker upp. Förvånansvärt få finska ortsnamn men Toholampi är ett, Vetil och Kaustby ett par andra. Som förväntat är de flesta referenserna till byar i närheten.

Skall man därmed dra slutsatsen att vi har större släktband till norra Sverige än till finska Finland? Jag vet inte men kan så vara för det var havet som både förenade och skiljde. Det var troligtvis lättare att färdas över havet än till lands på dåliga vägar och knaggliga stigar.

Tittar man sist i släktutredningen dyker det upp namn som Gunnar Haursi (Herse) Thordsson. Född 1025 i Skokloster, Sigtuna och dog efter 1040 i Birka, Björkö. Äldst, om man kan säga så, är Thord I Byr Byr. Född 992 i Sigtuna. Han är anfader i generation XXXII så det är en hel del år tillbaka. Kan man därmed säga att jag har vikingablod i ådrorna?

Nämforsens hällristningar
Hällristningar från Nämforsen i Näsåker. Kan jag ha gener från de människor som en gång i tiden ristade dessa tecken på hällarna vid forsen? Men då talar vi om mycket långt tillbaka i tiden. Tusentals år. Tja, fullt möjligt och det vill jag gärna tro.

6 kommentarer

 • wesber

  Det är lustigt med släktutredningar, fick reda på av min mors kusin vid gamla skolan i Kaitsor att jag var fyrmänning med min gamla lärare i Vörå medborgarskola (T-B S-tag). Det hade jag inte en aning om.

 • Tiita

  Intressant med släktforskning! Hur fick du ”tag” i just denhär forskningen, är det något ”vem som helst” kan få tag i, någon sida att besöka t.ex? Vår släktforskning går inte alls så långt tillbaka…

  • PJ

   Denna släktutredning fick jag helt apropå av en bekant. Själv sysslar jag inte med släktutredning i någon större omfattning men det blir kanske i framtiden, vem vet.

   Utan att vara helt insatt så tror jag att föreningen DIS i Sverige kan ha något med detta att göra. Där kan man tydligen samköra forskning från olika forskare i Norden och då få fram en slik rapport. Finland finns också med men tydligen bara den svenskspråkiga delen. Därav kom det sig kanske att det fanns så förvånansvärt lite från finska Finland i mitt släktträd. Intressant i alla fall.

   http://www.dis.se/

   De har också ett program för släktforskning man kan köpa. Disgen heter det. Det finns bl.a. video på YouTube som visar lite av programmet. https://www.youtube.com/watch?v=oRSft7n_cWs

   https://www.youtube.com/watch?v=Lv_QZeqQHWc

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »