Databiten

Spöke ombord på Aurora Botnia?

Som känt har jag massor med bilder i datorn. För att överhuvudtaget hitta i denna ocean av bilder har jag skapat ett visst system i datorn och med backup men också genom att tagga bilderna i mitt fotobehandlingsprogram Lightroom. Tagga, att ge varje bild ett eller flera nyckelord som beskriver bilden och som sedan är sökbart. Ett annat sätt är att geotagga bilden, det vill säga förse bilden med den geografiska positionen som sedan kan avläsas på en karta i Lightroom. Ett evighetsarbete men långsamt bygger jag upp en bildbank som är sökbar och inte ett virrvarr av bilder och kataloger.

Man kan geotagga manuellt i Lightroom eller direkt med gps-funtionen i mobilen eller i kameran, om kameran har den funktionen, vill säga.

Efter jungfruresan med Aurora Botnia den 28 augusti upptäckte jag att tre av bilderna jag tog med mobilen var geotaggade i Raumo på varvet där färjan byggdes. Hur kom det sig, jungfruturen gick ju på Kvarken? Min mobiltelefon har med 110 % säkerhet inte befunnit sig i Raumo, ändå visade den bilder som påstods vara tagna i Raumo, över 200 km bort. Mystiskt.

Jag ställde frågan i en grupp på Facebook (Landgången) som rimligen kunde ha ett svar men icke. Enda förklaringen är att någon funktion ombord på Aurora Botnia påverkat min telefon med felaktig position på bilden. Kanske ett spöke från varvet i Raumo som dröjt sig kvar ombord? Huuu…

Häromdagen kom som vanligt en gång i månaden epost från Google Maps Timeline som också visade att jag den 28 augusti befunnit mig i Raumo. Eller i alla fall mobilen. Detta eftersom jag har platshistorik aktiverat på mitt Google-konto vilket innebär att telefonens position registreras allt som oftast på mitt Google-konto. Det är lite kymigt men också lite skoj att efteråt kunna få rapport om var jag befunnit mig senaste månaden. Ofta stämmer det ganska bra men inte alltid, som denna gång.

Låter det krångligt och märkligt? Det kanske det också är för den som inte är insatt i det rent tekniska vilket jag i detta fall inte är. Faktum är att gps-funktionen i mobiltelefonen eller kameran ibland lever sitt eget liv och är inte att lita på i alla lägen. Det har jag fått erfara mången gång när jag granskat bildernas geotaggar.

Vad jag förstår kan mobilen hämta data både från sändarnätet och från satelliter, rätta mig om jag har fel! En bekant till mig har en mobiltelefon som visar helt galen position när hen är hemma hos sig men förflyttar hen sig en bit bort (0,5 km) visar den korrekt position. Min mobiltelefon däremot visar korrekt position hemma hos min bekant.

Detta med rätt position i mobilen är viktig om man använder sig av telefonen som navigator, vilket jag gör ibland på mina road trips och det har alltid fungerat bra.

Idag sitter mycket av tekniken ihop och är beroende av varandra. Till exempel kan jag leta upp en app på min bärbara dator som jag tycker jag behöver i telefonen och vips är den installerad på telefonen trots att jag inte rört telefonen det minsta. En annan sak är att logga in på sin bank i datorn med hjälp av mobilt bank-id i telefonen. Jag tar en bild med mobilen av en QR-kod som visas på datorns skärm samt loggar in på mitt mobila bank-id på telefonen och åter vips, är jag inne på mitt bankkonto i datorn. Fråga mig inte hur det går till men fungerar gör det och snabbt går det.

Ibland får jag frågan om man skall tillåta det ena och det andra, cookies och diverse godkännande av avtal och oftast är det ok och ibland rent av nödvändigt för att kunna utnyttja tjänster på Internet. Är det kända varumärken och företag är det inte farligt men rör man sig i Internets skumma kvarter är det klart annorlunda. Och jo, det kan komma luriga epostmeddelanden med länkar man skall akta sig för men dessa lär man sig snart känna igen. Det som är för bra för att vara sant, är för bra för att vara sant och varken polis, banken eller myndigheter frågar efter personliga koder och personuppgifter via epost.

Det är mycket med det tekniska och jordiska i dessa tider men det är som med mycket annat genom historien, man vänjer sig och lär sig vad som är bra och mindre bra. Just nu vill jag mest veta hur det kan komma sig att tre av mina bilder är geotaggade i Raumo trots att jag inte varit där. Kan det vara ett spöke ombord som skojar? Vet du svaret så kommentera gärna! … och vet du det inte får du också kommentera. Vad är det mest märkliga och dråpliga (smått som stort) som du varit med om när det gäller datorer eller mobiltelefoner? Kanske något du skrattar åt efteråt eller helst glömmer.

Aurora Botina

Detta är en av bilderna som geotaggats i Raumo, över 200 km bort. Positionen finns kvar i bildens egenskaper för den som är intresserad. Annars snyggt och trevligt i baren ombord på Aurora Botnia.

Wasa Express

Den näst sista bilden jag tog av Wasa Express den 28 augusti när den ännu låg vid kaj i Vasklot/Vasa. Hon får behålla sitt namn där nere i Röda Havet på nya uppdrag.
Nu ligger WE på varv i Åbo för att bl.a. få ny färg. Blå blir hon!
Mången resa över Kvarken har jag gjort med denna dam. Lite gammeldags men inte så dum ändå.

Österbottnisk stuga

Från det ena till det andra, en gammal bondstuga i Österbotten men var? Det ovanliga med denna stuga är det lilla fönstret högst upp. Lite Bullerbykänsla över kåken.


B2 Rädda din släkts bilder – YouTube. Pilemediakurs

4 kommentarer

 • Peter

  Din mobiltelefon använder flera olika sätt att bestämma position: trådlös åtkomstpunkt (wifi), GPS, Bluetooth, basstationer i mobilnätet. Positionsbestämning via wifi är det mest ekonomiska sättet (drar minst ström). Det är därför mobiltelefonen ibland visar en dialogruta som föreslår att man aktiverar wifi för att förbättra platsnoggrannheten.

  Vet inte om Aurora Botnia tillhandahåller ett trådlöst nätverk. Positionsbestämning via wifi funkar även om du inte kopplat upp dig till nätverket. Wifi-routern kan ha en IP adress eller uppkoppling till internet som är hänförd till Raumo.

  Jag kan även tänka mig att båten kan ha en egen basstation som träder in när mobiltäckningen från fastlandet ebbat ut. Även denna kan vara registrerad i Raumo.

  • Per

   Aurora Botnia har WiFi, däremot tvivlar jag på att det finns basstation för mobiltäckning. Jag antar att mobilen i så fall kopplat upp sig mot denna när täckningen blev klart sämre mitt på Kvarnen, vilket den inte gjorde. Signalen var en stund ganska svag.

   Intressant är att mobilen kan använda WiFi för positionsbestämning trots att den inte är kopplad till WiFi. Det är nytt för mig. WiFi-routern ombord måste ha haft IP adress till Raumo, det är den mest troliga förklaringen. Tack för svar!

 • annepauline

  Jag tycker det händer grejer med min dator och mobil allt som oftast som jag inte begriper mig på.
  Usch, sånt där skrämmer mig riktigt ordentligt mellan varven. Hur ska man veta vad som händer och hur kan man själv påverka det? Det kan man ju inte. Jag har inga märkvärdiga appar och saker varken på min dator eller mobil men vem eller vad säger att jag inte kan råka ut för någon ”hacker attack” i alla fall. Eller något annat. Som i ditt fall att du eller i alla fall din mobil varit i Raumo fastän det inte alls stämmer. Nej fy, jag har lust att slänga ut både datorn och mobilen. Vad är det för fel på penna och papper, jag bara undrar. Jag har bra virusprogram på datorn men inte hjälper väl det så långt egentligen. Men kostar gör det, haha.

  Var huset finns vet jag förstås inte. Lustigt med fönstret på ”andra vinden”. Är fönstret tro gjort på senare tid än när huset byggdes?

  • Per

   Har du ett uppdaterat antivirusprogram som du också betalar för samt låter systemet göra nödvändiga uppdateringar tycker jag inte att du behöver vara alltför skraj. Utöver det råder naturligtvis sunt förnuft som att inte befatta sig med eventuell mystisk epost som du inte vet någonting om eller har koppling till samt förvarar dina lösenord och inloggningsuppgifter väl så räcker det långt. Bra är också att inte ha samma lösenord till olika tjänster och konton. Det rekommenderas också att man skall byta lösenord med jämna mellanrum men där är jag nog en syndare. Jag tycker jag har så bra lösenord haha….

   Att mina tre bilder är geotaggade i Raumo behöver inte betyda att jag råkat ut för något otyg i telefonen men jag skulle vilja veta orsaken och tekniken bakom. Det är genom att var nyfiken och frågvis som man lär sig.

   En annan sak är att många tycker att de olika tjänsterna på Internet, t.ex. Google, snokar för mycket om våra surfvanor och samlar uppgifter om oss. Det är kanske priset för vissa tjänster, för visst är Google och andra sökmotorer effektiva när det gäller att hitta nyttigheter på nätet åt oss.

   Jo, det översta fönstret är lite ovanligt. Hur det hamnat där vet jag inte men visst vore det intressant att få höra resonemanget den dagen fönstret kom på plats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.