Allehanda

För bra för att vara sant?

Jag erkänner: jag har fått en liten mage. Inget märkvärdigt men när man känner ett visst motstånd när man böjer sig ned för att knyta skoremmarna då är det dags att att lägga huvudet på sned och fråga: vart hän barkar det? Orsaken till uppkomna besvär torde vara att jag bytte arbetsuppgifter i januari och fick ett mera sittandes arbete i Saltgruvan. Tidigare hade jag ett mycket rörligt arbete med flängande av och an, både högt som lågt men nu kan jag tidvis bli sittandes hela dagen vid datorn. Inte bra!

Nu finns det ytterligare en metod som motverkar den farliga fettbildningen i midjan. Det fick jag klart för mig igår kväll via ett TV-program som berättade om en tidsbesparande träningsmetod med intervallträning. Metoden går ut på att t.ex. på motionscykel köra allt vad man orkar och lite till i 20 sekunder, vila i 40 sekunder, köra maxkapacitet i 20 sekunder, vila och till sist köra en snabb blodsmakande drive. Allt avklarat på 3 minuter och upprepas 3 gånger i veckan.

Det låter för bra för att vara sant men resultat visar sig så småningom i bättre syreupptagningsförmåga och förbättrad insulinfunktion i kroppen. Speciellt de som ligger i riskzonen för diabetes typ 2 kunde klart förbättra sina värden. På något sätt så lurar man kroppen, om jag förstod saken rätt, så att den triggas att förbränna mera fett.

Ett par aber finns dock. Helst bör man göra en läkarundersökning innan för att försäkra sig om att man klarar av påfrestningarna. Har man fel gener så förbättras inte syreupptagningsförmågan alls.

Jag är dock intresserad av att prova metoden i kombination med vanlig motion och koll på vad och hur mycket man äter. Det jag uppskattar är tidsvinsten. Visst bord kalaskulan gå att få bort?

Från det ena till det andra men som dock något tangerar varandra: matdosan som jag köpte förra veckan har fungerat till belåtenhet. Den har varit i användning och den stora vinsten är att jag mer än halverat min matkostnad i Saltgruvan och att jag blev mätt på den mängd mat som fanns i dosan samt att maten var varm, inte ljummen. Merarbetet är försumbart.

Nu är det bara min egen fantasi som sätter gränser för min mathållning vid lunchtid. – Lutfisk nästa vecka? Nee, den är lätt att skippa men ärtsoppa men PJ:s egna specialingredienser är på kommande.

En första påminnelse (5 okt.) om vad som komma skall. – Kalorierna torde vara tillräckliga.

10 kommentarer

 • kicki

  Lite andefattigt ord med ”juhlajuoma” på finska för en gångs skull. Annars brukar ju finskan ofta vara väldigt nyansrikt och målande.

  • Don PJ

   Det var den första varan med anknytning till kommande jul som jag sett i år. Men det dröjer väl inte länge innan fler varor med julanknytning är på kommande fast det är 2½ månad kvar till jul. Handeln är ute i god tid så att vi inte missar att spendera våra slantar på julvaror.

 • syster yster d.y.

  Har du inte varit till socknens Halpa Halli? Dom har redan julpyntet framme i hyllorna. Känns lite malplacerat då en annan inte ens har satt trädgårdsmöblerna vinterförvaring.

  • Don PJ

   Du har så rätt. Nog borde man få plocka bort trädgårdsmöblerna i lugn och ro innan julpyntet pockar på uppmärksamhet i köpladorna. Jul firar vi i december, inte i oktober!

 • Erik Forsling

  Intressant att du tog upp temat med kort-men-hårt-träningen. Själv är jag ö.h.t. inte intresserad av metoden, och min isterbuk avser jag att behålla. Men jag undrar vilken TV-kanal du skådat, ty i veckan som strax passerat, tog min chef som inte är min chef upp temat under morgonfikat. Han hade sett/hört om metoden på TV, och beskrev fenomenet ingående.

  Häpen blev jag när jag såg din nästan ordagrant lika redogörelse!

 • lagottocattleya

  Kalaskula eller inte, men vid min ålder smyger sig ett och annat lager runt och ligger inte helt där det en gång har legat. På kroppen alltså. Jag vet inte om jag vill testa den beskrivna metoden kanske, men kanske någon detox? Det görs ju mycket reklam för det numera. Utrensning snarast.

  • Don PJ

   Detta är en metod av många. En annan är LCHF som jag nosade på lite men jag tyckte den kosten blev för ensidig. Kanske inte riktigt min stil fast jag gillar bacon och revbensspjäll.

 • Erik Forsling

  Vill bara skicka en länk från dagens SvD, högertidningen som jag prenumererar på, trots att jag själv hopplöst förlegad envist vinglar fram på vänsterkanten. Men det är en förträfflig dagstidning. Detta (länken) med tanke på din pampiga bild av julmustbuteljerna – eller en butelj kanske måste vara av glas?. Julmust är f.ö. Fru Betts, min franskkanadensiska sonhustrus, favvodryck – sedan hon första gången, en vinter, besökte mörka Norden. Kallare har nog Lilla Familjen hemmavid, men dagarna är längre än på de här breddgraderna.

  Artikeln är den första i en serie, och tyvärr ser inte hemsidans version riktigt likadan ut som papperstidningens, men texten är densamma så vitt jag kan se: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/juice-farligare-for-tanderna-an-cola_7564516.svd

  Artikeln är den första i en serie, och som framgår av följande länk – grafik som fanns i dagens pappersutgåva – så kommer den verkliga värstingen att avslöjas i nästa reportage! ”Red Bull” toppar listan med ett frätande på 15%, men vår hittillsvarande ”absent friend” är en riktig ockrare, som tar 34%. Voj, voj, undrar vem. Det borde inte vara pilsner, för jag har dokumenterat bra tänder trots odokumenterad misskötsel:
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/grafik-sa-mycket-frater-dryckerna-pa-tanderna_7564808.svd

  Så, när/om du läst artikeln, och skådat bilderna, kom då ihåg att inte gnugga gaddarna med borste genast efter intagande av sur dryck – om du inte vill reducera deras yta och hållbarhet! Vill ju bara ditt bästa!

  Men, nu får vi väl sova på det här! Go´natt.

  • Don PJ

   Jo, jag läste om detta men i en annan tidning, vilken minns jag inte på rak arm.
   Detta med Coca-Cola borde stämma för jag får ont i tänderna om jag dricker mera än ett glas coca. Därför undviker jag denna dryck. Men Julmust bukar gå i måttlig mängd.

   På tal om surhet så börjar jag varje morgon med ett glas vatten med koncentrerad citronsaft. Uppfriskande men borde kanske tas under övervägande om det är så nyttigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »