Allehanda

Mars, frassmånad

Så har vi då mars månad, den månad som åtminstone tidigare benämndes vårmånad. Kanske inte helt fel med tanke på att vintern helt verkar ha tappat greppet och vi har plusgrader t.o.m. på nätterna. Egentligen är det rätta tillståndet vårvinter med tanke på att det är en månad mellan vinter och vår, denna månad när man senast bör hugga brännved till eldningen kommande år.

Ett annat namn på av mera lokalt slag för denna månad är frassmånad. För den inte är helt insatt i våra dialektala ordvändningar är frass en hankatt. Vad gör en frass i mars månad? Jo, då tränger de amorösa känslorna på och de blir helt tokiga i sin jakt på lämpliga partners. Slagsmål mellan frassarna är heller inte helt ovanliga med påföljd att både blåöga och rivna öron vittnar om bataljerna. För att inte tala om alla hemska läten de frambringar.

Nå, lyckas de i sina uppsåt kommer småningom små, söta kattungar. Ibland till glädje, ibland till förargelse.

Månaden till ära tar jag idag med en frassvideo som Caroline har på sin blogg.  http://youtu.be/t-m19MPoie8 Se gärna i HD och helskärm! Det är hennes frass Fantomen som hon filmat när han är ute på uppdrag iförd sin supermandräkt. En härlig frass! Tilläggas kan att i sister Janes hushåll finns en nästan exakt likadan frass med namnet Moije.

Så har Urkult presenterat ytterligare 4 grupper som kommer att uppträda på sommarens festival. Jag vill därför presentera Mahotella Queens från Sydafrika. Tre damer i 60-års ålder som verkligen får det att svänga. Behöver jag nämna att dem måste jag bara se och höra?

[youtube=http://youtu.be/CHKACNdSpJI?t=5m10s]

2 kommentarer

  • annepauline

    Frassfantomen är ju för skön! Nog kunde frassarna låta alltid, rent ohyggligt. Jag hade en helt vit frass som var i slagsmål jämt och ständigt på vårkanten. Hans ena öra blev med åren bara som fransar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »