Allehanda

Nio frågor

Jag är inte mycket för listor som florerar i bloggvärlden men så hittade jag en ny kulturblogg som nyligen startat och där finns en lista som de olika skribenterna använder för att presentera sig. Ett inlägg uppmanade andra att också använda listan och göra egna inlägg med samma frågor och posta en länk som kommentar. So, here I go!

Vad läser du helst? De senaste åren har jag mest läst böcker om livet i Norrland, nutid men också i gången tid när det var fattigt och inte så lätt alla gånger. Hembygdsböcker men också böcker vars innehåll ofta har haft någon slags verklighetsanknytning. Jag tänker på sådana böcker som ”I Marsfjällets skugga” av Bernhard Nordh, Sara Lidmans verk Jernbanan men också ”Fem kök och en saxofon” med anknytning till Malmö. Mina favoritförfattare Henry Miller och Dan Andersson har fått stå tillbaka men så har jag läste det mesta som de skrivit långt tidigare.

Vilken tv-serie kan du se om och om igen? Jag tittar hemskt lite TV, nästan inget alls, men en TV-serie som jag skulle kunna se om och om igen är That ’70s Show. Detta har jag också gjort eftersom jag t.o.m. köpte hem hela deras serie på DVD. Det är en TV-serie av det komiska slaget med ungdomar från 1970-talet som lever sina liv och med sina understundom dråpliga föräldrar som svävar ut i det blå. Ren och skär avkoppling. Två andra serier som jag också vill nämna är Berlin Alexanderplatz av Rainer Werner Fassbinder och danska Matador.

Vad såg du senast på teater? Det måste ha varit Acts of Goodness av Mattias Andersson på Wasa Teater i vintras någon gång. Då gick flyktingdebatten högt och de som försökte hjälpa flyktingarna och se individen bakom siffrorna blev ofta i sociala medier och på tidningarnas websidor hånade för sin godhet och sitt engagemang.  Ett intressant ämne som inte alltid tas för givet.

Vilken skiva var den första du köpte/fick? Den första LP som jag köpte var Bob Dylans ”Greatest hits” med de mest populära Dylan-låtarna som fanns i mitten på 1970-talet. Jag har den kvar och visst, jag gillar den än. Dock tror jag att jag fick en singel-skiva av sister Jane, numera bosatt i den lyckliga staden, som julklapp några år tidigare. Minns jag inte helt fel så var det Svenne och Lotta med Gröna små äpplen. Var skivan finns idag vet jag tyvärr inte.

Vilka tre kulturpersoner skulle du gärna äta middag med? 1. Roland Paulsen. Hans syn på arbetslivet är intressant och hans sympatiska sätt att argumentera väcker hopp om att det finns lösningar på dagens samhällsproblem i en tid med ökad polarisering och hatretorik. 2 Malena Ernman för hennes oräddhet och rakryggade åsikter i flyktingdebatten. Att hon också är en stor musikalisk artist gör inte saken sämre. 3. Laleh för hennes musik och hennes både mjuka och tuffa stil. En stor artist och sällsynt människa.

Har du någon favoritfilm? Jag är ingen stor filmkonsument men den film vill jag lyfta fram som favorit är En natt i New York (After hours) i regi av Martin Scorsese. En mystisk film där det trasslar till sig rejält för huvudpersonen, ordbehandlaren Paul Hackett.

Vem gjorde den bästa spelningen du varit på? Med de många spelningar jag upplevt på Urkult borde det vara någon därifrån men jag har svårt att välja. Det finns så många bra stunder på Urkult men vilken som är bäst, det kan jag inte säga. Därför får det bli den spelning jag upplevde 1978 i Malmö Folkets Park när danska Gasolin spelade sin sista konsert tillsammans. Vilket ös! Efteråt har jag lyssnat mycket på Kim Larsen som fortsatte som soloartist. En annan spelning som jag också minns med glädje var en bluesspelning på Museu Europeu d’art Modern i Barcelona för några år sedan. Två slipade gitarrister varav Alex Layas som också sjöng. En liten spelning men med en helt underbar och intim stämning. Efteråt fick vi skaka hand med spelmännen och snacka lite.

Vilken tidsperiod skulle du helst åka tillbaka till för kulturens skull? Månne det inte blir Paris mellan de båda världskrigen? Då blomstrade konsten och bohemerna växte som på träd, konstnärer eller inte. En internationell smältdegel för konst och kultur, virvlande nöjesliv och märkliga personligheter. Visst brukar man tala om det glada 20-talet? Inte minst författare bodde där, t.ex. Ernest Hemingway men också Henry Miller som skrev sina mest kända böcker där.

Har du något skamnöje inom kultur? Ja, vad skulle det kunna tänkas var? M.A. Numminens sånger är jag lite småförtjust i men som andra betraktar som lite udda och konstiga. En begåvad människa, denna herr Numminen, och mycket musikalisk trots sin säregna stil. Ett annat skamnöje må bli Uuno Turhapuros filmgestalt. En mera sorglös rebell får man leta efter. Om man kan kalla det kultur?

Den nya bloggen heter Kulturvis och finns på http://kulturvis.ratata.fi/blogg/

Gallejaur - Arvidsjaur
Gallejaur. Jag nämnde jag har läst en hel del om Norrland från gången tid och vad passar bättre än en bild från Gallejaur i Arvidsjaur med sin härliga gamla byggnader som jag besökte denna månad. Som jag gillar byggnadsstilen och färgen på väggarna. 

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »