Allehanda

Böcker då och nu

Åter en författare som får Nobelpriset i litteratur som jag inte känner, än mindre läst, nämligen kinesen Mo Yan. Men det är inget jag skäms för, man kan inte ha läst alla stora författare. Det är egentligen bara en författare som jag läst flera böcker av långt innan han fick Nobelpriset, nämligen V.S. Naipaul.

På tal om böcker så har vi tydligen varit ett läsande folk i byn. I slutet av 1800-talet skaffades ett litet bibliotek till byn. Var det biblioteket finns idag är det ingen som vet men händelsen omtalades bl.a. i Helsingfors Dagblad den 4 december 1882. Jag tog mig friheten att renskriva artikeln och den kan läsas på följande länk för den intresserade: Korrespondens från landsorten. Förhoppningsvis har jag inte slarvat alltför mycket vid skrivandet och jag har försökt behålla det gamla skrivspråket.

Min farfars far Anders Nissus (1868-1902) utsågs till byns bibliotekarie och när böckerna dröjde skrev han ett brev där han framförde bybornas förväntan. ”Här sitter hvarje qväll folk och frågar om jag hört någonting från Helsingfors; de vänta som fogeln på dagen efter de böcker vi hoppas få.” Sällskapet som skulle leverera böckerna var ”Svenska Folkskolans vänner”.

Detta får mig att fundera om han kunde läsa och skriva men det måste han rimligtvis ha gjort eftersom han och andra bybor väntade på böckerna. Folkskola startades f.ö. 1887 i byn och undervisningen pågick ända till 1967. Själv har jag också, bland många andra, haft förmånen att gå i denna byskola. Kanske biblioteket var ett första steg för att få folkskola till byn?

Den tiden fanns inget Nobels Litteraturpris men 1901 utdelades priset första gången. Lite nyfiken är jag på vilka böcker som var de första i byns bibliotek och vad det sen blev av dessa böcker. Kanske uppgick de i skolans bibliotek?

Fasaden på Brygghuset i Malmö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »