Livet på landet

Ungdomligt oförstånd

I mitt förra inlägg påstod jag att jag lämnat ungdomens glada dagar bakom mig men är det en sanning med modifikation. Glada dagar kan man också ha som äldre och man är inte äldre än man gör sig. Vissa blir gamla redan vid 18 medan andra spritter av liv långt över 80 och värst är Dagny. Det handlar mycket om attityd och inställning. Själv känner jag mig oftast som en munter yngling.

Denna muntra yngling råkade i början av juni ut för ett olyckstillbud som var självförvållat. Jag skulle röja buskar med röjsågen och normalt bär jag skyddshjälm med visir men det var varmt väder och det blev för hett under hjälmen så jag tog risken att köra en liten stund utan hjälm. Det skulle jag inte ha gjort för hux flux kom en liten kvist flygande rakt mot ansiktet, slog bort glasögonen och lämnade en kort, liten pinne på ca. 2 cm i ögonvrån på högra ögat. Den stack ut från ögonvrån så det var bara att ta tag i den och dra loss den. Det gjorde inte alls ont och jag räddades förmodligen från en allvarligare olycka av mina vanliga glasögon. Efter denna fadäs så inhandlades skyddsglasögon för de tillfällen när jag kör trimmer och gräsröjning. En bekant råkade ut för samma sak när han trimmade gräsmattan med följd att ett flertal besök hon doktorn blev av nöden. Även det slutade lyckligt men nära ögat var det.

Ett par skyddsglasögon inhandlades men tji fick jag. När jag förra veckan skulle röja gräs på motionsstigen genom åkern så hittade jag inte mitt nyförvärv. Jag letade högt och lågt, här och där, under och ovan, ingenstans fanns skyddsglasögonen. De är borta än idag men ibland har man tur. Jag hittade i stället ett par andra skyddsglasögon i oöppnad förpackning som kom med röjsågen och som jag totalt glömt bort. De var också bättre utformade och mera proffsiga så där gjorde jag en ren vinst. Och lärdomen fick jag, använd alltid rätt skyddsutrustning! Man lär så länge man lever.

Höbärgning

Bönderna har bråda tider och de jobbar dag och natt för att bärga skörden. Lördagskväll när andra satt och lattjade på sommarstugan gjorde säkert fler än en bonde ett sent arbetspass i den fina kvällen. Denna bild är dock från en mera kristlig tid på lördagen men jobbas skall det i hettan. Man får hoppas att de har luftkonditionering i hytten.  – Detta är lite annat än när jag som 70-tals yngling gjorde höbärgningen manuellt.

 

6 kommentarer

 • E

  Aj då, tur det gick bra med ögat! Skyddsutrustning är nog bra att använda, men glöms ofta bort. Min oanvända cykelhjälm blänger på mig varje gång jag öppnar skrubbdörren.

  Du verkar ha en i grunden positiv inställning till livet och det ska du vara tacksam över! Det är säkert lättare att leva så. Jag är väl inte heller negativt inställd till livet, men det har varit mer ”utmanande” än vanligt på sistone, för att använda svenskarnas favorituttryck. Jag vet ju att det är upp till mig själv att lägga innehåll i dagarna, med det tycks inte bli av, haha. Håglös kallas det väl?
  Nå, något positivt har hänt. Vi fick tips om en ny, oväntad rutt för att ta oss till vår medelhavsö i höst. Direktflyg och inte speciellt dyrt heller, så kanske resan blir av i alla fall. Det är något att se fram emot, det skulle bara gälla att hitta något innehåll i dagarna fram tills dess. Någon kortare utfärd kanske…ifall det skulle bli av bara….

  Kolla Wissair, ifall du inte redan känner till det bolaget. 😉

  • Per

   Jo, ögat klarade sig och konstigt nog gjorde det inte ont även om jag fick en smäll.

   Jo, jag är i grunden positiv men samtidigt är jag realist och vet att allt inte går som på Strömsö hela tiden. Det gäller att hitta alternativen när det blåser motvind.
   Att få innehåll i dagarna har jag inga problem med, dagarna går nästan för fort.

   Kul att du hittat en resa och vi får hoppas att den blir av. Alltid bra att ha något att se fram emot.
   Själv var jag idag på en kort utflykt tillsammans med sister och svåger. Inget märkvärdigt men det kommer kanske ett litet inlägg om det endera dagen. Har också tittat på lite andra utfärder, få se vad de blir av…

 • Wesber

  Nog är det viktigt med skyddsglasögon, en släkting till äkta hälften i Alfta struntade i skyddsglasögonen och fick in en stålflisa i ögat. Trots upprepade besök till ögonkliniken i Örebro så blev han blind på det ögat, han var i 25 års åldern då och hade hela livet framför sig så det var inte så roligt. Nu är han lite över 40 och klarar sig ändå bra med bara ett öga, även vid trimmning av gräs är det viktigt med skydd för det flyger giftig vaxtsaft rakt i ansiktet ibland har jag märkt.

  • Per

   Visst är det så, skyddsglasögon är en viktig detalj när man jobbar med sådant som kan flyga omkring. Kanske borde jag ha på dem när arga svalan anfaller på gårdstunet?
   Visst kan man klara sig med ett öga och även annan reduktion av lem och funktion men bästa är nog ändå att ha allt i behåll och i skick. Jag hade en jobbarkompis som blev av med ett ben i en motorcykelolycka men han är ändå väldigt rörlig, cyklar och står i, så allt behöver inte vara slut även om ödet kan drabba en hårt. Hittills har jag klarat mig, knacka i trä….

 • annepauline

  Det ser verkligen annorlunda ut på höåkrarna med maskiner och grejer mot på den tiden när en annan bärgade hö. Nu går allt snabbt och automatiserat, hej och hå. Konstigt nog verkar det ändå som om folk har mindre tid och är mer stressade nu för tiden än förr.
  Tur att du klarade ögat! Farligt, farligt. Det ska bli roligt att se var du hittar dina nyinköpta skyddsglasögon. Någonstans finns de ju. Själv är jag väldigt dålig på att använda cykelhjälm. Det kommer jag väl att få sota för en vacker ( eller inte vacker! ) dag. Det känns så obekvämt med hjälm så det är inte klokt. I nuläget vet jag inte ens var jag har hjälmen.

  • Per

   Jo, det är mycket annorlunda på åker och äng nu för tiden. Har de moderna maskiner till hands så sitter de ofta i luftkonditionerad hytt och jobbar med ratt och joystick. Men det skall produceras mycket per arbetad timme, det är priset.
   Det roliga med de nyinköpta glasögonen var att när jag lade bort dem vid hemkomsten så tänkte jag högt för mig själv: oj, vad jag kommer att leta efter dem även om det är en helt naturlig plats att förvara dem på. – Och än är de borta, putsväck ur minnet och synfältet. Det skall bli intressant att se var de verkligen är.
   Själv är jag också dålig på att använda cykelhjälm, jag har nämligen ingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »