Allehanda

TV-kväll

Vi satt i varsin fåtölj och tittade på TV. Först såg vi slutminuterna på en tecknad film som hette ”När hundar älskar”. Nelli satt på helspänn och både lyssnade och morrade när hon hörde skall från TV-apparaten. Tyvärr såg vi bara en liten bit av filmen för vi kom in så att säga i slutvinjetten. Om det var porr eller romantik vet jag inte men filmintresset var på topp av öronställningen att döma.

Sedan tittade vi på det program som jag egentligen hade tänkt se. Nelli tittade några minuter, sedan somnade hon.

Programmet hette ”Tango, gräl och ledbesvär”, ett program om Kerstin och Hans, ett äldre par från Kiruna. De hade levt nästan hela livet tillsammans och trivdes bra men i äktenskapet förekom smågnabb som var röda tråden i programmet. Hans var dominant men Kerstin fick ändå ibland sin vilja igenom på sätt eller annat.

Scenerna när Kerstin kör bil och Hans sitter bredvid och ger småilskna kommentarer om hennes körstil är obetalbar. Säkert har många andra äktapar upplevt samma situation som ibland kan urarta i riktiga gräl. Finns det något mera irriterande än när någon sitter bredvid och ständigt påpekar än det ena, än det andra under bilfärden?

De åker till Stockholm för att dansa argentinsk tango på en klubb. Väl där vill han vidare till Buenos Aires för att uppleva tangons förlovade stad och också själv lära sig denna eleganta dans på riktigt, något som Kerstin inte alls är pigg på när det kommer till kritan. De kunde dansa på Kirunavis men det var inte mycket att komma med när de såg benföringen hos mästarna i Buenos Aires. Men på kurs skulle de gå och ut i svängen var de trots att de knappt kunde ett ord spanska. Vi skall också komma ihåg att de var i 75 – 80-årsåldern när dokumentären spelades in.

Programmet kan ses på SVT Play fram till 10 februari: http://svtplay.se/v/2672348/dokumentarklassiker/tango_gral_och_ledbesvar och visas också på Kunskapskanalen 12 och 14 januari.

Tidigare på dagen såg jag ett annat program av samma filmmakare, Jerzy Sladkowski, som handlade om samma par. Det programmet, som hette ”Paradiset”, handlade om en vägg som Hans med alla medel ville tapetsera med en fondtapet, något som Kerstin motsatte sig. Ni kan sedan föreställa er tapetseringen när Hans hängde vådorna medan en motvillig fru skulle hjälpa till. Efter många om och men blev de klara med väggen och Hans var belåten. Men Kerstin avgick ändå med segern genom en kupp.

En tanke som slog mig var att många av de TV-program som jag uppskattar mest handlar om äldre människor, många av dem original, livsnjutare eller bara vanliga enkla människor. Ta bara sådana program som Hästmannen, Kokvinnorna, Landet som inte längre är o.s.v. Finns det inga program om yngre människor som görs med samma finess och skicklighet? För det är till stor del filmmakarnas förtjänst att dessa människoöden blir intressanta och sevärda. Tips om liknande program och filmer mottages tacksamt!

PS! PS! nästa dag. Jo, det finns ju ett program, eller rättare sagt en programserie i denna *genre, som handlar om unga människor. Det är den danska serien ”Hundra procent bonde” eller som den heter på danska Bonderøven, ett namn som jag tycker är betydligt charmigare.  I republiken kallas serien ”En tvättäkta lantis” vilket är nästan lika bra som Bonderøven. Det är Frank och Theresa som lever ett enkelt liv på landet i närheten av Grenå.

* Som jag letade innan jag hittade hur ordet genre skall stavas. Jag vet hur det uttalas men hur stavas det? Jo, så här genre, en viss skillnad i tal och skrift minsann. Tack Google!

Det gick som för så många andra; Nelli somnade i TV-stolen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »