Funderingar,  Upplevelser

8411,00 dollar för en målning

Jag följde en nätauktion som avslutandes i helgen. Det var numera Youtube-influencern Jonna Jinton som hade en målning till försäljning. Första budet var 1 dollar men ökade under den första dagen till 4010,00 $. Sedan stod det och stampade på den nivån några dagar och jag trodde att slutbudet kanske skulle stanna på ca. 5000 dollar. Men nej, sista dagen blev det drag under galoscherna på intresserade och det sista budet slutade på 8411,00 $.

Inte dåligt, det är bara att gratulera till en framgångsrik försäljning! Det är abstrakt konst med blå nyanser och namnet ” Ìssvindr” (Isvind). Inte för att jag förstår mig på konst i någon större grad men namnet tycker jag ändå motsvarar motivet.

Jag skall inte uttala mig om konstverket som sådant men jag är mycket intresserad av vad konstkännare, konstkritiker och förståsigpåare säger om Jonnas konst och försäljningen av denna målning. Hon har inte, vad jag vet, någon egentlig konstnärlig utbildning utan är självlärd.

Detta borde innebära att de inte godkänner hennes konst, eller har jag fel? Hon har inte gått den rätta vägen, har inte någon konstnärlig utbildning, har inte kontakter till rätta personer och umgås inte i de rätta kretsarna. Ändå är någon beredd att betala över 8000 $ för en av hennes målningar. Det skulle jag vilja höra förklaringen till från någon av dessa experter.

Enligt det institutionella konstbegreppet är konst något som ”definieras av etablerade institutioner i konstvärlden, vilket kan vara gallerier, museer, konstbiennaler och tidskrifter men också enskilda kuratorer, konstteoretiker och konstnärer”. Citat från Wikipedia. – Så konstköpare har ingen roll i sammanhanget?

Jag har tidigare varit inne på samma ämne, vad är konst, en fråga som fascinerar mig och som jag ständigt återkommer till. Om jag spikar upp ett dasslock på vägen och säger att detta är konst kommer konstkännare att i bästa fall gapskratta men mest troligt kommer de inte ens att märka att jag och mitt dasslock finns till. Om däremot en känd och erkänd konstnär gör samma sak, spikar upp ett dasslock på väggen, kommer konstvärlden, konstkritiker och diverse konstbeundrare förmodligen att falla i trance och kanske betala stora summor för konstverket. Hur kommer det sig?

För ett år sedan gick en debatt i samband med konstutsmyckning i H-huset som är under byggnad på sjukhusområdet i Vasa. 300 000 euro hade reserverats för konst i den nya byggnaden och konstens nödvändighet och omfattning ifrågasattes. Bland annat var det någon som i hastigheten råkade kalla detta för lull-lull.

En annan politiker i sammanhanget menade att pengarna enbart borde gå till etablerade konstnärer och att amatörer göre sig icke besvär. Motiveringen var att samhället borde stöda de som gått påkostade utbildningar och offrat år på sin förkovran i konstens namn. Inget fel i det men att helt sopa bort den konst som finns hos amatörer och självlärda bildmakare är slöseri med allmänna medel och att nedvärdera annars fina bilder och kreationer. Jag menar att också annat än utbildning och rätta kontakter borde få avgöra vad som är konst och vad som är värt att satsa pengarna på.

Utbildning är bra, också inom konstnärliga yrken, men en lång och dyr utbildning är ingen garanti för konst och konstnärskap. Det är som att köpa en dyr kamera och sedan tro att man automatiskt tar fina bilder med den. Förvisso är det lättare att skapa en perfekt bild med bra kamera och gedigen utbildning men det är ingen garanti för en intressant bild. En duktig fotograf och konstnär kan som självlärd också skapa fantastiska bilder med enkla medel och en billig kamera om bara talangen finns. Exemplen är många!

Utan tvekan har Jonna en konstnärlig ådra. Det är bara att titta på hennes naturromantiska bilder (fotografier) och hennes förmåga att väcka intresse för sina skapelser. Jag skall inte uttala mig om abstrakt konst men visst skulle hennes Ìssvindr ta sig bra i rätt miljö och i rätt sammanhang? Hon har många bollar i luften, måleriet är bara ett gebit. Frågan är bara hur hon bäst tar till vara sin talang.

Intressant blir att se hur följande försäljningar av hennes målningar går och om hon får in en fot i den etablerade konstvärlden. Intressantast är dock att se hur hon utvecklas och vart hon styr. Att hålla intresset vid liv är också en konst i sig.

Ìssvindr – Skärmdump från avslutad auktion.  Priset uppe till höger. Klicka för större bild!


Live auctions – Senaste och kommande auktioner på Jonna Jinton Sweden

Konsten att visa yrkesstolthet – Volym. – Intressant artikel om konstnärens identitet

7 kommentarer

 • hasse

  Så sant som du skrev om dasslocket. Liksom den självlärda humorgruppen KAJ, utan att nu börja gräva i besöksstatistik från Wasa Teater vill jag nog påstå att KAJ dragit mest publik, dessutom en glad publik, framom diverse tungrodda , berömda pjäser som framförts där.

  • Per

   KAJ är ett typiskt fenomen som åtminstone i början skapade sin framgång med hjälp av Internet och de verktyg som där finns. T.ex. videor på Tuben. De fick en kanal utåt som visade vad de gick för och på den vägen är det. Samma för många andra inom olika områden. Jonna är ett annat exempel. Med det inte sagt att det räcker med en halvbra blogg och några videor utan det krävs en hel del arbete, inte minst med att skapa nätverk och relationer.

 • annepauline

  Det är som du skriver bara att gratulera Jonna Jinton till försäljningen. Om nu köparen står fast vid sitt bud och slantar upp stålarna. Jonna har jobbat och jobbar hårt för att leva där hon lever så hon är absolut värd framgång.
  Jag begriper mig inte på konst så jag skulle aldrig köpa en tavla som är så abstrakt. Tur att smaken är olika!

  Jonna Jintos fotografier är väldigt vackra men ack, ofta så ”tillrättalagda”, alltså onaturligt vackra. Nu vet inte jag om du förstår vad jag menar men jag tycker att dina bilder är hundratals gånger finare än Jonnas bilder. Dina bilder är liksom ”äkta”, det är inte Jonnas. Haha, bäst jag slutar försöka förklara vad jag menar nu, jag trasslar bara in mig.

  • Per

   En får tacka för berömmet! Mina bilder är mera vardagsnära och ämnade att i viss mån illustrera texten medan Jonnas bilder som photo prints ofta är arrangerade och stiliserade. Speciellt där hon själv är med. Jag tänker i första hand på långa klänningar mitt i skogen och liknande. Likväl tycker jag att hennes photo prints passar bättre på en vägg än mina bloggbilder. Folk vill gärna ha lite naturromantik på sina väggar.

   Visst har också jag bilder som skulle passa inom ramar men ett urval borde göras. Just nu håller jag på med en fotobok där bilderna är kvadratiska och med en bild per sida. Alltså ganska stora. ”känt folk” är titeln. Bilder på bekanta till mig. Lite senare i höst gör jag följande fotobok: ”okänt folk”.

   Ack ja, abstrakt konst är inte alltid lätt men jag tycker ändå att den passar i rätt miljö. Det handlar också till viss del om ens personliga förhållande till en målning. Och som sagt, tur att smaken är olika!

 • Erika

  Bilderna hennes är redigerade ganska så reellt, då kan jag tycka att dom
  är långt från den verkliga bilden, den som trots allt ses genom ögat inte
  kameraögat. Om inte annat syns det på vattenfall av olika format. Hennes
  konst är inte min konst, jag skulle aldrig ger så mycket för en tavla men, det
  är jag som tycker så. Alla är vi olika i tycke/smak, tur är väl ändå det! 🙂

  • Per

   Naturligtvis är hennes bilder redigerade, precis som mina, eftersom jag fotograferar i RAW. Sedan beror det på hur man vill att slutresultatet, själva bilden, skall se ut. I princip kan man göra nästan vad som helst med en bild. Jag betraktar Jonnas photo prints som är till salu som fotokonst och inte bara en bild rakt av. Någonting mellan ett fotografi och en målning.

   Jag skulle inte heller betala så mycket för en målning eftersom jag prioriterar annat. Som tur är finns det konstmuseer och utställningar. Själv är jag stor beundrare av kanadensiska Group of Seven och deras målningar som inte heller avbildar landskapet naturtroget men ack så mycket känsla och skönhet det finns i de målningarna.

   Ett litet smakprov på Pinterest:
   https://fi.pinterest.com/suevt1956/group-of-seven/

  • Per

   Denna länk till Group of Seven är bättre. Bara klicka på en gubbe så kan man läsa mera och även se bättre exempel på deras konst längre ned på sidan.

   https://thegroupofseven.ca/

   Sist och slutligen var det inte Jonnas konst jag ville diskutera, även om jag tog hennes försäljning av tavlan som utgångspunkt, utan vad är konst och vem har rätt att bestämma vad som är konst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »