Upplevelser

P1:s sommarvärdar 2021

I torsdags kom äntligen listan på vilka som blir årets sommarpratare i P1. Eller sommarvärdar som de kallas nu för tiden. Alltid lika spännande att se vilka de är, vilka som jag absolut måste lyssna på och vem som är toppfavoriten. För mig är detta långt viktigare än melodifestivalen, ishockey-VM och fotbolls-EM som jag inte har eller kommer att titta på. Jo, jag tittade som hastigast på Tusse från Sverige och så Finlands bidrag, mest för att kolla vad alla andra pratade om. Jag blev inte imponerad.

Jag måste säga att årets sommarpratare inte bjöd på någon överraskning och inte kunde jag heller kora någon absolut favorit som jag höjer till skyarna. Är inte listan lite tam detta år?

Jag får fördjupa mig ytterligare i listan men följande pratare kommer jag i alla fall helt säkert att ge en chans den dagen de blir deras tur. Och vilket blir deras musikval?

15 juli Mats Jonsson, serietecknare, författare, redaktör – Inte för att jag känner till honom men för att han bland annat kommer att prata om ”utflyttningen från Ådalen till storstan, om att ångra sig och flytta tillbaka” vilket jag tycker låter intressant.

22 juli Jens Stoltenberg, Natos:s generalsekreterare – En av väldens mäktigaste män och chef för militäralliansen Nato. Hur är människan bakom detta ämbete och vad betyder ”krig och fred” för honom.

27 juli Merit Hemmingsson, musiker, kompositör, sångare – Naturligtvis, en favorit sedan 50 år tillbaka och henne måste jag bara lyssna på. Förutom ett flertal Lp:n i min skivsamling så har jag sett henne live på Urkult.

3 augusti Elin Anna Labba, författare, journalist – Boken ”Herrarna satte oss hit” har jag läst och även hört och sett henne i någon streamad sändning på nätet under detta år. Hennes sommarprat kommer att handla om ”magi och berättelser”.

12 augusti Anna-Lena Laurén, journalist – är kanske den som kommer närmast som favorit. Hon bor i Ryssland och har senast kommit ut med boken ”Sammetsdiktaturen” som jag nyligen har läst. Så bra bok! Läs den!

16 augusti Janne Schaffer, musiker, kompositör – är en musiker av gamla gardet. Förhoppningsvis bjuder han på en och annan episod ur sitt turnéliv. I Pedersöre kyrka har jag hört honom spela tillsammans med Marcus Wargh.

22 augusti Zara Larsson, artist, låtskrivare – här var jag lite kluven men eftersom hon är sist ut borde detta ändå vara bra. Kronan på verket. Hennes musik helt ok men låtarna tröttnar jag ganska fort på och så har hon i många bilder och videos framställt sig som en pinuppa. Intressant att höra om hon något att annat att komma med än pop och glassiga bilder.

Spännande blir också att kolla Radio Vegas lista. Kanske den slår P1 denna gång?

Har du kollat listan och har du någon favorit eller tips till mig?

Häggvik, Nordrinrå

Till detta behövs en somrig bild och var passar bättre än utsikten från Stortorget (bergstopp) med utsikt över Häggvik alldeles i närheten av Mannaminne. Bild från 2016.


Sommarvärdar 2021 – hela listan – Här finns alla sommarpratarna att bekanta sig med

4 kommentarer

 • annepauline

  Hahaha! Pinuppa! Är det hundra år sen jag såg det ordet senast? Nä, det är det inte men nästan. Första gången jag råkade ut för det ordet var när min far kom hem från Staterna ( typ 1957 ) och hade med sig en väggkalender med vackra, kurviga, ganska lättklädda damer på sidorna för varje månad. Det var Pin ups! Ja, Zara Larsson är en pinuppa.

  • Per

   Man måste hålla språket intakt och använda alla ord, även pinuppa. Zara Larsson må inta vågade positioner och puta med rumpan men jag tror också att hon har skinn på näsan och är feminist, något jag hoppas kommer fram under hennes prat. Hon har naturligtvis rätt at klä sig som hon vill men är inte arketypen för en bitsk feminist som man kanske föreställer sig. En feministisk pinuppa som tar ton både på det ena och andra sättet. Kanske inte så dumt…

 • annepauline

  Förresten tack för boktipset. Jag har redan klickat hem boken. Ryssland och ryssar intresserar mig mycket. Jag har till och med läst ryska flera terminer men allt jag lärde mig har jag dessvärre glömt. Jag skulle kalla ryska sammetsspråket.

  • Per

   Då har du en liten läsupplevelse framför dig. Ryssland är ju ett stort och märkligt land men tyvärr går det politiska styret åt helt fel håll. Jag tycker Anna-Lena sätter fingret på många intressanta saker i Ryssland, både inom politiken och hos folket i allmänhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »