Allehanda

INTJ

Min niece Christina har i dagarna genomfört ett s.k. MBTI-test och även skrivit om det på sin blogg. Det gjorde mig intresserad, dels av vad MBTI är för något, dels testet som sådant.

Det finns massor med test av olika slag på nätet och alla är nog inte så tillförlitliga även om de många gånger är roliga att genomföra. MBTI verkar dock seriöst. Dock får man naturligtvis ta det med en nyp salt, inget är 100 % i dylika sammanhang.

Själv gjorde jag testet på Personlighetsyp.se och fick resultatet INTJ vilket i korta drag betyder… usch nu har jag klickat bort förklaringen på slutresultatet från själva testet men det finns många andra ställen på nätet som förklarar personlighetstypen. T.ex. denna mycket urförliga på INTJ-personality eller denna lite kortare på Webbrick.

INTJ-gruppen är ganska liten, ca. 1 % av befolkningen tillhör denna grupp.

Som sagt, en nypa salt bör hållas i beredskap men förvånansvärt mycket stämmer in på min personlighet, något som överraskade. Något som kan invändas mot ett dylikt test är att man kanske väljer de svar som man idealiserar istället för hur det är. Kan så vara men är det en stor skillnad? Något annat är att på många frågor skulle jag välja de ett svar som är mitt emellan men någon sådan möjlighet finns inte. Det är kanske det som är poängen? Själv tycker jag inte att jag är introvert, snarare tvärtom i rätt miljö, men jag vill ha min frihet och oberoende. Hur som helst, googla på INTJ så vet ni snart vem jag är. 😉

Corrientes
Det kunde ha varit jag, som typ.

7 kommentarer

  • Erik Forsling

   Glömde. Nu vet jag inte om jag träffade rätt, eller ej, men jag klickade på din länk. Tänkte eventuellt göra testet; svarade på första frågan – och insåg därefter den totala dualismen i frågorna. Vaffan, tänkte jag, var är nyanserna? Och jag släckte ner sidan. Extremer gillar jag inte, och de förbättrar inte heller samhället.

   Saltnypan du håller fram är nog befogad. Och det där med att förvånansvärt mycket stämmer – det gör det i horoskop och definitioner av astrologiska figurer också; därför att det går så förvånansvärt lätt att få saker att harmoniera/stämma/passa ihop. I de sammanhangen vet jag bara att jag är en total vettvilling. Jag är stenbock, enligt den västerländska traditionen, och get i den kinesiska. Läser man om dem separat inser man att personligheterna är kraftigt differentierade.

   Grottar man ner sig ytterligare i stornätet finner man ”svar” på det mesta. Nu var det länge sedan jag gjorde det jag nedan beskriver. Kombinerade personlighetstyper finns naturligtvis, och jag sökte efter dem. Jag hittade för länge sedan en mycket väl utarbetad sida (har i dessa dagar ingen länk) som astrologiskt sammanställde de olika zodiakernas stjärntecken, och tolkningarna av dem. Västerländsk stenbock/kinesisk get, tja i stort sett en total schizo galning, med tanke på deras respektive oförenliga karaktärer.

   I ett ögonblick av självinsikt rekommenderar jag dig, och andra bloggare, att i fortsättningen stänga era kommentarsfält för mig, nu när jag fått förnyad självinsikt. Men jag önskar å andra sidan att få fortsätta vara en stenbocksget här och där.

   ”Hur som helst, googla på INTJ så vet ni snart vem jag är. ;-)”. Nej, jag tror inte att vi gör det, utifrån ovanstående resonemang. Du är P.J., en bloggare som ett antal av oss gillar. Du är ingen annan än P.J. Och vi gillar att komma hit.

   • PJ

    Intressant artikel och i linje men min uppfattning av dylika test. Här talas också om att svarsalternativen är för få med bara ett ja eller nej-system. När jag läser analyserna i de olika bedömningar som finns på nätet tycker jag ändå att mycket stämmer in på mig. Konstigt vore det annars. Jag tror att testet blir sannare om det inte används vid en anställningsintervju där man medvetet eller omedvetet kan färga svaren till egen favör. I en frivillig, anonym test tror jag att man är mera ärlig. Vissa av frågorna måste jag besvara på ett för mig negativt sätt därför att alternativet stämde uppenbart inte på mig.

    Kanske ett inlägg med reflektioner över testresultatet vore värt ett eget inlägg?

    Horoskop och spåkulor har jag däremot inte stor tilltro till. Kan vara som utfyllnad i veckotidningar. Säger en jungfru 😉 Både stenbockar, getter och andra är välkomna med kommenterar så länge de är relevanta och håller sig till ämnet något så när.

    Jag är mycket mera än bloggare men torde dock förmedla något av vem jag är via bloggen. De för mig från början okända bloggare som jag sedan träffat har ofta visat sig stämma rätt bra in med den uppfattning jag fått via bloggen.

 • Christina

  Mannen som förklarade MBTI åt oss så sag nog det är aldrig så svart och vitt som testresultatet ser ut. Du är nog oftast både extrovert och introvert, men en av dem har starkare dragning. Visst vet också jag att man skall ta sådana här test med en nypa salt, men precis som du skriver så känner även jag igen mig väldigt bra i vissa delar av resultatet. 🙂

  • PJ

   Då har vi rätt lika uppfattning om sådana test. Men kul är de och en viss sanningshalt torde finnas. Ganska mycket för min del i detta test.

  • PJ

   Då skiljer det en bokstav åt i våra resultat. Jag går mera på intuition än sinnesförnimmelse. Kanske jag går på magkänsla, vilket ofta leder rätt även om sinnesförnimmelserna inte alltid stöder detta till en början.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »