Allehanda

Svaret på gåtan är….

Allra först, vad är det som saknas på stugbilden i mitt förra inlägg? Stugan kalla Kaalos, förmodligen efter någon Karl en gång i tiden. Gårdsnamnet finns också i grannbyn Kaitsor och jag skulle tro på flera andra ställen. Stugan är ett ödehus men ganska centralt beläget i byn. Egentligen ett utmärkt projekt för entusiaster som vill skapa ett modernt boende i gammal stil. Mycket jobb naturligtvis.

Jo, det som sakandes var el-ledningarna från stolpen med vägbelysningen. Ofta stör dessa eviga ledningar en bra bild och ibland frestas man att ta bort dem i Photoshop. En inte alltför svår uppgift.

Jag kom med ledtråden ”Allting måste ha stadga när kraften är stark” och det syftade på att en ändstolpe i en el-ledning inte kan stå ensam utan stadga. Den måste ha en vajer ned till marken åt motsatt håll varifrån ledningen kommer, vilket saknades. Eller så fortsätter el-ledningen till nästa stolpe vilket också skapar stadga. Så även om man inte kände till stugan sedan tidigare så borde man haft möjlighet att observera att så står inte en ändstolpe i en el-ledning.

Annepauline kom med en gissning i en kommentar och det var rätt. Grattis till det även om jag fick in rätt svar redan på söndag, både via Facebook och epost. Roligt att ändå ganska många engagerade sig.

Vad gäller covid-19 kom idag den goda nyheten att testningen av vaccin mot sjukdomen framskrider med framgång. I bästa fall finns vaccin tillgängligt i slutet av året, något som WHO redan för någon vecka sedan annonserade. Pfizer och Biontech är företagen som nu ligger i ledning men flera andra är hack i häl. Och tur är det för utan ett fungerande säkert vaccin är också år 2021 ett förlorat år.

Vi skall ändå inte tro att det går jättefort att få befolkningen immun. Vilka länder får först tillgång till vaccinet/vacciner? Jag kan gott gissa att stora, hårt ansatta länder kommer att ta för sig. Kanske nästa sommar kommer att vara något mera normal men inget är säkert.

I Amerikat rycker Biden fram och har redan planer för bekämpning av pandemin. Han höll idag ett så engagerat tal att till och med jag blev nästan munskyddsfrälst. Men bara nästan. Jag tror inte munskydd är något universalmedel men i vissa situationer kan det vara tillräckligt verksamt.

Trumpen traskar på i ullstrumporna och sysselsätter sig med rättprocesser och att avskeda sin försvarsminister. Helt i sann Trump-anda. Han är expert på att avskeda folk. Han är bäst i hela världen på att spraka folk. Helt unik på detta område. Vem blir nästa i hans administration som får smaka på kängan? I bästa eller i värsta fall sparkar han sig själv. Inte helt omöjligt, han är kapabel till vad som helst.

Svaret på gåtan är: Elledningarna är borttrollade

Detta är den manipulerade bilden

Detta är originalbilden.

Samma kväll såg solnedgången sådan ut vid Byholmen. Riktigt vacker och färggrann.

4 kommentarer

 • annepauline

  Vilken skillnad på bilderna! Ledningarna stör verkligen motivet. Jag säger då det, som det går att ”manipulera” bilder. Jag läste om en skolfotograf som tagit bort ett stort födelsemärke på fotot av ett barn. Men se, det blev inte populärt, både ungen och föräldrarna, eller kanske främst föräldrarna, blev väldans arga för att fotografen suddat bort födelsemärket på barnet. Där fick fotografen en reprimand, han som trodde han gjorde nånting bra. Otack är världens lön. – Dock undrar jag fortfarande lite över skorstenar på huset. Ett så stort hus borde ha två, kanske tre skorstenar. Antingen har de rasat eller så finns de som du skrev på andra sidan av taket. Synd är det att dessa stora ståtliga vackra hus förfaller.

  • Per

   I princip kan man göra nästan vad som helst med en bild och det görs det också. Inte minst in om fotokonsten är detta en väg att gå.
   Detta med födelsemärke eller annat ”opassande” i människors utseende skall man akta sig för att ändra. Ett fördelsemärke är ofta något som följer människan livet ut medan en finne på näsan kan vara något tillfälligt. Den kan man kanske ”pudra” bort, den är ju inte en del av identiteten. Hyn rent allmänt kan man också förbättra avsevärt men även här gäller det att vara medveten om överdrifter i putsandet. Bäst är kanske att inte göra något alls.

   Skorstenen ja. På andra sidan taket finns en öppning men en plåt över och där har det funnits en skorsten genom taket. Den är alltså riven. Detta är ett ganska stort hus så det har kanske funnits två skorstenar en gång i världen men det känner jag inte till. Min stuga har i alla fall två skorstenar men den ena används inte. Där har kajorna byggt bo.
   Många av dessa fina hus skulle gå att rädda men då krävs intresse, kunnande och tålamod för att sätta dem i stånd. Och kostnaden kan bli lika mycket som ett nyproducerat hus, beroende på grundskick och ambitioner. Många unga familjer vill ha ett modernt hus snabbt och utan eget byggande och renoverande. Då får nog de gamla kåkarna fortsätta att sova tills inget återstår. Men, det finns strålande undantag. Just i grannbyn Kaitsor finns också ett Kaalos och den gården har blivit renoverad och bibehållit sin gamla stil. Det vore intressant att göra ett besök där men jag känner inte folket.

 • annepauline

  Jag kan inte låta bli att kommentera corona pandemin, här börjar det bli panikläge nu igen, strängare restriktioner, vad nu det är. Folk går runt med munskydd under hakan eller munskydd glatt hängande ner från ena örat …puh, det finns otaliga varianter. Vem vågar vaccinera sig med vaccinet när det väl kommer? Vaccin brukar ju ta åratal att forska fram, vad ska man tro om ett vaccin som tagits fram på mindre än ett år? Det är nog bara Trump som kan tro att det är bra, eller förresten enligt Trump är Covid 19 en helt ofarlig sjukdom så det behövs inget vaccin alls.

  • Per

   En restriktion i coronatid är ofta en begränsning av ens rörelsefrihet för att minska de fysiska kontakterna mellan människor, inte de sociala kontakterna som det ofta framställs, i syfte att minska smittspridningen. Till saken hör att de flesta restriktioner som presenteras är frivilliga. Här i Finland talas om rekommendationer vilket innebär att man som individ själv avgör om man följder rekommendationerna helt, delvis eller inte alls. Dock uppfattar många dem om tvingande, vilket är fel slutsats, eller önskar att de vore tvingande.

   Jag tittade på Västerbottens allmänna råd, vilka är råd, inte tvingade beslut och det finns heller inget lagrum för straffpåföljd om man inte följer dessa råd. Jag skulle säga att situationen är ganska lik mellan Finland och Sverige vad gäller tillämpandet av dessa rekommendationer och råd. Annat är det nere i Europa på sina håll där dryga böter kan utskrivas.
   https://sverigesradio.se/artikel/7596214

   Munskydd, ja. Det skulle inte förvåna mig om en stor del av brukarna av munskydd använder dem fel. Hur ofta har jag inte på TV sett folk röra vid sina munskydd och sedan ta tag i något annat, en mikrofon, ett trappräcke, ett dörrhandtag eller annat liknande. Har personen covid-19 är detta ett ganska säkert sätt att sprida smittan vidare. Bättre hade det då varit att de inte alls hade munskydd. Och sedan har vi de som har ett munskydd i fickan och tar fram det för syns skull. Jo, det finns många varianter.

   Jag menar att munskydd är till nytta inom vården och i trånga utrymme där man vistas en stund tillsammans med andra människor, t.ex. kollektivtrafiken eller i en hiss men då skall det användas på rätt sätt.

   Det där ryss-vaccinet som Putin stoltserade med somras skulle jag akta mig för men det vaccin som Pfizer och Biontech håller på att ta fram har jag större tilltro till. Man lär väl inte heller i brådrasket få tillgång till vaccinet utan det kan dröja till sommaren innan det kommer den stora allmänheten tillgodo. Först skall sjukvårdspersonal, andra nyckelgrupper och de i riskgrupper vaccineras. Vi får hålla tummarna för att det inte blir sjufallt värre pga ett vargvaccin.

   Tja, Trumpen och hans sagor är nog att ta med en klackspark. Den gubben är en katastrof.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »