Upplevelser

Vad vill du göra innan du dör?

Jag råkade läsa en artikel i provinsens ledande svenskspråkiga tidning, Vasabladet, med rubriken ”Vad vill du göra innan du dör?” Den handlar om en hemsida som skapats av Miika Hakala hemmahörande i Pampas. Idén med sidan är att lista och se vad andra vill göra innan de dör. Jag har varit inne på ämnet tidigare; att livet är kort, det du vill göra, gör det NU! I morgon kan du ha kilat vidare eller vara ett vårdpaket.

Uttrycket ”kila vidare” är en synonym för att dö. På samma sätt är ”kick the bucket” en synonym på engelska för att dö. Där har bucketlist.org hämtat sitt namn.

Enligt artikeln i Vbl så har bucketlist.org gjort en undersökning på sin hemsida om vilken som är den mest populära upplevelsen att göra innan man kastar veven. Att kasta veven är ett annat uttryck för att dö. Ni fattar? Ta ned skylten, kila om hörnet, trilla av pinn, bita i gräset, är andra, smått humoristiska talesätt för att dö. Det finns säkert många fler.

Ok, det skulle handla om resultatet av undersökningen, jag gled in på annat. Jo, enligt undersökningen är den mest eftertraktade upplevelsen att se norrskenet. Något förvånande men samtidigt förstår jag alla stadsbor som sällan och aldrig får se vintergatans oändliga skönhet för att inte tala om det magiska skådespel himlapällen bjuder på med solen som regissör.

Jag har sett norrskenets bedårande skönhet. Check!

Kvar finns följande tre upplevelser jag gärna vill vara med om:
1. Besöka Machu Picchu i Peru
2. Prata spanska obehindrat i vardagen
3. Se Lale på konsert live

Det finns mera men detta är vad jag kommer på just nu.

Jag utmanar bloggens läsare att via kommentar lista 3 saker ni vill göra innan ni sjunger på sista versen. Hi, hi, mitt eget idiom för att dö. Det behöver inte vara märkvärdiga saker. Allt från att se solen gå upp midsommardagen i skärgården, lära ett nytt språk, koka knäck till att bestiga Mount Everest.

Mera att läsa finns på Drömmarna ger liv åt livet

sol och träd
Det finns de som aldrig en solglimt får se.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *