Upplevelser

Hon vars hjärta var som mitt

Sommaren rullar på, den bästa på många år. Åtminstone vad gäller vädret. Ibland blir det så varmt ute att jag i stället slänger mig på soffan och läser en stund medan luftvärmepumpen skapar behaglig kyla. Långsamt men säkert, sida för sida, läser jag böcker.

Jag har mitt Proustprojekt på gång, alltid tillgängligt i telefonen, och i detta nu kan jag rapportera om att jag läst 7 % av hans huvudverk: ”På spaning…..”. Kanske huvudvärk för som somliga, för andra ett huvudverk. Förresten så är det idag 150 år sedan han föddes, 10 juli 1871. Grattis Marcel, var du nu finns! – Jag hoppas att jag en dag kan rapportera att jag nått 100%!

En annan långkörare som ligger på nattduksbordet är ”Historien om Sverige” av Herman Lindqvist. Denna bok har jag dock förhoppningar om att avsluta inom en mera rimlig tid.

En bok jag däremot läst ut är Göran Greiders: ”Hon vars hjärta var som mitt”. En bok som handlar om kärleksförhållandet mellan min favoritförfattare Dan Andersson och fröken Märta Larsson. Själva titeln, en rad ur dikten ”Omkring tiggarn från Luossa”, är som en förklaring vad kärlek mellan två individer egentligen är: ”Hon vars hjärta är som mitt” i presensform. Så fint och bra förklarat! Smaka på den! – Hon kan naturligtvis bytas ut mot han eller något annat.

Bokens handling, som Greider beskriver som en dokumentärroman, baserar sig till stora delar på brevväxlingen mellan Dan och Märta vid tiden för första världskriget. Den handlar om den omöjliga kärleken mellan den fattiga poeten och flickan från medelklassen som inte hade de problem som Dan ständigt plågades av: fattigdomen. Ibland har han inte ens pengar till frimärke på de otaliga brev han sänder henne och ibland pantsatte han den sista skjortknappen för att ha råd till det allra nödvändigaste. Ibland svälter han, ändå kunde han skriva något det bästa som finns inom svensk litteratur, eller kanske tack vare detta.

Boken är intressant för den beskriver den tid när flera av Dan Anderssons viktigaste verk kom till och vilket inflytande Märta Larsson hade på dessa. Hon från medelklassen med rötter inom baptismen, han den fattiga finnmarkspoeten med uppväxt och påverkan från den stränga religiösa hållning som fanns inom familjen. Religiösa grubblerier och döden fanns alltid hos Dan Andersson. Han dog blott 32-årig på ett hotell av vätecyanidförgiftning. – De två möttes aldrig som man och hustru vid altaret.

Boken är ingen äventyrsroman eller romantisk skildring, glöm det, men den är ett dokument över ett viktigt skede i svensk litteraturhistoria, något som inte alltid uppmärksammas.

Förutom Dan Andersson är Henry Miller samt Sara Lidman topp tre i min författarskara. Jag har läst en hel del av dessa författare men mera finns att läsa.

Vilka är dina favoritförfattare och har du läst något av Dan Andersson?

Villan

Jag kan gott föreställa mig att Dan Andersson satt stilla vid någon sjö i Finnmarken och njöt av den nedgående solen. Vildmarkspoet som han var.
Denna bild är från min sommarstuga för inte så länge sedan.


Dan Andersson – Wikipedia

Marcel Proust – Wikipedia

 

 

5 kommentarer

 • Wesber

  Dan Anderssons dikter är så vackra, jag har besökt hans lilla stuga i Skattlösberg och den stugan var inte stor. Göran Grejder ser jag lite då och då, han bor i Falun. Han har utkämpat en kamp mot blodcancer men nu läste jag till min glädje igår att han har blivit friskförklarad. Han blev väldigt olik sig när han tappade allt det yviga håret. Idag blir det en kanondag här med sol på eftermiddagen och vi ska ta en tripp med Amazonen till Carl von Linne..s stuga utanför Falun, fast jag bott i Dalarna i 43 år så har vi aldrig svängt in där konstigt nog. Ha det…

  • Per

   Både hans dikter och hans prosa är väl värda att läsa och speciellt kanske för dig som bor i de trakterna. Vore faktiskt intressant att besöka hans stuga i Dalarna och se lite av de ställen som han skriver om.
   Jo, Greider hade en hårbuske utan dess like. Han var lika kännspak som Boris Johnson i UK för sitt hår. En duktig skribent.
   Då blir det fin utflykt för er till Linnés stuga. Vi får förmodligen se lite fina bilder från det tillfället lite senare på Insta. Du kan ju detta med att fånga fina bilder.

 • annepauline

  Här är det 27 värmegrader. Jag har varit ut och cyklat ca 15 kilometer och höll inte på att orka hem för det blev så förskräckligt svettigt. Säkert en bra bit över 30 grader i solen.
  Dan Andersson skrev med ett väldigt vackert språk. Trots det är han ingen direkt favorit för mig. Dikter läser jag helst inte alls. Dan hann med en hel del fastän han gick bort så olyckligt i tidig ålder.
  Favoritförfattare vet jag inte riktigt, det varierar kraftigt över tid. Simon Hägglund har varit en favorit på senare år men han har inte skrivit så värst många böcker. De han skrivit är så bra! Sedan har jag Leif GW. Jag har läst allt han skrivit. Han är för skön! Både som författare och när han är med i TV.
  Det är en vidunderligt vacker vy du har från din sommarstuga. Det fattas bara någon korp som låter då och då…

  • Per

   Det är bra, lite svett och pulshöjning är inte fel. Kanske du hoppade i duschen efteråt? Men det är klart, man får också se upp med för mycket sol och värme, många har stupat på det.

   Inga dikter alls? Testa Vaggsången vid Kestina! Dramatik, fattigdom och allvar.
   http://runeberg.org/svartbal/27.html

   Aha, Simon Häggström och Leif GW, kriminalgenren. Där finns det inte mycket dikter, kan jag tro, haha… men säkert spännande. Jodå, Leif GW är cool.

   Ett par korpar svävade förbi och kraxade gjorde de. Tyvärr inget som bilden kan förmedla. I närheten finns ett ställe som heter Korpskat så de har funnits här länge…

 • annepauline

  Jag har ju skrivit fel efternamn på Simon! Simon Häggström heter han och inte Hägglund.
  Låt mig skylla på värmen, hjärnkontoret hänger inte med, haha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »