Allehanda,  Upplevelser

Våren är på frammarsch och Frida Kahlo kommer på TV

Åh, så trögt Internet har varit idag! Som sirap och trots att jag startat om routern och försökt allt så händer inget. Jag får inte ens i gång Telias hastighetstest. I morgon blir det jag som ringer dit och klagar, detta är för dåligt! Jag ringde också i vintras och då tyckte jag att det tillfälligt blev bättre men nu är det samma visa igen. Det är som om det går från jättedåligt till hög hastighet, en konstig berg- och dalbana. Hoppas verkligen att 5G kommer snart! Någon annan i närheten som senaste tid haft samma dåliga erfarenhet av Telias mobilnätverk?

Annars är sommaren på kommande även om maj månad inte varit den varmaste. Tisdag till torsdag var det dock fint och varmt och då behövdes verkligen AC:n i bilen. Tror ni den fungerade? Nähepp, bara varm och ljummen luft strömmade in i bilen och svetten rann. Högst troligt är det läckage i systemet så imorgon blir det besök för Bettan hos bildoktorn.

Tänk så beroende man blivit av alla moderniteter i bilarna nu för tiden. Det skall vara AC, automatväxlat, färddator, navigator, kameror fram och bak, el-hissar till sidofönstren, backluckeöppnare, farthållare och jag vet inte vad allt. När jag köpte min första bil, en Ford Cortina, på början av 70-talet var jag glad att den alls startade och att jag inte behövde fylla på olja i motorn varje 100 kilometer. Nåja, Bettan är inte så rikt utrustad som ovan beskrivet men AC:n och farthållaren vill jag inte vara utan.

På tal om att fylla på olja så blir det kommande vecka att ta fram gräsklipparen och ge den lite omsorg. Bland annat oljebyte bör göras. Gräset växer som bara den och snart får jag varje vecka avsätta minst en timme till gräsklippning. På vintern snöröjning och på sommaren gräsklippning. Ingen rast och ingen ro. Samtidigt får jag tid till att lyssna på poddar, musik och radioprogram i hörlurarna. Vilka som blir sommarpratare i år borde väl snart tillkännages? Alltid lika spännande!

Åska gjorde det också igår, den första för denna säsong. Några smällar och ett stilla regn, mera blev det inte. Myggen har också kommit, stora som fjärilar. Nåja, ganska stora ändå. Svalorna har även anlänt och snart börjar de som vanligt använda mitt uthus till sitt bobyggande och skita ned Bettan när de gör sina in- och utflygningar. Men kajorna har jag sluppit, de var värst. Nu väntar jag bara på lärkan i skyn, den mest sympatiska fågeln jag känner.

Grönskat har det verkligen gjort dessa dagar och sikten mot byn uppfylls allt mera av en grön ridå i träden. Blommorna är också på G och de första har väl redan blommat ut, tiden går rasande fort. Snart är våren förbi, den bästa tiden, och sommaren träder till. Snart blir det också dags att bege sig ut för att skaffa pelargoner till blomsterharven. I år skall jag vara ute i god tid för att få ett bättre urval. Mycket som händer på våren och försommaren.

Hur har dina vårsysslor framskridit?

Till sist vill jag tipsa om ett TV-program från Svt 2 som visas på Svt Play men också kommande fredag samt 23 och 25 maj på TV. På Svt Play visas programmet endast inrikes men går som sagt också på vanlig TV. Jo, programmet är Frida Kahlo, den mexikanska konstnärinna som med sin lidande kropp ändå levde mitt i livet och förmådde skapa konst som idag är känd över hela världen. Hennes utseende är så speciellt och hennes konst kan till och med jag, så är en ren amatör sammanhanget, känna igen. Hennes liv, konst och berättelse är väl värd att bekanta sig med och detta program är ett sätt.

Olivias Cafe i Brudsund

Ett säkert vår- och sommartecken är att Olivias Café i Brudsund har öppnat. Väldigt fint ställe mitt i byn och med gott på menyn. Igår provade jag åter en hamburgare och den fick väl godkänt, konsten har inte försvunnit under vintern.

PJ vilar sig

Utemöblerna plockade jag fram idag och här kan jag i sommar sitta under körsbärsträdets skugga och läppja på något gott. Specialdrink med fläderblomssaft är min favorit.

Våren i Oxkangar

Här syns hur mycket grönska som kommit de senaste dagarna. Som synes har jag också placerat en presenning under höräfsan och fjäderharven. Detta för att gräset inte skall växa upp under räfsan, jobbigt att hålla borta. Plats finns också för en sak till, kanske jag kan hitta en plog någonstans eller varför inte en slåttermaskin? Rullharven har jag framför dörren till stugan sedan tidigare och den har också fått äran att bli blomsterharv.


Frida Kahlo – Svt Play

2 kommentarer

 • annepauline

  I lördags såg jag en röd Ford Cortina. Bilmärken från förr känner man igen på långt håll. Dagens bilmärken ser likadana ut allihopa. Tråkiga.
  Här blev det bakslag i sommarvädret men det är ju fortfarande bara mitten på maj. Ingen takatalvi men rejält kylslaget och regnigt. Regnet behövdes förstås, spolade bort både pollen och damm. Annars är det full grönska, liljekonvaljernas blad har skjutit upp så om ett par veckor lär det bli blommor. Ack, så härligt, än en gång!
  Lite sommarblommor har jag införskaffat. Jag försöker få liv i en del pelargoner som jag övervintrat. Går det så går det. Jag tycker de har haft lite skralt med sorter i handeln hittills. Jag vill gärna ha lite annorlunda färger och varianter inte bara det vanliga, vanliga. – Näe, ser det inte lite tråkigt ut med presenningen? Jo, det gör det. Du får nog ta extra jobbet att flytta redskapen fram och tillbaka och klippa gräset under. Sen tar du ut slåmaskinen…då kanske någon ungdom kommer och frågar: Vad ÄR det där?

  • Per

   Det fanns ju två modeller av Ford Cortina, den lite äldre med tredelat runt baklyse och så den nyare med fyrkantiga baklysen. Jag hade den lite nyare men helst hade jag velat ha de runda tredelade baklyktorna. Jag tyckte de så snyggare ut. Nåja, både gick att köra. Jo, det är sant att idag ser många bilmodeller likadana ut och jag känner knappt till någon ny modell. Tacka vet jag en Volvo Amazon eller en bubbla. De var kännspaka!

   Ack ja, liljekonvaljer, så fina och så väldoftande. Är lärkan min favoritfågel må liljekonvaljen bli min favoritblomma. Hoppas att du hittar några fina och ovanliga färger på dina blommor!

   Njae, kan så vara att det hade varit lite snyggare med naturligt gräs men det är för jobbigt att flytta höräfsan för hand eftersom hjulen har låst sig och man får mer eller mindre släpa räfsan för att flytta den. Vi får se vilken manick som ännu ryms på presenningen. Finast vore en slåttermaskin men den kan vara rätt tung.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.