Allehanda

Detta med jul

Sedan flera år tillbaka har jag inte gett julgåvor. Undantaget något sällsynt tillfälle när jag verkligen velat ge, inte bara för att det varit jul. Orsaken är att de flesta i min närhet redan har allt vad de behöver och mer därtill. Istället uppskattar jag en julmiddag eller en träff där vi kan sitta och prata istället för att utbyta julklappar.

Jo, gamla moster och morbror brukar få något. Jag brukar även ge en slant till Röda Korset och Frälsningsarmén. Min förhoppning är att min gåva till dessa organisationer skall förgylla tillvaron för någon som inte har det så bra ställt.

Julpyntet är också begränsat. En julstjärna som strålar ut mot byn brukar jag ha i fönstret på ”Alinas kammare” på andra våningen. Kanske en jullöpare av gammeldagstyp på väggen och något ljus. Inte mera än detta. Andra har desto mera som jag kan njuta av. Jag brukar inte heller sätta upp mitt lilla julpynt redan i början av december utan några dagar innan jul. Ikväll monterade jag julstjärnan i fönstret.

Nytt för i år är att jag har slutat skicka julkort med hälsning. En inte helt lätt sak med tanke på att jag själv får ett antal julkort. Avsändarna förväntar sig troligtvis att få ett julkort i retur men denna jul blir det inte så. Hur förklara detta?

Via epost kommer jag att skicka min julhälsing till de som har epost, via Facebook kommer också en hälsning. Någon kommer att få ett personligt besök, andra ett telefonsamtal. I ett fall kommer jag att skicka ett snailmail. Ett brev till en väninna till salig mor som fortfarande håller kontakten. Inte handskrivet men ändå.

Julen är en fin högtid men det blir liksom för mycket av det hela. Inte minst på grund av all kommersialism kring jul. Köp, köp, köp. Ofta helt onyttiga saker och krams.

Heter det förresten gett eller givit?

julstjärna
Stråla må du mot vinterns mörker!

9 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *