Livet på landet

Hem kom en låda

Efter att pandemin varit ganska så blygsam i Österbotten, även i våras, så blev smittläget mera bekymmersamt i oktober och något ljushuvud utnämnde Vasa till coronahuvudstaden. Värst i världen till och med. Nåja, sådant epitet och dramatik tar jag med en nypa salt.

Hur som haver drämde sjukvårdsdistriktet till med stora släggan och manade oss med stark rekommendation att bära munskydd även i butiker. Själv avskyr jag munskydd och jag har också problem med att få imma på glasögonen varför jag undviker att bära munskydd utom där det är absolut påbud. Inom vårdapparaten till exempel. Jag besökte gamla moster i fredags och där satt jag med mina immiga glasögon. Man kan ju hålla andan, vetja, ha, ha…

Istället stannade jag hemma och har inte besökt en butik på tre veckor. Provinshuvudstaden har jag inte heller besökt på en månad men i fredags hade jag ärende dit. Positivt överraskad att vägbygget mellan Ölis i Maxmo och Vassor fjärdsändan har kommit igång och mycket hade hänt på en månad. Om ett par år får vi susa fram på dubbla körbanor i båda färdriktningarna och slipper förarga oss över långsam trafik. Ökad säkerhet följer med på köpet.

Nej då, jag har inte magrat till oigenkännlighet, mat har jag skaffat på annat sätt. Bland annat testade jag att beställa mat från K-market Oravais Livsmedel på Internet och det fungerade över förväntan. Visserligen inte hela sortimentet i butiken och hemkörningen kostar en tia men att köra till Oravais med egen bil kostar också. Man kan också hämta leveransen vid butiken och betalar då 4,90 europenningar för hopplockningen.

Hemsidan där beställningen görs finns också på svenska, det tackar vi för, och utbudet är ordnat i grupper så det är ganska lätt att orientera sig bland produkterna som har bild och produktinformation. Bara att klicka på plustecknet för hur många ex man vill ha och minustecknet om man vill minska mängden. Betalning gjordes med mitt betalkort och drogs automatiskt den dag varorna levererades till dörren. Väldigt smidigt och lätt när man väl skapat ett konto. Beställning görs och följande dag sker leverans på förmiddagen eller eftermiddagen. Bara att välja. Man får epost hem att beställningen är mottagen och tydliga kvitton i A4-format med varorna. Skulle man ångra något i beställningen eller göra tillägg så finns denna möjlighet fram till klockan 20 innan varorna plockas.

Prisnivån är kanske inte den lägsta som hos lågprisbutikerna Halpa Halli, Lidl och Minimani men så kostar resan till Vasa en del också. Egentligen tror jag inte mitt matkonto har ökat under denna månad jag stannat hemma. Man handlar det nödvändiga och inget mera.

Helst hade jag handlat på S-kedjan eftersom jag bäst känner till deras produkter men de har ingen sådan service i våra trakter och deras hemsida är också helt på finska så där få de ett stort minus från mig.

En annan leverantör i våra trakter är Bodenbox med centrallager i Jakobstad. De tar bara 4,90 för hemkörning och har naturligtvis lite andra produkter än K-kedjan men mycket är ändå samma. Gårds Smak är ytterligare en lokal matvaruleverantör och så finns naturligtvis Rekoringarna. Så det finna alla möjligheter att få mat hemkörd utan att behöva ge sig ut bland människor. Inte bara under pandemin utan även fortsättningsvis för det fungerade mycket smidigt och bra med de leveranser jag fått.

Speciellt för pensionärer utan bil på landsbygden är det bekvämt att handla på detta sätt. Man måste naturligtvis ha dator och Internet samt lite grann datorvana men det är inga svåra saker och som jag bedömer är det helt säkert med betalning och personuppgifter.

I våra trakter kör också Gunnars butiksbil och den ger personlig service till sina trogna kunder som ofta är pensionärer som inte är så rörliga.

Fint att alla dessa möjligheter finns men ibland behöver man ändå besöka affären och kommande vecka tror jag blir lämpligt med besök. Smittläget har också klart förbättrats och man behöver inte besöka matvaruaffären när det är som mest folk i rörelse som till exempel fredag eftermiddag.

Har du handlat matvaror på Internet för hemkörning och brukar du annars handla grejor på nätet?

Sov gott i natt, i morgon blir det storm. Igen!

Leveransen kommer i en stadig och bra papplåda. Kostar 60 cent men kan också användas till mycket annat. T.ex. att hindra smittspridning. Garanterat bättre än alla standardmunskydd. Bra ventilation och är man om sig och kring sig så kan man sätta genomskinlig tape för titthålet. Den skall jag ha på mig nästa vecka när jag gör besök i affären.

Gunnars butiksbil har stannat till vid byns före detta butik. Webbadressen är synnerligen enkel att komma ihåg, www.fi.

Jaha, då får vi dras med köer och väntetider under ett par års tid medan vägbygget pågår men det är det värt!


K-market Oravais Livsmedel – hemsida. Klicka på ”Produkter” och sedan ”Välj kategorier” för att titta på utbudet!

Bodenbox – Hemsida

Gårds Smak – Hemsida

Reko-Ringar – Hemsida där det går att välja en lokal Reko-Ring på Facebook

Det finns fler leverantörer av matvaror på Internet men dessa är  de mesta närliggande i våra trakter.

 

 

6 kommentarer

 • Wesber

  Vi åker till affärerna och handlar som vanligt, har gjort det hela tiden. Munskydd ser jag aldrig nån som bär här däremot är folk väldigt bra på att hålla avstånd och stå där strecken är ditklistrade på golvet i affärerna. Alla utom slynglar i 15 – 20 års åldern, dom har ingen respekt alls och trampar en nästan på hälen. Där skulle jag ha lust att göra som tanten i affären, hon vände sig om och drämde till en slyngel med gurkan i huvudet. Barnbarnen har varit här idag och dom har aldrig varit så friska som nu under pandemin, inte ens den minsta lilla förkylning. Det är nog tack vare handtvättshygienen och den myckna utevistelsen på förskolan som dom håller sig friska. Storm och regn har utlovats men sen på tisdag kommer solen. Tjohoooo

  • Per

   Här är folk lydiga till 110 % med munskydd. Om det sedan har någon större betydelse är en annan sak. Jag tror handhygien, avstånd och smittspårning är det som har störst betydelse. Speciellt smittspårningen som man satt stora resurser på. Men munskydd har stort signalvärde för att hålla folket på tå.

   Själv har jag också varit frisk, speciellt efter att jag gick i pension. Förr brukade jag råka ut för ett par tre förkylningar per år men inget sådant nu. Knacka i trä!

 • annepauline

  Här finns flera olika företag som har hemleveranser av mat. Jag har inte provat men känner många som handlar mat över nätet och verkar nöjda. Lite dyrare blir det ju. Än så länge har jag tagit mig till affären, jag försöker handla på tider när jag vet att det är lite folk i farten. Här har en hel del personer munskydd. Dock ser jag många som går med munskyddet under hakan, undrar vad det gör för nytta då. Folk är i alla fall bra på att hålla avstånd, ja, förutom ungdomar då. Om avstånden ”hjälper” mot smittan vet jag inte, smittan sprids ju här som bara den nu och Tegnell är väldigt bekymrad.

  Häromdagen när jag fick för mig att städa i skåp hittade jag brickan som jag köpte i affären på Oxkangar. Souvenir från Oxkangar! Den har knappt blivit använd så den är som ny. På baksidan i ett hörn står priset skrivet med blyerts: 4,50. Vilket år köpte jag brickan, hm, möjligtvis 1959. På den tiden fanns inga matbussar men fiskbil kom en gång i vecka på sommarhalvåret. Det var minsann färsk fisk, strömmingarna levde fortfarande i sin låda och våra två katter kände igen fiskbilen på långt håll. De ställde sig i givakt och väntade. Alltid fick de varsin strömming av fiskgubben.

  Här blåser det rejält idag och regnat har det gjort hela natten.

  • Per

   Jo, detta med munskydd kan ha sina sidor. Enligt instruktionerna är det jätteviktigt att sprita händerna före och efter byte av munskydd men jag vet folk som har ett enda som används som skådebröd. I och ur fickan, ha, ha… Jag såg också ett kort avsnitt från spanska Cortes (parlamentet) där pemiärminsiter Sánchez rörde vid sitt munskydd och sedan började gnugga händerna. Precis som man inte skall göra.

   Aha, en riktig raritet med andra ord! Brickan från Oxkangar. Du får sätta den på paradplats i hylllan åtminstone några dagar. Fiskbilen var nog välkommen den tiden kan jag tro. Idag är det lax från Norge väl förpackat. Men, det finns också en och annan fiskbil som kör omkring. Här är det enklast att kasta nät och bragder direkt i sjön och hoppas på tur. Själv är jag ingen fiskare även om jag har nät i min ägo.

 • annepauline

  Nej, Wesber, jag har inte bott i Oxgangar men jag hade under flera år en brevkamrat som bodde där. Hon kom och hälsade på mig och stannade några dagar och jag åkte iväg och hälsade på henne. Vi hade mycket roligt ihop och hittade på mycket bus. Jag åkte med Haldin & Rose till Oxgangar, det tog ungefär en och en halv timme, jösses så nervös jag var att hamna fel. Jag var väl kanske åtta år då och hade knappt varit till Vasa mer än ett par tre gånger…inte var man så vidare berest på den tiden. Inte var jag beredd på att åka den där färjan heller, jag var livrädd! Men sen hade jag hur roligt som helst, haha, jag ville inte ens åka hem. Då var vi i butiken och jag köpte en bricka som souvenir. Som jag valde! Det fanns flera fina motiv, jag tog en med tre kattungar på, jag tycker den är fin än i denna dag. Sen när jag åkte hem satt jag bredvid en tant på bussen, hon började prata med mig. Det skulle hon inte ha gjort för då berättade jag om allt roligt jag varit med om i Oxgangar. Jag babblade på hela vägen hem en och en halv timme om allt jag och min kompis gjort. Tanten bara skrattade men jag har tänkt efteråt att nog lär hon ha blivit alldeles uttrött på mig, hon lär ju inte ha fattat hälften av allt jag pratade om. Så trevliga minnen har jag från Oxgangar. Plus en fin souvenir som jag har med mig än i dag, haha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »