Upplevelser

En helt vanlig sommarutflykt – Svedjehamn

Sister Jane och svåger bjöd igår på utflykt i landskapet och naturligtvis hoppade jag på. Speciellt som de har AC i bilen med tanken på den värme som ännu rådde trots att blåsvarta moln dök upp vid horisonten och senare på kvällen tömde en del av sitt innehåll över nejden. Tacksam för regn efter denna värme och torka.

Lunch var tänkt att avnjutas någonstans på Replot och valet föll på Kvarken Brewerys restaurang mitt inne byn. På andra ställen såg det ut att vara fullt med folk men här fanns det ännu plats och rimlig tid för servering. Den stekta rödingen var slut så jag valde fisksoppa i stället och den lät sig väl smaka tillsammans med sommarens öl, Summer Ale, som jag tidigare smakat vid radioträffen i fredags. En mycket god och uppfriskande öl som de har i sitt sortiment från eget bryggeri.

Vi fortsatte till Svedjahamn och där vi hade tänkt gå till utsiktstornet Saltkaret men vände om på grund av värmen. I stället blev det fika på Salteriet. Skönt att sitta ute en stund och bara ta det lugnt. Sådana fina dagar borde man mest sitta i skuggan på en veranda eller en uteservering, ta en öl eller läppja på något kallt i glaset. Min sommarfavorit är fläderblomssaft blandat med Sprite/7Up och is.

Jag fick en halvtaskig bild på en måsfågel i förbifarten – någon fågelfotograf lär jag aldrig bli – och därmed var ett av resans mål uppfyllt. Som bonus blev det åsynen av två badande damer i samma riktning, den ena var nog bara en ung flicka, varav den äldre tillbringade en god stund under badbryggan på andra sidan hamngattet. En bländvit akterdel med endast ett snöre mellan skinkorna lyste som en fullmåne under bryggan. Vad hon gjorde där kunde vi inte lista ut. Kanske hon tappat någonting som hon eftersökte eller ville hon bara ha skugga bland alla stenar under bryggan? Märkligt ställe i alla fall att befinna sig på efter första doppet. Till sist kröp hon fram och kastade sig med ett ljudligt plask och en kaskad av vitt stänk i böljan den blå. Hon var återbördad till de rätta elementen från underjorden.

Egentligen blev inte utflykten mera dramatisk än så och det behövde den inte heller bli. Komma ut och se lite annat folk, äta gott, sitta på terrassen/bryggan på Salteriet och språkas vid en stund. Mycket folk ute, trafiken var ganska livlig och vid lunchtid var det mesta fullsatt på serveringarna.

Svedjehamn är ett av sommarens utflyktsmål och ofta brukar vi besöka stället när Postrodden till Holmön går av stapeln men även i år är den inställd. Svedjehamn är en plats för bryggliv – även för de som inte har egen båt vid bryggan – bad för den som vill det, caféhäng, en tur längs motionsstigen, utsikten från Saltkaret, bekanta sig med Kvarken/Höga Kustens roll som ett av Unescos världsarv, fototillfällen och besök i souvenirshopen där jag för övrigt inhandlade en kylskåpsmagnet. Så nu är Svedjehamns sjöbodar i Björköby införlivad bland sådana metropoler som New York, London, Toronto och Buenos Aires!

Replot hamn

Först tog vi en sväng ned till Replot hamn där det var liv och rörelse men även dingla med benen från bryggan. I bakgrunden syns bron till Replot.

Salteriet i Svedjehamn

Ganska snart anlände vi till Salteriet i Svedjehamn  varifrån man också kan göra utflykt med båt till Valsörarna. Denna båt torde vara en av de båtar som kör dit. Saltkaret syns i bakgrunden som en lite topp bakom träden och strax under syns badbryggan under vilken sjöjungfrun dvalde sig en stund.

Postbåt i Svedjehamn Björköby

En riktig skönhet, en postbåt enligt modell från gamla tider får man förmoda. Med en sådan skulle björköborna sköta postgången mellan Björköby och Holmön på svenska sidan.

fågel

Ja men titta, där har vi måsfågeln eller vad det nu är för sort. Jag är urusel på fågelkunskap annat än svala, kaja, kråka och korp. Den seglade regelbundet förbi vårt terrassbord på ett par meters håll i jakt på ätbart.

På väg hem stannade vi till vid Fjärdsskäret där sister inhandlade fisk. Själv tog jag bild av en gångtunnel under uppfarten till Replot bro.
Jag vet inte varför jag gillar denna simpla bild men här är den…


Kvarken Brewery – deras hemsida. Bryggeriet ligger längre ut i skärgården på Klobbskat men inne i Replot by kan man äta gott och även köpa med sig öl från deras sortiment.

Höga Kusten och Kvarkens skärgård – hemsida

Nedtill får ni snurra runt lite på Google Maps Street View i Svedjehamn.

2 kommentarer

 • annepauline

  Vilka vackra sommarbilder! Skulle tro att måsen är en skrattmås. De brukar ha chokladdoppad skalle på sommaren. Skriker och skränar gör de som … nä, det där ska jag inte skriva, haha!
  Bilden längst ner är osedvanligt lyckad och fin. Hur i hela friden fick du till den? Det gäller verkligen att ha öga för motiv.
  Här är det också väldigt varmt. 27 värmegrader idag. En aning regn kom igår. Det är så torrt. Snart börjar skogsbränderna, ja, de har redan börjat här och där. Dumma idioter som grillar och är vårdslösa med elden i naturen.
  Löfvén sitter kvar som statsminister. Sverige är fantastiskt. Han har blivit avpolletterad tre gånger men sitter kvar i alla fall. Nu kallas han Löfvén III, alltså Löfvén den tredje. Och NU ska han äntligen göra allt han inte gjort på sju år. Sverige är i fritt fall.

  • Per

   Tack! Aha, skrattmås, fullt möjligt, en måsfågel är det i alla fall.
   Roligt att du gillar sista bilden! Jag hade med lite tur kunnat få den ännu bättre. Strax innan stod en man vid bordet på andra sidan gångtunneln och samtidigt hörde jag en motorcykel komma. Tyvärr slank mannen i väg just som jag trodde att motorcyklisten passerade. Ingen av dem fick jag med på bild vilket var lite snopet. Speciellt motorcykeln ovanpå gångtunneln hade varit perfekt.

   Att Löfvén III fortsätter beror till största delen på att ingen är speciellt sugen på extra val i september. Senast i september kommer nästa kris och då är de ännu mindre intresserad att ödsla krut på ett val med så kort mandatperiod. Säkert mycket rävspel i kulisserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.