Allehanda

Den digitala världen

Även om ungdomens glada dagar för länge sedan är över för min del så har jag ändå anammat mycket av dagens nymodigheter och teknik. Jag tänker på datorer, it-världen och det papperslösa samhället. Jag läser Vasabladet på datorn, tittar på tv via Internet, lyssnar på musik via Spotify, utför de flesta ärenden på nätet och försöker hålla mig up-to-date så mycket som möjligt. Banken besöker jag sällan fysiskt men det hände sig faktiskt en gång i maj och då gick det mycket snabbt och smidigt även om jag hört rykten om motsatsen. Men till provinshuvudstaden var jag tvungen att bege mig. Pengar har jag inte tagit ut från uttagsautomat på snart två år utan jag har några tio i plånboken för alla eventualiteters skull. Till nästan 100 % betalar jag med kortet.

Jag har också ordnat mina flesta förehavande med olika myndigheter via nätet, till exempel Skatteverket. Det har dock den olägenheten att de bombar mig med struntmeddelanden med jämna mellanrum. Först kommer ett meddelande från suomi.fi, en slags meddelandetjänst i Finland som jag använder, något senare kommer samma meddelande från Skatteverket och båda gångerna är jag ju tvungen att logga in och kolla vad det är fråga om. Annars finns risk att jag missar något viktigt ärende som till exempel att betala kvarskatt vilket har drabbat mig sedan jag blev pensionär. Enbart i år har jag fått närmare 20 meddelanden och beslut och då har jag sållat bort struntmeddelanden. Det är som om Skatteverket låter byråkratin blomma fullt ut när de inte behöver kosta på porto för brev.

En sak som är mycket bra är kanta.fi, tjänsten på Internet som handlar om sjukvård och recept. Mycket behändigt när till exempel recept behöver förnyas. Även EU:s nya coronaintyg kan hämtas från kanta.fi och förvaras i mobiltelefonen.

Apoteken har blivit snabbare, har ni tänkt på det? Tidigare fick man vänta en god stund medan farmaceuten stökade runt i de bakre regionerna och knackade fram etiketter på skrivmaskin. Nu skannar de sjukförsäkringskortet, snabbt får de fram ens uppgifter på skärmen och lika snabbt spottar en skrivare ut etiketter och kvitton. Skrivmaskinsknattret har försvunnit på apoteken.

Sökning för de allra flesta resor och bokningar görs på Internet, något jag uppskattar mycket. Tidigare var det ganska omständligt att boka en resa längre bort. Till resebyrån var man tvungen att bege sig och hade man charter i tankarna så bläddrade man i kataloger. Förhoppningsvis kommer resandet snart i gång på riktigt och vi åter kan se röra oss mera fritt utan diverse begränsningar och rekommendationer.

Böcker kan man läsa digitalt och det har jag som bekant provat. Just nu har jag läst 6 % av Marcel Prousts ”På spaning efter den tid som flytt”. Ett riktigt maratonläsande som säkert tar flera år. Annars föredrar jag helst pappersböcker, där är jag lite konservativ, men visst är det behändigt att ha reselektyren i mobilen.

På tal om mobiltelefonen så har jag en Samsung som tjänat mig troget några år men nu börjar den ha allt mindre minne och för att kunna göra nödvändiga uppdateringar är jag tvungen att ta bort program, eller appar som det heter nu för tiden, även sådana appar som jag betalat för, vilket inte känns bra.

Även om min gamla Samsung fungerar hur bra som helst så har den minnesproblem och därför blir jag snart tvungen att investera i en ny apparat. Den skall ha 5G, rejält med minne och hyfsad kamera. Som mycket annat i den digitala världen är även telefonen slit och släng.

Hur har du anpassat dig till det ”nya normala” – ännu ett nytt uttryck – med tjänster på Internet och användandet av mobilen i snart sagt varje vardagssituation? Är det smidigt, bekvämt och intressant eller är det jobbigt, bökigt och tråkigt?

Pörkenäs

Förutom en begravning i fredags deltog jag också i den årliga sammankomsten för radiovänner på Pörkenäs utanför Jakobstad. Bästa möjliga väder.

Vedörssundet

På väg hem stannade jag till vid Vedörssundet mellan Pörkenäs och Socklot och tog denna bild i sena kvällen. Eftersom det är så varmt nu och stark sol är bästa tillfället att få bilder på sena kvällar och tidiga morgnar. Passar mig bra.

 

Arga svalan fortsätter att attackera mig på gårdstunet så fort jag visar mig. Här en kort video som visar anfallen.

 

 

 

2 kommentarer

 • annepauline

  Jag har ”anpassat” mig till den digitala världen enligt bästa förmåga. Det kändes lite läskigt de första gångerna jag betalade räkningar via nätet. Jag var rentav nervös! Jag gjorde ”fel” och röda utropstecken dök upp i texten. Jag ringde banken i panik, tänk att de faktiskt svarade, ett litet knapptryck hade jag missat. Nu går det mesta bra, jag beställer grejer enbart från betrodda företag och passar mig från att öppna vilka mail som helst. Mycket lurendrejeri finns det. Hur lätt som helst att bli lurad av falska hemsidor.
  Men det är en sårbar värld. Nu i dagarna blev ju COOPs datasystem hackat, ett företag av bortåt tusen företag i världen. COOP har tvingats ha sina butiker stängda, hur kul är det för de franchiseägda butikerna? Inga kassor fungerade och alla priser finns på datorer. Dagens kassörskor kan knappast räkna addition och subtraktion heller.
  Hur lätt är det inte att ”hela världen” släcks ner av avancerade hackare som kräver företagen på miljonbelopp för att låsa upp systemen som de släckt ner? Jag säger bara en sak: Vad är det för fel på papper och penna? Och kontanter.

  • Per

   Vi kan konstatera att du är en människa av din tid med den teknik och beteenden som finns. Vi är nog rätt lika där kan jag tro. Och egentligen, om man bara lär sig gången och rutinen, varför inte? Allting handlar om vana. Första gången jag betalade räkning över Internet måste ha varit för över 20 år sedan. Jag minns nog inte hur det kändes.

   Sicket elände Coop råkat ut för men samtidigt tror jag det handlar om att de inte satsat tillräckligt mycket pengar på säkerhet utan valde den dumsnåla vägen. De är inte ensamma om det. Det amerikanska företag de anlitat för grundsystemet erbjöd säkert något ”billigt och bra”. De måste ha något slags reservsystem i bakfickan som klarar av de mest nödvändiga funktionerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »