Mommo på luckan

Förr i världen var det vanligt med källare under stugan. Ovan på källaren fanns en lucka i golvet och stege nedanför som man kunde kliva ned på. Där var det skumt och det luktade jord och potatis för det var mest den som förvarades där. Kom det mycket regn kunde vattnet stiga i källaren och då gällde det att ösa bort det med ämbar. I mitt barndomshem hände det ibland på sommaren att far och mor fick ösa vatten ur källaren och det var alltid en extra möda. Sedan grävde de ned en slang som dränerade källaren mycket bättre. Men mörkt och unket var det där under köksgolvet. Vi barn varnades ofta för källargubben. Det var nog mest för att vi skulle hålla oss borta från luckan när den var öppen så att vi inte skulle trilla ned i källaren och slå oss.

Förriga ynglingen från Petsmo skulle ut med gänget en lördagskväll. I källaren hade han gömt en korg med öl som skulle liva upp stämningen för ungherrarna som anlände med bil till gården. De frågade om han inte skulle med ut och festa, de visste att han hade en ölkorg inhandlad. – ”Jo, det skulle nog ha gått bra men mommo sitter på luckan” svarade han. Det visade sig att mormor satt i sin gungstol ovan på källarluckan och gungade i godan ro utan tillstymmelse till att vilja flytta sig utan alltför besvärande frågor. Den kvällen fick de klara sig utan öl för mommo på luckan var ett alltför stort hinder för gossen i huset. Vi får hoppas att källargubben inte drack upp ölen.

islossning
Islossning utanför min villa ikväll.
Annonser

6 reaktioner till “Mommo på luckan”

  1. Det ”värsta” med källaren under köksgolvet var alla spindlar som fanns där. Det var stora ”låkkneet” i alla hörn och spindlar av olika slag. Vissa riktigt stora med tjocka ben. Hu, så skraj jag var för dem.

    Gilla

  2. Min mormor hade också en sådan källare. Jord och potatis – fortfarande en härlig doft för mig! Men, men…som ovan här sagts…VILKA spindlar. Jag gick aldrig dit ner ensam.
    Och, en otroligt vacker vy från utanför din villa!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.