Allehanda

Trump får på nöten

Vad har Zara Larsson och Slatan gemensamt med Bruce Springsteen och Shakira?

Det finns massor med kändisar som jag inte känner till. Jag är ingen TV- och filmmänniska och jag läser mera sällan veckotidningarnas kändisskvaller. Det är böcker, musik och Internet som är mina jaktmarker. Men jag har ändå en del namn i bakhuvudet, nationellt och internationellt.

En sådan är Bruce Springsteen, en av de största artisterna i US. Världskändis. På Facebook susade en video förbi som jag uppmärksammade. Där pratar han om Donald Trump och Bossens inställning är helt klar, någon Trump-anhängare är han inte. Vilket länder honom till ära enligt min åsikt. Hans ställningstagande är dock rena söndagsskolan jämfört med Robert de Niros sågning av Trump i en annan video.

Detta fick mig att tänka på vilka kändisar som öppet stöder Trump. Jag gjorde en helt ovetenskaplig sökning på Google om vilka kändisar som tar ställning för Trump och vilka som är emot. Av de kändisar som jag känner till var det 4 som stödde Trump medan 20 var emot honom. Dessa fyra var Charlie Sheen, Loretta Lynn, Clint Eastwood och Mike Tyson. Jag räknar inte här upp alla de som är emot Trump men jag kan i alla fall ta fyra: Neil Young, Harry Belafonte, Cher och Shakira. Plus 16 till som sagt. Att det är en så stor övervikt för de som är emot Trump är anmärkningsvärt och visar väl om något läget over there. Jag menar, Trump har ju ändå ett rätt stort stöd och att han kommit så långt som han har kommit är märkligt.

Jag tror ändå inte att Trump blir vald men man vet aldrig, spelet är smutsigt ändå in i det sista. Vi bör ha Brexit-omröstningen i åtanke.

En annan tanke slog mig, vilka kändisar i Sverige stöder Sverigedemokraterna, Trumps förbundna i kungariket kan man väl säga. En lika helt ovetenskaplig sökning på Google gjordes men här var det svårare eftersom det inte finns några direkta listor i Sverige som berör detta till skillnad från i USA. Jag fick alla fall fram ett band och en kändis som stödde SD och föga förvånansvärt var det Ultima Thule. Christer Sundelin var den andra. Däremot var det ganska lätt att hitta kändisar som är emot SD, 14 stycken. Jag plockar fram fyra: Eva Dahlgren, Zara Larsson, Slatan och Börje Salming. Lägg därtill att jag, förutom de som kom fram i denna Googlesökning, också på rak arm känner till minst lika många andra kändisar som är emot SD och Trump, men de tar jag inte med här eftersom de inte kom fram i googlandet.

Hur kan det komma sig att så många kändisar är emot populisterna, till vilka jag räknar både Trump och SD, när de ändå har så stort stöd bland befolkningen som de har? Jag menar Trump står ju nästan med foten i farstun till Vita Huset och SD är Sveriges tredje största parti. Och det är inte bara kändisar utan bildat, sansat folk i allmänhet som har denna inställning. Är de som sympatiserar med Trump och SD lågutbildade rednecks till skillnad mot kändisar som är framgångsrika människor? Gräsrötterna mot eliten. De missnöjda mot de nöjda. Dumskallarna mot ljushuvudena. Kan det vara så att kändisar är människor som har lyckats här i livet och därför har mera att tänka med och en stor dos begåvning? Jag vet inte. Själv är jag inget geni och definitivt ingen kändis men ändå är jag starkt emot den politik och det beteende som både Trump och SD representerar. Det handlar inte enbart om social ställning i samhället för många i medelklassen stöder också populismen utan det måste vara något annat. Kan det vara rädsla och missnöje? Rädsla för vad?

Jag försökte verkligen få fram de som sympatiserar med Trump och SD men det var inte helt lätt. Har ni läsare andra kändisar så kommentera gärna. Jag är nyfiken.

I följande två videos får verkligen Trump på nöten. Robert de Niro sågar verkligen Trump vid roten. Videon med Bruce Springsteen startar 9.56 men se den gärna från början.

[youtube=https://youtu.be/-Q-ZyW9bz5c]

[youtube=https://youtu.be/1_UoZ8wP6zg?t=9m56s]

5 kommentarer

  • PJ

   Ja, mycket spännande blir det och kampanjerna är inte över än. Idag kom det nya uppgifter om Hillary Clintons epost som kan påverka valet.

   • Leya

    jo – det är inga dunungar någon av dem…efterhand blir det ännu svårare att förstå hur de kommit så långt som de gjort. Men jag hoppas ändå på Clinton – Trump är ett allvarligt skämt.

    • PJ

     Vi har nog en snarlik uppfattning om det amerikanska presidentvalet.

     Jag snöade in mig lite på orden dunungar eller duvungar? Jag stöder din stavning men det finns, efter sökning på nätet, andra åsikter. Eller är båda gångbara? Förvånansvärt många känner inte alls till orden. Är det de som röstar på Trump och SD? 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »