Allehanda

Vem åker charter numera?

… var en rubrik i söndagens Vasabladet. Författaren till artikeln, Marcus Jansson, tyckte sig se en trend med allt äldre resenärer som sällar sig till charterresandets fröjder. De yngre åker alltmer på egen hand och bokar både flyg och hotell via nätet. Han jämför lågprisflyget med charterresan.

Han gjorde en charterresa i somras och hamnade i en dryg timmes köande för incheckning, något som inte händer när han reser reguljärt eller med lågprisflyg. Han fick också betala för mat och dryck ombord och även separat punga ut för busstransporten till hotellet. Håller charterresan på att flippa ut?

Fördelen med charterresan är det inte behövs så mycket eget initiativ. Det mesta är ordnat och idag är all inclusive mycket populärt. Det är knappt så man behöver lämna hotellet och poolen överhuvudtaget. Usch vad tråkigt tycker jag som bokar mina resor själv via nätet. En orsak till det är att de finländska charterarrangörerna bara har finska hemsidor.  Knappt ett ord svenska. Jag har blivit van vid att på nätet hitta både flyg och hotell på mitt eget modersmål eller på engelska. Några klick så finns både avgångar och pris i klartext. Ett par klick till så har man betalt resan och sedan är det bara att åka.

Jag åker ensam och ibland får jag frågan: ”Hur vågar du?” Svaret är: förberedelse. Det är en del av tjusningen med resandet; nämligen planeringen och förberedelsen inför resan. Det finns reseböcker och många hemsidor med forum, resetips och gästrecensioner. Jag har hittat sidor som jag litar på och där andra gäster och resenärer ger betyg, rosar och risar hotell och boende. Man får snabbt ett hum om hur hotellet är. Med Google Earth och Street View kan man i många städer ”promenera omkring” och bekanta sig med kvarteren nära hotellet eller stifta bekantskap med sevärdheter på förhand. T.ex. i somras när jag besökte New York City hade jag på förhand tagit reda på att jag kunde köpa ett 7-dagars betalkort för Subway och bussar i kiosken på andra sidan gatan där flygbussen stannade. Tanken var att jag inte skulle behöva yra omkring och leta försäljningsställe för detta kort utan genast kunna utnyttja stadens allmännyttiga kommunikationer. Det visade sig dock att kiosken var stängd eftersom det var 4 July och Independence Day. Men det ordnande sig ändå.  – Utflykter och kortresor på resemålet går också att på förhand beställa på nätet. Eller i alla fall ta reda på utbudet.

Det är lite spännande att själv planera resan och sedan se hur det fungerar. Funkar flygförbindelserna, hittar jag flygbussen, kommer jag fram till mitt hotell, är hotellet vad jag förväntat mig, hittar jag i staden, var skall jag äta ikväll? Råkar man ut för en försening gäller det också att ta vara på den situationen. Hittar jag inte hotellet på direkten kanske jag istället upptäcker ett vackert torg som jag inte annars skulle ha sett. Det gäller att ta vara på stunden och även göra något positivt av det som inte går riktigt som man tänkt sig.

Med sunt bondförnuft kommer man långt både som ensam- och charterresenär. Håll reda på grejorna, skylta inte med pengar och värdesaker, undvik skumma kvarter, festa inte runt så att du inte vet var du är, tro inte att allt som glimmar är guld, håll inte på med droger och glädjeflickor. Men man skall inte bli så misstänksam och försiktig att man inte vågar ta kontakt med folk. Det gäller att gå lite på magkänsla när man bedömer vilka som är Stora Stygga Vargen eller Snövit. Ibland gör man riktigt trevliga bekantskaper om man bara vågar ta kontakt och be om hjälp eller bara testa språkkunskaperna.

Engelska är naturligtvis bra att kunna om man reser solo allena men alla språk kan man ha nytta av. Tyskar är vanliga globetrotters och det händer sig då och då att jag får begagna min halvrostiga tyska. Gissa om de blir glada när de hör sitt tungomål från en bondpåjk från norr. Japaner är också vittberesta men det enda ord jag kan på japanska är sushi och med det kommer man kanske inte så långt. Istället satsar jag som bekant på spanska.

Nu är inte jag någon äkta sol- och badturist. Visst kan jag ligga och jäsa en stund på stranden men jag blir snabbt uttråkad. Det kanske också förklarar att jag föredrar storstads- och upplevelseresor. Just nu har vi en upplevelse av klass i våra nejder. Höstens färgprakt är på topp och en spatsertur i naturen är nog  lika så god som vilken annan tur någon annanstans i världen. Men sedan när ruskväder och grådask rycker i ytterdörren, då är det ett nöje att laborera bland världens resmål på nätet och drömma sig bort. Ibland blir det en resa, ibland blir det bara en dröm.

Vet ni förresten att Grådask är ett portvin?

 

 

Ibland blir det en chorizo till lunch, ibland något annat, men mat hittar man alltid.

 

0 kommentarer

 • Monica

  Visst är det så. Att planera resan själv gör den lite till ett Kinder-egg – tre presenter i en; planering, utförande och minnen. Dessutom får man mycket lättare kontakt med andra människor om man åker själv. Utomlands fylls borden på om man sitter en eller två och så är man i gång och pratar.

 • E

  Oj, oj, vad jag blir ressugen när jag läser om dina äventyr! För mig sätter ekonomin stopp för längre resor just nu, men kanske blir jag en glad resande pensionär så småningom. 🙂 Men jag tror inte att jag vågar ge mig iväg ensam, är nog för ängslig av mig. Den som lever får se….

  • Chorizo

   En resa behöver inte bli dyr och lång. Ibland räcker det med en utflyckt på semestern. Fast nog är det roligt att ibland andas lite annan luft är den som finns här i Norden. Din tid kommer nog också, skulle jag tro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.