Allehanda

Vinter

Räknar jag rätt så borde vi nu vara mitt i vinterhalvåret. Jag räknar eldningsperioden från oktober till slutet av april. Sju månader. Mitten av den perioden är just nu, mitt i januari. Visserligen har jag inte behövt elda så mycket i höstas och för det mesta slutar jag elda någon gång i mitten av april men jag räknar jämna månader. Visst kan det bli rejält kallt ännu och snön kan vräka ned utan dess like men som motvikt så blir tiden för dagsljuset hela tiden längre så jag stipulerar att nu är vi mitt i vintern! Skönt, för nu är vi på väg mot sommaren.

Jag är kassör och sekreterare för samfälligheten i byn och då hör till sysslorna denna tid på året att göra bokföringen klar samt upprätta bokslut. Bokföringen är inte så svår men bokslutet kan bjuda på en hel del klurigheter. I Excel har jag upprättat en mall där jag matar in siffrorna och i slutändan skall alla debet- och kreditkolumner inom samma konto ha samma summa. Det är få år som det blir så vid första försöket. Alltid är det någon kolumn som felar. Ibland kan det vara tiotusentals euro det rör sig om, ibland om en cent. Felen kan vara de mest enkla eller kräva flera timmars undersökning innan jag kommer på var det mankerar. T.ex. idag hade jag skrivit ett – (minustecken) istället för ett : (kolon) i den ena beräkningsformeln. Ett rent slarvfel. Då jag slutligen hittar felet och alla siffror stämmer, vilken aha-upplevelse! Jag blir riktigt upprymd och vill hoppa på ett ben runt bordet i stugan sjungandes Internationalen samtidigt som jag känner mig som Joakim von Anka. Alla siffrorna är på säkert ställe i kalkylbladet; spara, spara medan tid är.

Jag gillar MS Excel! Så mycket man kan göra med det programmet. Allt från enkla listor till avancerade beräkningar. Det bästa är att man aldrig blir fullärd på det programmet, det finns alltid mera att upptäcka.

Innan tolv denna dag när solen närmade sig sin höjdpunkt gick jag ut på fotosafari. Det blev inget vedarbete idag, istället letade jag motiv och snökristaller. Solen sken och det var riktigt fint må-bra-väder. Jag gick inte långt, bara här i närheten.

Jo, en sak till: jag träffade på en bloggerska jag brukar läsa. Tidstjuven hade problem med låset till bensintanken men det fanns hjälpsamma gentlemän i närheten på den macken. Kul med ett litet hej oss bloggare emellan.

14 kommentarer

 • Erik Forsling

  ”Man blir riktigt upprymd och vill hoppa på ett ben runt bordet i stugan medan man sjunger Internationalen samtidigt som man känner sig som Joakim von Anka.”

  Ovanstående var nog det mest magnifika citat som du, eller någon annan, skapat på år och dag! Satt som en inbultad spik i mitt hjärta – inte så hälsosamt kanske – men se det symboliskt! Jag ber att få citera dig, källa kommer att anges. En viss bekantskap har jag också med fenomenet, om ej på datoriserad nivå.

   • Erik Forsling

    Vilken tur då att jag hann ärerädda den ursprungliga ordalydelsen! Ser att du i din text mycket riktigt bytt det ursprungliga ”man” mot det (enligt mig) betydligt sämre ”jag”. För jag tycker fortfarande att det är ett remarkabelt yttrande, för att norpa ur din egen vokabulär.

    Det finns många associationer inbyggda i ditt ordval, förutom ren personlig, euforisk glädje. Inte minst kontraster. Internationalen – och så Joakim von Anka då – superkapitalisten!

    • PJ

     Du har rätt i att jag ville få fram den euforiska glädjen och då kan man göra vad som helst galet för att fira aha-upplevelsen. Jag minns ett år när jag flera dagar letade 6 cent i bokslutet och till sist hittade felet. Vilken känsla!

     Att man sen kan sjunga eller yla något hör till. Denna gång blev det Internationalen, nästa gång kan det bli Vi skall ooa hela natten, musikalisk allätare som jag är. Joakim von Anka är svårare att förklara, kanske jag kände mig rik?

     • Erik Forsling

      Du fick ju siffrorna i harmoni! Det är också viktigt för gnidarankan – debet och kredit – trots att han kan simma i pengahavet i sitt berömda pengavalv; kanske en föregångare till moderna tiders betydligt påvrare ”bollhav” på färjor och storvaruhus. Där förvarar han ju även sin första krona (i svensk tolkning då, valutan skiljer sig med olika översättningar).

      Hade du ooat hela natten hade hela den magnifika paradoxen uteblivit!

     • Erik Forsling

      Mest bara lösryckta citat:

      ”Joakims första krona, ”turkronan”, är den slant som han värderar högst och som han förvarar i en speciell glasmonter.” http://sv.wikipedia.org/wiki/Joakim_von_Anka

      ”I det amerikanska originalet är turkronan naturligtvis inte en svensk krona utan en ”dime”, (slang för ett tiocentsmynt). Men hur kunde farbror Joakim tjäna en amerikansk ”dime” i Skottland, där man använder brittiska pund och pence? Detta har Don Rosa förklarat i ”Farbror Joakims liv del I” http://www.kalleanka.se/artiklar/turkronan/

      Lustigt att han heter Scrooge McDuck, efter Ebenezer Scrooge i Charles Dickens ”A Christmas Carol”. Som någon påpekat är orginalets skotska klanpåbrå lite fjärran från det ”svenska” mer tyskklingande adelsnamnet von Anka. Å andra sidan lär också den svensk-finska släkten von Wright ha skotskt ursprung. Men det adlandet hade andra rötter.

      ”Scrooge had worked his way up the financial ladder from humble immigrant roots. Firstly, he took up a job polishing and shining boots, and was enraged when a ditchdigger paid him with an 1875 US dime, which was useless as currency in 19th century Glasgow. However, the coin inspired him to take a position as cabin boy on a Clyde cattle ship to the United States to make his fortune at the age of 13.” http://en.wikipedia.org/wiki/Scrooge_McDuck

      1875 US dime: http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Seated_Liberty_coinage

     • PJ

      Inte visste jag att det fanns så mycket historia kring Joakim von Anka och hans turkrona, t.ex. att han tjänade sin första krona som skopusare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »