Livet på landet

Höstsysslor

Efter gårdagens storm som hette Storm, jag har inte hör något annat namn, så var det åter idag lugna puckar. Knappt så att ett enda ensamt löv darrade på manschetten. Något av de få som finns kvar. Stormen blev inte så våldsam som befarades men en hel del regn kom.

Detta med höstsysslor är inte min starka grej men något bör ändå göras inför en annalkande vinter. Bland annat nedmonterades blomsterharven som de senaste veckorna sett minst sagt bedrövlig ut. Idag är alla blommorna döda och jorden de bodde i har blivit till fyllning i en dal i gräsmattan. Själva harven får stå ute, det klarar den gott. Även mitt lilla trädgårdsmöblemang lyftes inomhus och det sista av övriga blommor och växtlighet mejades ned med röjsågen och räfsades bort.

Svåger anmälde sig frivillig att hjälpa till med att kärra hem veden som låg nere i backen och det mesta fick vi hem på förmiddagen. Det tackar vi för! På eftermiddagen for vi till villan och gjorde samma sak där med trädgårdsmöblemanget som flyttades inomhus in i lidret. Så nu får kung Bore komma.

Jo, en sak till, byte till vinterdäck är ännu inte gjord men jag håller kolla på temperaturen och väderleken så med kort varsel är den höstsysslan gjord. Jag behöver ju inte ge mig ut i tidig otta som tur är.

Vad mera? Inte så mycket mera – någon höstsyssla jag glömt? – utan nu väntar vi med spänning på valresultatet från presidentvalet i USA. Betydligt mera spännande än republikens eget presidentval för snart tre år sedan.

Som synes, hösten är kommen och utesittandet blir hädanefter förmodligen på någon stubbe i skogen. Ja visst ja, löven, dom hade jag glömt…

Vedhögen ser kanske inte så stor ut men jag kan försäkra att här finns en hel del ved och mera är på kommande. Jag borde kanske ha tagit bilden ur en annan vinkel. Denna ved skall nu torka i två år innan jag sätter fyr på den i stugans vedspis. – I förgrunden till vänster min vedklyv som är guld värd!

Lugnet före stormen, bilden togs nämligen redan i lördags men idag var det lika fint.
Nej då, sommarstugan längre bort är inte min utan jag stå på egen strand.

26 kommentarer

 • Erik Forsling

  Höstsysslor.

  Tidig morgon, snart kvart i fem, och jag sitter uppe i en för mig trivsam nattbelysning, med en ohygglig mängd tetravin. När jag är klar med dessa rader kommer klockan att vara betydligt mer. Hade en storslagen sovdag idag, efter att jag gjort en snabb affärsrunda på f.m. Sorgligt nog hann jag bara på Lidl hälsa ”Hej, hej!” till Sara när jag stod vid kassan och plockade med mina inköpta varor, och hon stormade sen in för att minuterna senare börja tjänstgöra. Osis. Men hon är som Sara i Gamla Testamentet, hon ler. Ett mycket vackert leende. Abrahams Sara log väl, vad jag vet, bara en gång. Det var när Herrens handgångne män förklarade att hon, vid nittio års ålder, skulle föda en son. Då log hon ett leende de inte gillade. Herrens änglar är minsann inga gullgossar att jiddra med. Men det löste sig ju. Och hon log säkert många fler gånger under sin rundvandring, både före och efter.

  Så kan mina höstsysslor se ut. Nu blir det snart en ny sovdag här i Plejset, Plejset som jag älskar att nattuggla i. Måste dock snarast resa hem till Tierp. Det borde jag ha gjort för länge sedan. Men jag är jag, som min vän Waen S. säger. Ikväll, när jag klev upp ur idet startade jag datorn och radion. Så nu har jag varit i USA hela natten, med en treliterstetra vin. Det kanske börjar bli dags för snarksängen, det är ju snart dag, Det verkar dessvärre som att Donald Trump blir omvald till president. Här och nu har jag stor lust att kalla honom vid öknamn, men det vore att sänka sig till hans mentala nivå.

  • Per

   Jo, valet är spännande värre men mycket är ännu oklart. TV, radio och diverse kanaler är fullsmockade med valnytt där det mesta tuggas om och om igen så jag gör som så att jag tittar med jämna mellanrum för att se hur det går. Ingen vits att sätta alltför mycket morgontid till detta. Naturligtvis önskar jag respass för Trumpen.

   Så Sara var nittio år gammal när hon födde sonen Isak? Det var strongt gjort. Om man kan lita på den tideräkningen. Abraham, Isak och Jakob, visst minns jag den trion. Jag antar att din Lidl-Sara är något yngre. God sovmorgon!

 • Erik Forsling

  Jag sätter inte så mycket tid till US-valet, det bara babblar på i bakgrunden, och jag reagerar när det kommer något nytt, t.ex. inrikesnyheter. Någon borde väl ha blivit skjuten eller bombarderad här också. Eller kanske har en räddningsstyrka efter någon jordbävnining hittat ett levande barn tre dagar efter skalvet som ramponerat hela byggnader. Så fungerar jag. Sedan får resten mala på i bakgrunden. Jag har ö.h.t. inte trott på något färdigt US-valresultat idag. Och där fick jag rätt. Processen är för strulig för den tid som de senaste åren inneburit. Sedan finns ju Nagorno Karabach också, och pandemin- Men i natt var det bara US, som om det vore inrikespolitik.

  Men jag använder ju också datorn parallellt, och där kan man röra sig över stora ytor, medan man drömmer om sina favoritkvinnor – som finns överallt.

  Men mest av allt trånar jag efter årets Julkalemder. Ofta årets höjdpunkt. Vi får se.

  • Per

   Förvisso finns det andra nyheterockså men just sådana dagar som idag blir det att hyperventilera om valet i US. Precis som att coronan fått ta en mycket stor del av nyhetsflödet senaste halvået. Om inte dessa två stora nyhetsämnen hade funnits, vad hade de då talat om på nyhetena? Jag lyssnade på P4 Extra idag på em och där erkände de öppet att det var julafton för journalister, reportrar och kommentatorer.

   Jag kan hålla med, valsystemet är med råge förlegat i USA! Inte värdigt en modern demokrati.

   Julkalendern har jag redan fått! Jag fick den igår från Röda Korset, tillsammans med förhoppningsfull giroblankett. Inget jag gillar även om jag regelbundet brukar bidra till RK.

   • Erik Forsling

    Jag menar såklart julkalendern på TV och radio. Årets höjdpunkter. Det är bara att njuta av bra skådespeleri.

 • annepauline

  Lika roligt som det är att plantera plantor på våren lika trist är det att städa bort dem på hösten. Jag har blundat för bedrövelsen ett tag nu men mitt i allt tog jag ett ryck och städade bort alla ledsna växter. Så lovar jag mig själv varenda höst att nästa vår ska jag minsann inte plantera så många sommarblommor och varje vår står jag lika förbaskat där och köper på mig den ena plantan efter den andra. – Presidentvalet i USA är dagens grej, jämt är det för tillfället och både Trump och Biden ropar ut varannan gång att just han själv har vunnit. Det där ska väl ältas många gånger än innan allt är klart och de anklagat varandra för valfusk i olika varianter.

  • Per

   Hjälp med planteringen på våren får jag av sister men avrättningen får jag sköta själv. Och fort gick det. Så jag frestas inte alltför mycket att utöka min blomsterbeättning mera än kring blomsterharven. Det får räcka.
   Antagligen är det valfläsk eller så är det valfusk. Ingen måtta på röstningseländet i staterna och nr 45 är berdd att krångla till det ännu mera. Inte kunde man tro det om världens främsta land på många områden. Liknar nära på en bananrepublik. Få se om de klarar sig från gatuslagsmål?

 • Wesber

  Vackra foton du tagit, tummen upp. USA valet hoppar jag över, orkar inte höra på någon av jollskallarna Tacka vet jag Obama, det var presidenternas president det.

  • Per

   Har jag inte hört tidigare, jollskallar, ha, ha… de är kanske värre än tjockskallar? Det måste de vara!

   Håller med! Obama var en president med stil och klass!

 • Erik Forsling

  Till Wesber.

  Jollskalle, jollskallar. Fantastiska ord. Jag ber på mina bara knän att du lånar ut dem till undertecknad, så att jag kan använda dem, i begränsad utsträckninng – men inte här på bloggen. Jag ogillar personligen när mina egna ord, som t.ex friherre i vissa sammanhang blir kapade.

  Jag håller med dig om att Obama var en bra president. Synd bara att han blev hämmad av kongressen.

  • Per

   Det måste vara en bild med kvinnfolk på! Låt mig gissa bild nr 15 med de två bekymrade damer. Den är i alla fall min favorit. Men även bild nr 14. Bild 26 är även lite speciell.

 • Wesber

  Jodå Erik Forsling nog får du använda order JOLLSKALLAR. Det är ju dalmål som min äkta hälft och många andra kör med, eller är det månne hälsingemål.

 • Erik Forsling

  Tack Wesber!

  Rumpmas som jag ursprungligen är tackar jag ända nerifrår rumpan. Har bara inte hört den formuleringen tidigare. Tack min nye vän, och ha det bra! // Erik.

 • Wesber

  Jag glömde bort att förklara vad joll betyder, du begriper det bättre PJ om ja berättar om damen i Oxgangar som på ett möte i Saron blev uppmanad att ställa sig upp och inleda i bön. Hon blev alldeles förskräckt och inledde bönen såhär : Käre gode Gud, jälp me no så jag it by FÅRG. Hade hon varit dalkulla så hade det låtit såhär : Hjälp mig nu så jag inte börjar prata JOLL. Prata i nattmössan kanske är ett uttryck för samma sak. Man pratar och pratar men det finns ingen sammanhang i något man babblar om. Jag minns dendär kvällen i Saron för att jag fick ett sånt skrattanfall som jag inte kunde styra över. Minns att jag gick ut på utedasset och skrattade. Men det är förlåtet, är man i 15 års åldern då är man inne i en riktig fnissålder.

  • Per

   Ha, ha, den historien var bra. Inte är det så lätt att plötsligt hamna i rampljuset så det kan vara bra att ha en ursäkt till hands ifall det skär sig. Fårg vet jag vad det betyder och om joll är ungefär samma sak så är saken klar! Tur att det fanns utedass den tiden för annars hade det väl hörts in till den andäktiga församling.

   En annan liknade histora har jag hört men från Monå. Där fanns en f.d. handelsman som men åren blev tämligen döv. Han var också ombud för Vasabladet och samlade in prenumerationer. Han besökte även möten i bönehuset och det kunde hända sig mitt i det mest andäktiga och högtidliga att han vände sig till bänkgrannen och med hög rösta frågade: ”Haar du Vasabladet?”

 • Erika

  Presidentval är inget av intresse, alls. Det är bara mindre vetande
  personer som väljs numera. Donald Trump är en person utan det
  minsta förstånd. Hur han blev vald från början, är väl något de lärde
  tvistar om. Jissessss vilken pajas. Hur kunde någon ens komma
  på tanken att rösta på honom den gången? Han är ingenting, thats it!

  Ibland undra jag varför nästan alla räfsar ihop löven, dom små maskarna
  under jord drar ner en ansenlig mängd för kommande frukost/middag
  samt lite kvällsmat 🙂 Såg en gång eller läste hur stor mängd de drog ner,
  men minnet sviker ibland. Dit ner kommer många små höstlöv.

  Idag skiner solen i Dalarna. I går var jag ner till sjön med solrosfrön till
  mina älskade änder. Det kvackas så det står härliga till när de får syn
  på mig. Visst finns det kanske ännu lite mat för dem i sjöns botten och
  lite gräs på land men, lite energi i form av solrosfrön är aldrig fel.

  Någon snö har vi inte fått ännu, kom lite fnyk för en tid sedan, det
  tog regnet med sig nästkommande dag. Fnyk…är Blekingemål, här uppe
  vet inte många vad jag säger, när det ordet kommer på tal. Det betyder
  lite tunt med snöflingor. Så, nu vet alla det. 🙂

  • Per

   Ja, den frågan har också jag ställt mig: hur kan så många rösta på en så uppenbart olämplig person för presidentämbetet? Någonting var uppenbart fel redan när republikanerna nominerade honom.

   Se där, ett resonemang som stöder mina tankar om löv. Låt löven vara kvar, tids nog återvänder de till kretsloppet i jorden. Låg maskarna göra sitt jobb. Redan efter andra gången gräsmattan klipps på våren så är nästan allt borta.

   Fnyk för tunna snöflingor torde vara nytt även för mig. Det är alltså inga lapphandskar!
   Däremot vet jag att fyrk är pengar.

 • Wesber

  Kom på nu att joll eller jåll som det uttalas är Borlängemål. Så fort svärfar ser Trumpen på tv så utbrister han : dendär jållskallen:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »