Livet på landet

Tralla Lalla

Jag hade idag för avsikt att inhandla ett tyngdtäcke, ett sådant täcke som är lite tyngre än vanliga täcken och som påstås förbättra sömnen. På Puuilo i Vasa fanns sådana och dit styrde jag Bettan. Men först konsulterade jag per telefon en bekant som inhandlat detta täcke och han gav tummen ned. Jag får låna hans avlagda täcke och testa. Utfaller det till belåtenhet köper jag det av honom annars för jag det tillbaka. Har du erfarenhet av denna typ av täcke och vilket är ditt omdöme?

Det var första gången jag besökte Puuilo i Vasa och där fanns minsann grejor: bygg, bil, trädgård, fritid, verktyg och en massa annat. Det finns flera sådana köplador i Vasa så vi har att välja på.

Mina ögon föll på en trall, ni vet en sådan som man borstar skorna på innan man stiger in i huset. Vad den heter på finsvenska vet jag inte men så kallade vi den i min barndom: trall. På kvittot stod det rappuralli på finska vilket kan betyda trapptrall. En sådan kunde jag behöva och till det facila priset av 22,90 europenningar. Bra och stadig såg den ut att vara och med tre borstar.

Som barn lärde jag mig att det är viktigt att borsta av skorna innan man beträder ett hem, eget eller andras. Salig mor hade ett kort och kraftfullt kommando som högljutt reglerade den saken: föötrin! (fötter). Vi barn behövde inte höra mera än detta ord för att förstå att vi glömt en viktig sak, att borsta skorna.

Ett annat kommando var: dörin! (dörren). Det betydde att vi skulle vara snabba med att stänga ytterdörren så att inte värme förlorades på vintern eller sommartid att inte flugor och mygg smet in.

Som yngling fick jag höra ordet: kragan! (kragen). Då hade jag slarvat med att rätta till skjortkragen.

Säkert hade hon fler kommandon men de har jag lyckats glömma bort. Jag hoppas att jag inte skrivit om dessa kortkommandon tidigare på bloggen, men man vet aldrig. Jag har skrivit så mycket att jag knappelunda kan hålla reda på allt.

Så nu kan jag borsta skorna innan jag går in efter gräsklippningen för det är då de det mesta skräpet samlas på golvet. Eller när jag jobbat med motorsågen. Som ni vet behöver ni inte ta av er skorna i mitt hem men hemskt gärna får in nyttja den nya trallen!

trapptrall

Visst är den värd 22,90? Samtidigt ser jag att trappan, eller bron som vi säger, behöver en rejäl omgång med målarpenseln. Skall bli i morgon!

6 kommentarer

 • Wesber

  Gubben min köpte ett tyngdtäcke för 6 månader sedan, överskattat och lite lurendrejeri tycker han. Tyngdtäcke får vara för min del allt är bara ljug och båg nu för tiden och folk luras när kändisar ställer upp i reklam för pengar fast dom kanske inte alls gillar det dom gör reklam för.
  Trall sa vi väl på dialekt också vad jag minns . Trevlig helg på dig.

  • Per

   Jag skall strax hämta täcket och testa några nätter så får vi se vad jag tycker. Hittills har det bara varit tummen ned från olika håll och det är kanske en ploj en kort tid som sedan försvinner.
   Tack det samma, ha en fin helg!

 • annepauline

  Något tyngdtäcke har jag inte. Jag var nästan på väg att köpa när reklamen ”gick som värst”. Till och med Börje Salming var ju med i annonserna. Jag har hört både ris och ros. En del menar att de är så bra och väldigt avslappnande och avstressande. Andra tycker att täckena är mest obekväma. Jag antar att det tar några nätter att vänja sig med denna annorlunda variant av täcke.

  Min mor hade liknande kommandon, haha, dock inte riktigt lika korta. Det var ”tork åv föötren”, eller ”har du en pinne i baken” om man inte stängde ytterdörren tillräckligt snabbt. Kastade man skräp på marken kom det ögonblickligen ”ta opp hede, dö ir väl int såm tattaran”. Det hör jag än idag och kastar aldrig minsta lilla skräp på marken. Det är ju märkligt, vissa inprogrammeringar försvinner aldrig ur skallen.

  Det är en rejäl trall. Undrar om jag sett någon sådan i kungariket? I Finland har de alltid varit vanliga känns det som. Vi hade oftast rejält med granris ute vid trappan att torka av fötterna på. Eller björkrismattor på somrarna. Min mor var rent fenomenal på att binda ihop björkrismattor. Jag försökte jag också men de blev alldeles för lösa och ”taso”. Dög inte till nånting, puh. Det är en konst med allt.

  Du får återkomma med vad du tycker om tyngdtäcket. Det ska bli intressant att få veta!

  • Per

   Vi får se hur jag reagerar på tyngdtäcket. Denna kväll är sängen nybäddad och enbart det borde vara något positivt. Oj jösses var täcket var tungt. Jag blev helt svettig vid lakansbytet.

   ”har du en pinne i baken” …. haha den var rolig! Jodå, jag håller också ögonen på skräp vid vägkanten och gormar på de som burit sig illa åt av en eller annan anledning. Att det skall vara så svårt att ta hand om sitt eget personliga avfall.

   Granris vid trappan var vanlig förr i världen. Även björkrismattor sommartid. Allt är en konst och träning ger färdighet. Tills vidare klarar vi oss med en trall från Puuilo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »