Resor

Ibland gör jag en liten road trip

Hej svejs, så är jag åter på vift! Men skall jag vara allvarlig så har det inte blivit mycket resande 2020 och 2021. Resebranschen har gått på sparlåga minsann. Trippen till Näsåker i juli javisst, men inte så mycket mera i år. Men nu är jag åter ute och luftar vingarna. Hösten är ju här med en färgsprakande natur och var syns det bättre än i Lappland och fjällen?

Det blir inga utförliga inlägg om resan medan den är på gång; det tar alltför mycket tid och ork att både resa och skriva blogg men lite grann vill jag ändå upplysa om resans framfart. Senare kommer förhoppningsvis mera bilder och text efter att jag i lugn och ro redigerat bilderna och summerat minnena.

Planen för dagen var att ta mig till Arvidsjaur och det har jag lyckats med trots att det fanns en massa vägarbeten mellan Umeå och Skellefteå. Där förlorade jag säkert en timme på grund av omfarter, lotskörning och väntande. Och hu så skarpa kanter de lämnat kvar när de fräst sönder gammal asfalt. Bettan fick sig några rejäla smällar trots att farten var kraftigt reducerad.

Bjuröklubb var ett av dagens mål och dit kom jag. Regnskurar hängde i luften men just då klarade jag mig. Mycket fin utsikt över Bottenviken uppe vid fyren. Knappt några människor där. En vandrare, en fotograf, en holländsk husbil och så jag. Tyvärr hann jag inte göra några större utflykter i området men vem vet, jag kanske återkommer med mera tid i bagaget.

Fortsatt färd förbi Skellefteå till Missenträsk och Sara Lidmans hem. Några bilder av skolan i byn, bönehuset och Saras gård. Bara en snabbis.

Till sist landade jag i Arvidsjaur och hotell Laponia där jag tillbringar natten. Fint och bra hotell verkar det som och till ett överkomligt pris. Jag tog en spatsertur längs med Storgatan och försökte lägga märke till vad som var det mest utmärkande för orten. Ja, vad gör man i Norrland? Det får jag återkomma till. En riktigt fin pangbild fick jag som jag hoppas att jag kan presentera efter framkallning. Hoppas ingen mygga satte sig på linsen just då. Nejdå, de verkar ha fått stryka på foten.

Ombord på Aurora Botnia mellan Vasa och Umeå fanns det nästan 600 pensionärer på kryssning. Buss efter buss anlände till terminalen och aldrig trodde jag detta lämmeltåg skulle ta slut. De sista kom visst ombord en minut innan den officiella avgångstiden klockan åtta och elva minuter senare avgick skutan. Bra så och i tid anlände vi till Holmsund och bland de första körda jag av färjan. Sedan kom eländet med vägarbetet.

En lustig sak som jag lade jag märke till. Ombord fanns handsprit utsatt på många ställen men alla behållarna var inte påfyllda. Det blev liksom lite torrsim när hugade pensionister ville tvaga sina händer. Först lite förvåning, sedan ytterligare försök för att till sist konstatera att just här var handspriten slut. Det lustiga var att de flesta ändå vred och rullade sina händer trots att ingen handsprit fanns på händerna. Av gammal vana? Tänks så snabbt folk lägger sig till med olika jånor. Hur översätter man jånor från dialekten?

Själv har jag numera en flaska handsprit i bilen, mycket bra för rengöring om man blir kladdig om fingrarna på road trip.

Aurora Botnia

Som synes nästan fullt i baren på Aurora Botnia. Kryssningspensionärerna fick kaffe och smörgås när de kom ombord.

Bjuröklubb

Utsikt norrut från Bjuröklubb. Ganska hög klippa.

Kyrkan i Arvidsjaur

En präktig kyrka har de i Arvidsjaur. Ingen titt invändigt denna gång.

Bank i Arvidsjaur

Men titta! Ett bankkontor med uttagsautomat. Var? I Arvidsjaur.

Arvidsjaur

Det var väl snyggt målat på väggen.

8 kommentarer

 • Wesber

  Fina foton, den ser fin ut invändigt båten. Vad roligt att pensionärerna har börjat ta sig ut igen och slipper sitta undangömda som förr i början av pandemin. ” Jånor” ja det är väl när man lägger sig till med ovanor, olater , något man gör av gammal vana utan att tänka på det. Ha en skön tripp.

  • Per

   Jo, fin och genomtänkt interiör. Men toaletterna är kanske inte de lättaste att hitta första gången ombord. De borde vara bättre skyltade. Jo, jag tyckte också att det var kul att det var så mycket folk ombord, nästan som good old days. Också en hel del bilar på bildäck.

 • annepauline

  Härliga bilder! Mattan i baren på Aurora Botnia liknar ett hav med vågor. Förmodligen är det tanken. Haha, jag blir nästan yr i huvudet bara av att titta på golvet på bilden.
  Vägarbeten, fy fasen, de håller på med sådant överallt här. Förbifart Stockholm. Det är riktigt jobbigt att ta sig fram, till och med med cykel. Avstängningar överallt. Lång tid tar det innan det är klart och då kommer de väl på att det hela blev underdimensionerat direkt från start. Som vanligt.
  Hoppas du får en fin tur med hyfsat väder.
  Jånor är väl ungefär samma som vanor. Ibland i lite nedsättande betydelse. ”An har en massa jånor fösse.”
  Roligt att se att folk vred på sina händer fastän de inte fick någon handsprit. Lite dåligt att handspriten var slut. Nu pratar de om på nyheterna att coronasmittan ökar med racerfart igen.

  • Per

   Färgerna och mönstren är hämtade från Kvarkens natur. Vad dessa föreställer vet jag ej. Mest tycker jag de liknar sädesax.
   Ja, usch för vägarbeten och speciellt de som jag körde genom idag. Grus som yrde, gropar, men inte såg jag till någon som jobbade med detta. Å andra sidan så blir det bra efteråt. Jag tänker främst på det vägarbete som gjorts hemmavid mellan Ölis och Vassor. Funkat förvånansvärt bra, inte en massa grus och singel som yrt omkring och slipat bilars underreden. Och de blir klar ett år på förhand!

   Jo, det är sant, jånor har en lite nedsättande klang men det var inte min avsikt. Handspriten var slut på något ställe men det fanns många spritställen att det var knappast något problem för den som ville sprita till det lite grann.

 • Erika

  Jag är ingen vän av båt-resa . Hr aldrig varit och kommer heller
  inte att bli. Det har sina själ det. Kyrkan i Arvidsjaur var ett vackert
  blickfång. Väggen var ett lika fint blickfång. Att vrida händerna som
  vid handsprit utan just sprit, var ett fenomen, en del har nog hållit
  på så länge med sådant att det går att tillämpa i sömnen. 🙂

  • Per

   Att åka båt som är så roligt. Du borde prova nya Aurora Botnia. Så tyst att man nästan tror att den bara driver omkring. En lagom lång rutt också 3,5 h. Nåja, du har dina erfarenheter.

   Jo, kyrkan är vacker, kanske jag får titta in i den någon gång också. För det mesta är kyrkportarna stängda, tycker jag.
   Får man mardrömmar om coronan ingår kanske att vrida sina händer i förtvivlan? Förtvivlan över att spriten är slut… alltså handspriten haha….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »