Allehanda

Kolat korvar och snickrat brygga

Ikväll grillades det på stranden för första gången denna sommar. Snellmans och Wilhelms köttiga korvar avnjöts efter en kvälls talkoarbete på en ny brygga ute vid Långskärs hamn. Talkoarbete är frivilligt arbete för allas bästa eller för att hjälpa någon. Vi var fyra man som byggde ny brygga med sex båtplatser.

Trots att det tornade upp blåsvarta regnmoln över fastlandet kom det varken regn eller åska över oss. Till och med myggorna höll sig i schack. Det är inte lätt att grilla och jobba på samma gång så några korvar blev svartbrända i skinnet men det gjorde inte så mycket för de var goda ändå. Jobb och matlagning (även att grilla) hör inte ihop, lika lite som datorer och kökssysslor. Det har jag konstaterat flera gånger när det osat bränt när tiden rusat iväg på Internet eller vad jag nu höll på med.

grillat
Så här såg vårat matbord ut. Jag höll mina korvar med stocksaxen, svåger delade sina med motorsågen . 😉

5 kommentarer

 • Erik Forsling

  Talkoarbete är väl en genuint finsk företeelse, namnet i alla fall, som jag först stötte på för decennier sedan hos Väinö Linna. Men att vidbränna sin föda är nog definitivt desto mer allmänmänskligt! Inte minst numera, i det schizofrena moderna samhället. Känner så väl igen mig i den senare delen av ditt inlägg. Nästan ibland så man undrar varför inte brandvarnaren (med justa batterier) går igång – i de värsta fallen!

  • PJN

   Ordet Talko är nog väldigt finskt. Du ställer upp med tid och verktyg för att främja ett allmännyttigt ändamål. Vilket är det rikssvenska ordet för samma gärning? Själv kommer jag i brådrasket inte på något riktigt bra träffade ord.

   Visst, steka korv och kolla på YouTube hör inte ihop! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »