Livet på landet

Loppisbesök

Det är märkligt hur motionerandet går i vågor. Av någon konstig anledning går jag betydligt mindre på sommaren medan resten av året är det full fjong nästan varje dag. Det kan bero på värmen men också att det finns så mycket annan aktivitet att göra på sommaren. Som igår när jag slåttade brännässlor till fåren samt utfordrade dem med torkat gräs. Fåren giller inte brännässlor som färska men efter en dag eller två när de torkat är de mums för ullisarna. Kanske som chips?

Därför beslöt jag idag att gå när det var dags att besöka loppiset på byastugan här i Oxkangar. Och naturligtvis började det regna! Som tur var hade jag med mig paraplyet. Det påpekade också en av töserna när jag stod i farstun och väntade på att den värsta skuren skulle dra bort.

”Tänker du stå här tills det slutar regna” undrade hon. När jag svarade jakande på det tyckte hon ”Men du har ju paraply!” Hon tyckte tydligen det var mesigt att stå och kura i farstun när jag hade paraply… haha. En annan av flickorna försökte prångla på mig några skyltar med engelsk text. Det gäller att passa på. – Någon handel blev det inte idag förut att jag köpte saft och kaka av Byarådet.

Igår blev det också loppisbesök i närheten. Två böcker inhandlades under dagen. Det är övervägande böcker jag letar på loppmarknader. Egentligen är jag ingen flitig besökare på loppisar men när det ändå anordnades lokalt så tyckte jag kunde ta en sväng förbi. Idag vid byastugan, igår på en gård i byn där det finns en mera permanent loppis som har öppet från och till. Det blev även igår ett besök på loppis vid Fjärdändan i Oravais och där var det ganska många försäljare. Så loppiskvoten torde vara fylld för denna sommar. Nu väntar vi bara på Juthbackamarknaden i augusti. Den vill jag inte missa! Juthbacka är mera än en jätteloppis, det är en tradition!

Brukar du besöka loppisar och vad är det då du letar?

Strandas i Oxkangar

Första anhalt igår var på Strandas i Oxkangar där denna välfyllda loppis huserar. Här hittade jag en bok att köpa och priset var inte att klaga på. Tidigare fanns här en  båtverkstad.

Byastugan i Oxkangar

Idag blev det besök på bystugan där loppis fanns både inne och ute. Ett tiotal försäljare på plats.

Regn och loppis

Här blev det till att rusa när regnet kom. Tösen var inte rädd för lite regn som en annan viss herre.

Inte heller i år blev det någon byadag på grund av pandemin. I stället blev det denna loppis samt förra lördagen (24.7) en grillafton vid byhamnen på Gammel-Ahlnäs. Den bevistade jag inte eftersom jag då befann mig på böljan den blå ombord på Wasa Express.

Fjärdsändan i Oravais

Fjärdsändan i Oravais igår eftermiddag. En bok följde med mig hem.

Tottesund herrgård i Maxmo

Igår fanns det också marknad på Tottesund herrgård i Maxmo. Kanske inte så mycket folk just då men ett och annat fanns att köpa. Ett besök uppe på tredje våningen rekommenderades där det lär spöka. Hua, tänk om Vita Frun flåsat mig i nacken? Annars är herrgården som sådan värd ett besök.


Tottesund herrgård

6 kommentarer

 • annepauline

  Loppis har blivit populärare och populärare. Åker man ut på landsbygden här finns det skyltar med LOPPIS var femhundrade meter. Utbudet verkar vara detsamma överallt. Glas och porslin i mängder. Sånt finns tydligen i överflöd i skåpen. Böcker, leksaker och diverse kläder ligger också i topp. Jag är ingen hängiven loppisbesökare men lite skräp här och där har jag vaskat i nån gång utan att hitta något annat än sånt som jag själv har hemma i överflöd. Det finns samlare som är på jakt efter speciella saker och de kan tydligen göra fynd. Jag har en före detta jobbarkompis som är helt tokig i 50 och 60 tals prylar. Hon är hela tiden på jakt och har inrett hela sin lägenhet med loppisfynd från den tiden. Kul är det ju ändå att folk får sina grejer sålda istället för att slänga på soptippen. Det här med återvinning ligger så att säga i tiden.

  • Per

   Förvisso, loppis är populärt och för somliga blir det nästan en livsstil. Att får sälja sådant man inte behöver och för att få träffa människor. Det sista tror jag är viktigt, den sociala biten. Mycket glas och porslin men också en och annan bok som faller mig i smaken. Fast när det gäller böcker är det mesta ointressant… gamla deckare är inget för mig.
   Samlare är i en klass för sig och de vet vad de är ute efter.
   Sant, bättre ett öde på loppis än att det slängs på sophögen.

 • E

  Jag har besökt många loppis under åren och en hel del prylar har följt med hem. Numera är jag mera kräsen och köper inga ”kan vara bra att ha”-föremål längre utan tänker efter före. Tidigare köpte jag sällan kläder på loppis, men det gör jag nu. Jag upptäckte nämligen att det finns fina, ofta helt nya kläder för några euro bara man ger sig tid att leta lite. Varför betala dyra pengar för en tröja i affären, då du kan hitta en motsvarande för 2-3 euro på loppis? Jag inbillar mig att det också är miljösmart? De nya plagg jag köpt de senaste åren kan jag nästan räkna på ena handens fingrar. Det underlättar ju att jag jobbar som volontär på ett välgörenhetsloppis några gånger i månaden.
  Men karlarna har det svårare, för ganska få herrkläder kommer till försäljning på loppisarna och de som finns är ofta utslitna eller gammalmodiga i snittet. Det verkar som om gubbarna sliter ut sina kläder eller åtminstone inte avstår från dem i första taget! Känns det igen? 🙂

  Ja, en annan sak som jag också köper på loppis är leksaker och prylar till barnbarnen. Det lönar sig att ha leksaker på lager! Böcker hittar jag däremot sällan numera. De böcker som säljs nu är gamla. Verkar som om folk numera mest läser e-böcker och de går ju inte att sälja vidare.

  Förresten, flygstolar är bokade till hösten. Sen får man ser hur coronaläget ser ut ifall man vågar fara när den tiden kommer. Jag lägger definitivt hellre pengar på resor än dyra kläder och prylar! 🙂

  • Per

   Jag kan förstå att du sitter på första parkett när det gäller att hitta grejor på loppis eftersom du är volontär i sammanhanget. Eller i alla fall utvecklat viss färdighet att se vad som är värt att satsa på ur din synvinkel för vi har väl alla våra specialintressen. Böcker för min del men kläder är inget jag i första hand köper på loppis. Orsak är att klädköp inte är mitt stora intresse, inte ens ett litet sådant, och därför vill jag det ska går fort undan när jag handlar kläder. Och visst, jag sliter kläderna till det sista, vilket ofta innebär oreparabla hål sätter stopp för nyttjandet.

   Så roligt att du har en resa på G! Något att se fram emot. Hoppas att det inte kör ihop sig tills dess. Själv är jag också i gång med att planera en resa men åt ett annat håll.

 • annepauline

  I går köpte jag veckotidningen Hemmets Journal. Jag gör det ibland för de har flera bra korsord.
  Vad hade de mera i tidningen, jo, tre hela sidor om loppis! Rätt kul att läsa hur man ska bli ett riktigt loppis proffs. En pick- nick korg ska man tydligen ha med sig och ”socialisera” sig med folk så där hade du rätt.

  • Per

   Då fick du förmodligen en extra kick för att besöka loppis? Bara för att testa tipsen… glöm inte korgen med kaffe och dopp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »