Allehanda

Konsten att umgås med flickor

I somras köpte jag en bok på loppis som jag nu ögnat genom. ”Konsten att umgås med flickor” heter boken, skriven av Walter S. Keating och tryckt 1957. Det är ingen tjock lunta utan något mellan bok och häfte.

På omslaget finns följande: ”Konsten att umgås med flickor är inte medfödd” och därmed uppdagas behovet av denna bok. Man kan alltså läsa sig till denna förmåga. Jag tar en titt i boken och redan på de första sidorna konstateras ”Det råder intet tvivel om, att hon har en intelligens och är förmögen att använda den lika väl som en man. Hon kan se klart, tänka klart och handla därefter”. – Nå, det är då för väl! Tänk om den moderna flickan rusar omkring som ett yrhöns utan vett och sans. Vilket kaos!

Ett kapitel har namnet ”Hur ni undviker att såra henne”. Följande kloka råd delas ut till den kärlekskranka mannen som vill få in en fot i relationen.

 1. Låt bli att komma för sent. Det är ett bra råd rent allmänt. Blir man försenad kan man till exempel skicka ett telegram ”… eller ännu bättre, sök komma i tid, om ni så skall bryta nacken av er”. Nåja, någon måtta får det väl ändå vara på stressandet. Bruten nacke är inte kul.
 2. Låt bli att anmärka på allt och alla. Också ett bra råd samtidigt som man skall ”Sockra vad ni säger, så att kritiken knappast märks”. Faktiskt lite sliskigt inställsamt och falskt. Jag tror jag struntar i sockrandet.
 3. Låt bli att titta på andra. Klart att hon blir upprörd om mannen stirrar på en annan flicka, även den uttittade mön kan känna sig besvärad. Bäst är att koncentrera sig på en. Han bör ej heller ”yttra sig om en annans ben”. Just det, träffen skall vara benfri.
 4. Låt bli att skryta om era kärleksförbindelser. ”Gud hjälpe er om ni får rykte för att vara en man, som först kysser en flicka, sedan springer och talar om det vitt och brett.” Klart att ingen vill förstöra sitt rykte! Skulle så ske får man tydligen hjälp hos prästen.
 5. Låt bli att ha för bråttom. Aha, inte hasta fram i den inledande träffen. ”När hon vill att ni skall kyssa henne, ger hon er själv, på det ena eller andra sättet, en startsignal” Mannen skall alltså inte bli förskräckt om hon hivar fram en startpistol och avfyrar ett skott, det är bara ett tecken på att en puss på kinden inte är helt ovälkommen.
 6. Låt bli att kladda på henne offentligt. En första trevande insikt om metoo? Åtminstone offentligt. ”De enda offentliga ställen, där kyssar är tillåtna, är järnvägsstationer och avgångsställen för ångare”. Idag torde avgångsställen för ångare vara ganska fåtaliga varför man bör hålla sig till järnvägsstationer om man vill hångla lite.
 7. Låt bli att säga henne, att ni älskar henne, bara hon är snäll. ”Det är absolut inte snällt utan ett lumpet trick” och det kan jag hålla med om. Kanske man också borde sluta med att säga: Tack, snälla!
 8. Låt bli att berätta tvetydiga historier för henne. Klart är att suspekta rallor inte går hem och mytomanen göre sig icke besvär. ”Ni gör henne bara generad och förskaffar er själv ett dåligt rykte” Som sagt, prästen kan hjälpa den klumpige med ryktet om olyckan skulle vara framme.
 9. Låt bli att bjuda en ung flicka på mer än ett glas. Att försöka supa någon under bordet är inte snyggt. ”Om hon blir sjuk eller berusad, kommer ni båda att ångra kvällen” Så sant som sagt.
 10. Låt bli att dricka för mycket. ”Det gör alltid ett dåligt intryck”. Bryter man både mot 9 och 10 och ingen minns vad som hänt, då är det kanske sak samma men risken finns att ”…kommer ni båda att ångra kvällen” och det vill man ju inte.

Med dessa goda råd i bakfickan torde mannen ha bättre förutsättningar för framgångar hos det täcka könet. Det finns kanske skäl att återkomma till denna skrift vid tillfälle? Det finns till exempel ett kapitel ”Hur Ni blir sams med henne” och det är ju bra att kunna.

Bok

Boken är kanske inte den mest fräscha men så kostade den bara två europenningar.

 

14 kommentarer

 • SYSTER JANE D.Y.

  Hahaa, en lite moderniserad version av boken skulle kanske behövas lite här och där. Alla lär sig inte hyfs och pli hemma.

  • Per

   Det kan jag hålla med om, hyfs och pli känner inte alla ungdomar till idag. Språkligt, menar jag…
   Annat var det när rektor Ekman i Vörå försökte lära oss att hyfsa till diverse ekvationer i matematiken. Då fick vi lära oss hyfs…

   https://www.synonymer.se/sv-syn/pli

 • Wesber

  Ja det finns då böcker om allting.
  När vi var små råkade vi hitta en tjock bok om allt som händer efter det att man ingått äktenskap. Det var tecknade bilder på olika s-ställningar som de nygifta kunde använda sig av och vi studerade den noga om kvällarna i ficklampans sken under täcket ända tills vår mor kom på oss och då brändes boken resolut upp i en brasa ute på gården utan att vi visste om det. Som vi letade och letade i alla skåp för att hitta den men borta var den , mamma berättade senare att hon bränt upp den.
  Här har vi 15 grader varmt och lätt duggregn, det känns inte som oktober. Jag längtar efter frostnätter nu så fästingarna försvinner men det ser dåligt ut framöver. Trevlig helg.

  • Per

   Åh, så synd att boken bara försvann…. den gick så att säga upp i rök.

   Denna bok jag köpte är inte så avancerad att den visar tecknade bilder eller tar upp mera ekivoka situationer utan handlar i första hand om umgänget med kläderna på, haha… Ganska kul att läsa och jämföra mellan då och nu.
   Till exempel står det ”… av någon anledning avskyr moderna flickor till och med den svagaste antydan till skäggstubb” – det som idag är något av det mest coola en man kan uppvisa, en välansad skäggstubb.

   https://www.philips.se/c-w/malegrooming/produkter/styling-for-ansiktshar/sa-har-odlar-du-skaggstubb.html

   Tack det samma! Här är det sol.

 • annepauline

  Vilken rolig bok! Wesbers bok var nog ännu roligare, synd att den gick upp i rök. Jag är rätt säker på att Wesbers mor studerade den boken ganska ingående själv innan hon brände upp den, haha.
  På omslaget till din bok tittar flickorna med drömska ögon och ljuva leenden på killen. Killen ser rätt fundersam ut och stryker sin absolut skäggfria haka, han funderar väl på vilket steg som bäst passar in i situationen.
  I dagens läge är det bara pang på verkar det som. Undrar hur en liknande bok skulle skrivas idag? Skägg har ju varit snudd på obligatoriskt under ett antal år, skägg där uppe…men absolut inte där nere… Haha, så tokigt det kan bli!

  För övrigt det här med att säga ”tack snälla” i tid och otid. Det är verkligen ett otyg. Likaså att säga enbart ”klackar” om skor med hög klack. Läste i en tidning om en kunglig dam som bar en dräkt från Dior och klackar. Vadå klackar? Puh!

  Hos mig är det mulet väder men 15 plusgrader och faktiskt vindstilla. Behagligt promenadväder.

  • Per

   Ja, vad kan man inte lära i böckernas värld. Både det ena och det andra. Allt från kokkonst till sängkonst… haha…

   Jag tittade också på pärmbilden och jag fick den uppfattningen att efter att ha läst den boken så är det bara för mannen att välja och vraka. Han ser ut att vara i valet och kvalet.
   Hellre skägglös än rådlös när det gäller framgång på det amorösa slagfältet.

   Det där med bara klackar får man ta med en klackspark! Själv kör jag med träskor.

 • E

  Ja du, där fick vi dagens goda skratt! Stackars den yngling som slaviskt försökte följa de råden! Gissar att han fick vänta förgäves på att startpistolen skulle smälla? Nej, det finns nog bara ett råd att ge i denna sak: Var dig själv! 0ch det gäller för båda parter, förstås. Prästen ska man nog inte blanda in, tror inte hen har något att tillföra.
  Men tur att författaren upptäckt att flickor kan vara intelligenta, se klart och tänka klart…trots att de är kvinnor!

  Tack och lov för att jag kommit så långt i livet att jag inte längre behöver försöka göra intryck på någon karl. Det behöver ju inte betyda att jag ställt in mig på gungstolen på hemmet, bara att det finns annat i livet som man kan ägna sig åt. Tre veckor till resan nu. Ska passa mig för pussande karlar på järnvägsstationen! 🙂

  • Per

   Kul att du fick lite fniss och skratt. Sådant behövs!
   Vi får betänka att råden utdelades på 50-talet och då var det en annan tid och andra normer. Kanske någon ändå fick ett och annat gångbart råd i försöken att attrahera en flicka. Idag känns råden tämligen harmlösa och gammalmodiga. Det var därför jag köpte boken.

   Var dig själv! – Så sant, då som nu. Förr eller senare kommer ändå det rätta jaget fram och då känns det meningslöst att ha ödslat tid på konstlad fernissa.

   Så roligt att resan närmar sig! Hoppas det blir en fin upplevelse efter nästan två förlorade Coronaår. Nej, varför ödsla krut på en vanlig rallare när kanske en Adonis väntar i varmare klimat. Ha en fin tur….

 • annepauline

  Nu har jag läst din bifogade länk ”Skapa sexig skäggstubb i fyra steg.” Det var roligt att läsa. Det verkar vara en hel del jobb med den perfekta skäggstubben. Där uppe alltså. Där nere ska det vara absolut renrakat i dagens läge. Puh, mycket att hålla ordning på! Även för herrar…

  • Per

   Detta med sexig skäggstubb verkar vara ett hantverk av klass. Och flera maskiner behövs. Själv kör jag med helrakat… om det är uppe eller nere får läsekretsen gissa. 😉

 • Wesber

  Haha, nu har jag fått mig lördagens hjärtligaste skratt av era inlägg, det var roligare att läsa inläggen här än boken om olika ställningar, Konsten att umgås med det andra könet kan jag tänka mig är rolig att plöja genom nu när allt går helt annorlunda till på kärleksfronten, det var nog inte bättre förr.

  • Per

   Som tidigare sagts, kommentarerna är halva bloggen. Tack för alla kommentarer och infall!
   Inställningen till ställningarna lär väl variera. Huvudsaken är väl att man är en smula inställsam? 🙂

   https://youtu.be/5awi-OiznvY

 • annepauline

  Jag ser fram emot nästa kapitel i din spännande bok: ”Hur Ni blir sams med henne” . Det är ett aktuellt ämne idag när skilsmässorna står som spön i backen. Goda råd kan man aldrig få för många av!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *