Allehanda

Fröken trycker väl på rätt knapp?

En sak som jag länge tänkt undersöka är hur mycket dyrare det är att handla alkoholhaltiga drycker på Wasaline jämfört med vad samma drycker betingar på landbacken i kungariket och i republiken. Jag antar att det är något dyrare på färjan men säker är jag inte. Därför skall jag nu göra en helt ovetenskaplig undersökning när jag nästa gång guppar över Kvarken.

Jag har valt tre vanliga varumärken som jag hoppas också finns i shoppen på Wasa Express. Helt lätt är det inte att göra jämförelsen för priset per centiliter varierar beroende på hur stor flaska man köper och så finns det ett otal varianter med diverse smaker och etiketter. I Sverige kör man ofta med 37 och 70 cl medan man i Finland håller sig till 50 och 100 cl. Men på ett ungefär i alla fall.

Vid en första jämförelse mellan Sverige och Finland så är Sverige aningen billigare än Finland i euro räknat men det beror på att kronan är svag. Stor skillnad på priserna är det inte i nuläget. Om jag inte glömmer skall jag göra en koll i shoppen på Wasa Express. Jag får tillägga att det är ytterst sällan jag köpt något starkt i shoppen på WE, för att inte säga aldrig.

När jag gjorde undersökningen på glasbutikernas hemsidor lade jag märke till några saker. På Systembolagets hemsida möts man först av en sträng fråga: Är du 20 år eller äldre, lille vän? Om inte så får du inte titta bakom skynket på de åtråvärda produkterna på bild. Haha, inte titta! Vem tror att en ungdom i övre tonåren som vill ta en koll på sortimentet klickar på ”under 20 år”? I Finland finns inga sådana förmaningar för alla vet att sådant inte fungerar utan i stället drar liknande pekpinnar löjets skimmer över all välmenthet.

Det är som när diverse höga herrar tar det första symboliska spadtaget på en kommande byggarbetsplats och alla har nya blanka skyddshjälmar på huvudet fast det inte finns en enda liten pinne på en kilometers avstånd som kan skada deras ofta tjockhudade skallar. Istället drillar lärkorna och humlorna surrar. Men hjälm på huvudet skall det vara även om den ofta är oknäppt under hakan. Korrekt skall det vara! Obs, inte politiskt korrekt, det är något annat, ett skällsord som jag betackar mig för.

För att återgå till glasbutikernas tillvaro; ofta är det både plast ock kartong nu för tiden som är förpackningen. Jo, i Sverige stänger Systemet i allmänhet kl. 18 en vardagskväll medan finska Alko har öppet till 21. På lördagarna stänger Systemet 15 medan Alko håller öppet till 18. I Finland säljs också starköl i vanliga matvaruaffärer medan kungens undersåtar få hålla till godo med det mera blaskiga folkölet. Jag tycker mellanölet är den bästa sorten.

Jo, så har kungariket fått en ny tobakslag den 1 juli. Då blev det förbjudet att röka på uteserveringar och vissa andra yttre miljöer. För Urkults festplats, som är en enda stor uteservering, betyder det att man inte får ta med sig någon dryck alls till de två rökområden som upprättats. Skall där finnas vakter som kollar att man inte tar med sig lemonaden till rökeriet? Tur att jag är icke-rökare så slipper jag det bekymret, eller gör jag? Som icke-rökare får inte heller jag ta med mig något drickbart till rökeriet om jag t.ex. vill snacka med en bekant som tar sig en cigg.

Mycket att hålla koll på. Snart får man väl inte heller snusa i Finland. I Sverige har man också infört en ny regel vad gäller snus: inga förpackningar som innehåller färre än 20 portioner får hädanefter säljas efter en viss övergångstid. Där sågar man de små förpackningarna och går som kärringen mot strömmen; skall man köpa snus skall det vara rejält, inget pjas!

Är jag inte helt fel underrättade borde  utsikten från det ena rökområdet på Urkult se ut så här. Inte så dåligt ändå även om rökarna är förvisade till ett hörn. Dessa på bilden från ifjol är nog icke-rökare ser det ut som.

Så här ser det andra rökområdet ut. Ifjol var det eldningsförbud men i år är det bara att elda på så att det ryker.

För att kyla ned oss lite från förra veckans hetta så tittar vi på en bild från slutet av februari i år. För drygt fem månader sedan när Wasa Express strävade genom isen någonstans i Kvarken.

Vi tittar på en isbild till. Obs! inte isbill, det är något annat. – Toppen av en cocktail-pinne som guppar bland isbitarna i drinken på Wasa Express. Jodå, jag råkade tappa drinken överbord!

2 kommentarer

 • annepauline

  I kungariket finns mängder av pekpinnar och lagar om både det ena och det andra. Hur lagarna efterföljs är en helt annan sak. Det går bra att handla snudd på öppet med narkotika, lika bra går det att inneha tunga vapen och skjuta varann till döds både till höger och vänster. Men vah, säljs starköl i matvarubutikerna i Finland nu? Ja, jag läste nog om det var på gång för ett bra tag sedan. Hur går det?

  • Per

   När det gäller knarket så handlar det mycket om att det finns en marknad. Utan marknad, betydligt mindre gängkriminalitet. Så vem köper knarket? Kanske där man borde börja?
   Jo, både starköl och Lonkero. Vet inte var gränsen går men åtminstone 5,5 procent är det.
   Tja, jag tror inte det blev någon stor rusning efter starköl. Åtminstone upplever inte jag det så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »