Allehanda

Hotell

När man bor på hotell är det två viktiga saker som man måste bekanta sig med som nykomling: duschen och frukosten. De kan vara utformade på mycket olika sätt.

Duschen kan ha de mest märkliga egenskaper och utföranden. Den kan vara mycket individuell. Var finns varmt och kallt vatten, hur får man vattnet att komma från duschslangen eller von oben, hur reglerar man strålen? Ibland får man leta efter alla knappar och handtag, de kan vara gömde på de mest märkliga ställen. Ibland kan vattnet helt plötsligt sluta att komma, ibland blir det utan anledning iskallt eller skållhett. Det har hänt sig att vattnet inte alls vill rinna iväg efter att det spolat min tvålfagra kropp utan vill bekanta sig med fötterna i allt stigande grad.

Duschen på Copenhagen Plaza, där jag tillbringat natten, hade den egenskapen att trycket var lågt hur jag än skruvade och vred. Varmvatten fanns det dock massor av varför det var ytterst svårt att få lagom tempererat vatten. Lagom kunde bara ställas in med millimeterprecision.

Frukosten är också en procedur som kan vara svår att komma underfund med den första morgonen. Är det bordsplacering eller är det bara att stövla in och sätta sig var man vill? Skall man antecknas på någon lista?  Ibland syns inte någon personal till överhuvudtaget. Skall man beställa te eller kaffe till bordet eller skall det hämtas från någon anordning som också kan vara spännande att göra bekantskap med. Hett vatten kan komma från det mest märkliga ställen på maskinen. Bäst är det när man får en egen kanna till bordet.

En god hotellfrukost består enligt min mening av följande grundelement: äggröra och stekt bacon, nybakat bröd och en god ost, apelsinjuice och en uppfriskande fruktblandning som avslutning. Hett te icke att förglömma. Sedan kan det finnas varianter i all oändlighet.

Bästa hotellfrukosten jag ätit var på Novotel Hotel i Toronto. Kostymklädda kypare som visade mig till bordet, som frågade mitt namn och varifrån jag kom och som också mindes det följande morgon. Stora utrymmen och lyxig inredning. Frukostborden var flera och var fyllda med läckerheter av alla de slag. Det var svårt att välja, man kunde lätt förätit sig redan på morgonen. Jag minns med värme frukosten på detta hotell. Överhuvudtaget minns jag vistelsen i Toronto med värme. Varmt var det och svetten rann.

Frukosten på Copenhagen Plaza var inte heller fy skam. Baconen var lagom knaperstekta, men de små korvarna var ljumma. Mätt blev jag i alla fall. Hotellet som sådan var det inget större fel på, byggt 1913 på order av kung Frederik VIII. Så man kan säga att jag har sovit kungligt senaste natt.

 

På ett ställe i Dronningens by serverar de frukost ända till kl. 17. Kan vara bra att känna till ifall det blir en rejäl sovmorgon. Dock har ordet frokost en något annan innebörd i Danmark.

0 kommentarer

 • Elvi

  Men –har du nu irrat iväg ända dit – Undrar om det inte äe FRU –KOST som erbjuds , nåja du brukar klara av det mesta — HA DET SÅ BRA ..

 • Syster Yster

  Hur är frukosten på ditt hotell i Malmö då? Jag hoppas att snön inte hindrar dej från att komma hem. Stig möter dej på flygplatsen.

  • Chorizo

   Frukosten var helt ok även i Malmö. Lite tråkig lokal men många bord så det är nog ingen trängsel när det är fullsatt. Imorse var jag ensam i den stora salen när jag åt frukost. Första gången jag gjort det på något hotell.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »