Funderingar

Kanskeman och Sveriges fulaste hus

Så glad jag blev idag när solen tittade fram en stor del av dagen. Dagen kändes strax mycket längre men vinden var pinande kall och väglaget halkigt och spårigt. Det kostade på när jag gick min dagliga vandring. Hårt och besvärligt underlag på sina ställen, på andra ställen glashalt. Jag fick hela tiden gå på helspänn och det kändes framför allt i höften. Egentligen ett riktigt bra sparkföre, inte ett sandkorn på landsvägen.

Året Nyord är på tapeten. Jag vägrar befatta mig med pandemi- och coronaord; må de försvinna som fisar i rymden! Kvar finns inte så många andra men en favorit har jag: kanskeman. Så bra! ”Kanske-män är män som har svårt att leva som vuxna, och som vill att relationen ska stanna i det outtalade, där man känner sig fram, utan att ta steget och lova något mer.” (Från: Svenska Dagbladet 18 oktober 2020)

Men är det bara män som är sådana? Egentligen går ordet att tillämpa på många fler situationer än bara en relation. Ett dröjande, en tveksamhet, ett vilande på hanen, alltid vänta på bästa möjliga läge som aldrig kommer, vänta på bättre väder. Jag får väl tillstå att jag i vissa situationer är en kanskeman. Kanske dags att rycka upp mig?

Sen blev det inte så mycket mera eftersom pandemin stal de flesta platserna i listan.

En annan grej som är på bordet är Sveriges fulaste hus 2020 som Arkitektupproret röstat fram. Vinnaren av detta tvivelaktiga pris blev, tadaa: Arkitekturskolan i Stockholm! Kanske inte så konstigt för maken till fult hus får man leta efter och då borde detta hus som hyser arkitektutbildning föregå med gott exempel. Rena DDR-Stasi-tortyrcentret. Hur kan man få till ett sådant fult hus? Ja, det är till och med fulare än Citymarket-huset i Vasa!

På andra plats kom Domkyrkoforum i Lund och även det platsar i listan. Ser mest ut som en jättestor larv. Möjligt att innandömet av dessa två hus är betydligt bättre men utsidan är anskrämlig.

På sextonde plats kom ”Ting-1” i Örnsköldsvik men det håller jag inte alls med om. Tvärtom tycker jag att det är ett spännande och uppiggande hus. Det står som ett färgglatt långfinger mot skyn och klassar ut de andra husen i närheten som tråkiga dussinprodukter. Skulle någon fråga mig vad jag mest skulle framhålla om Ö-vik så skulle det blir Ting-1. Låt vara att de två bottenvåningarna som hyser domstolar är erbarmligt gråtråkiga. De lär vara ett eget projekt. Skulle det inte gå att få lite färg på denna koloss i betong som Ting-1vilar på? Låt någon fyndig och konstnärlig person ge liv åt detta fundament och matcha Ting-1?

Vilken är din favorit bland årets nyord? Eller skall man inte alls befatta sig med nyord? Och hittar du något objekt i fulhuslistan som du tycker är än värre än Arkitekturskolan i Stockholm? Vad sägs om Huvudnässkolans aula i Vänersborg på femtonde plats?

Ting-1 i Örnsköldsvik. Ting-1, den delen av byggnaden är väl ändå rätt fin?  Jag skulle gärna ha en lya där uppe. Vilken utsikt över hela stan! Och nära till det kyrkliga verkar det vara för den fromme.

Ting-1 har ni säkert sett tidigare på denna blogg men denna skapelse hoppas jag är ny. Från Sollefteå i höstas. Vad tycks om detta hatten-på-sne-hus? Camping i närheten men exakt vad huset är till för vet jag inte.


Nyordslistan 2020 – Institutet för språk och folkminnen

Vilka är Sveriges fulaste byggnader? – Arkitektupproret

4 kommentarer

 • annepauline

  Arkitekturskolan är verkligen ett fult hus. Det borde rivas med det snaraste. Det finns många extremt fula hus i den kungliga huvudstaden. Citymarket huset i Vasa är bevars också ett väldigt grått och fult hus. Usch!
  Ting-1 liknar ju den där bilden av corona viruset som man sett överallt hela året. Usch för det också!

  Nyord, jag läste hela listan med nyord härom dagen. Många, för att inte säga de flesta, är någon slags försvenskning av engelska ord. Fantasilöst! Kanskeman är rätt kul, lesserwisser likaså. ”Lesserwisser – en person som ska förklara för någon annan vad det är som gäller, utan att ha speciellt mycket kunskap om det.” Så står det att lesserwisser betyder och då kan man dra på smilbandet. Hur många lesserwisser personer råkar man inte på? Visst, det finns många besserwisser personer också men frågan är om inte lesserwisser ändå är fler, haha.
  Frågan är vad en kvinnlig kanskeman ska heta? Kanskekvinna låter inte bra, för visst finns det gott om kvinnliga kanskemän.

  • Per

   Den likheten lade jag också märke till, den mellan Ting1 och den bild av coronavirueset som valsar runt i media, men eftersom jag gillar huset så nämde jag det inte för att inte ytterligare misskreditera Ting1. 😉

   Lesserwisser och bessewisser är i hög grad släkt vad gäller betydelsen men viss skillnad finns. Som jag uppfattar det så vet en lesserwisser (en kombination från engelska och tyska?) inte vad hen talar om men vill ändå ge sken av kunskap. En besserwisser är en som mycket väl kan en hel del men vill framför allt pråla med sin kunskap. Ett annat ord i sammanhanget är mansplaining där en man på ett ofta nedlåtande sätt förklarar en sak för en kvinna som har större kunskap i ämnet. Alla tre orden bär ett löjets skimmer över sig eftersom de inte begriper sina tillkortakommanden.

   Kanskekvinna? Tja, inte lätt att hitta ett annat, passligt ord som smäller lika högt.

 • annepauline

  …förresten läste jag ett för mig nytt ord här om dagen. Klockansikte. Det var i en annons om alla dessa så kallade smarta klockor och sportklockor som kan visa allt mellan himmel och jord. Ja, så verkar det. I annonsen hette det inte urtavla utan klockansikte. ”Hur mycket är klockan?” ”Ah, vänta, jag ska titta på mitt klockansikte.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »