Livet på landet

Eld – Fuego

Elden är en bra dräng men en dålig husbonde, finns det ett ordspråk som säger. Och visst är det så. Sist igår skedde en skorstensbrand i ett fritidshus någonstans inte så långt borta. En skorstensbrand eller soteld – när det brinner inne i skorstenens kanaler – kan vara nog så farlig och häftig med temperaturer upp mot 1000 grader. Orsaken kan vara att tjära och sot i skorstenen fattar eld. Därför är det viktigt att regelbundet sota skorsten och eldstäder.

På vinterhalvåret eldar jag dagligen i spisen inne i stugan. En sådan härlig värme! Jag använder också luftvärmepump – min bästa investering – men den ger ändå inte samma värme och mys. De både tjänarna kompletterar varandra bra.

Jag har inte eldat sedan i början av maj men nu är det åter dags. Speciellt när det blåst ganska kraftigt det senaste dygnet, nästan halv storm.

Ett problem när man startar eldningssäsongen på hösten kan vara att det ryker in. Inte så kul att få stugan full med rök. Ett sätt att stävja det är att först elda med tidningspapper i rökkanalerna så att man får i gång draget. Blåser det ute får man lite extra draghjälp. Jag eldade fyra tidningssidor och tände sedan fyr på veden i spiseln och si, inte det minsta rök letade sig in stugan. Jag kollade också skorstenen för att se att det inte pyste ut rök någonstans. Allt såg ut att fungera perfekt. Eldningssäsongen är i gång!

Återstår att kalla på sotaren för den årliga sotningen. Han vill gärna att man eldat några gånger innan han kommer på besök. Förresten, jag har aldrig sett eller träffat på en kvinnlig sotare.

Ett par andra viktiga saker i sammanhanget är att ha brandvarnare och eldsläckare i skick. Att pipet fungerar och att eldsläckaren kontrollerats, vilket gjordes gratis i somras.

En sak som jag tidigare plågats av i samband med start av eldningen på hösten har varit att kajor har byggt eller försökt bygga bo i skorstenen under sommaren. Då ryker det inte heller upp utan det ryker in. Det eländet har jag sluppit åtminstone ett par år och jag tycker också att det finns betydligt färre kajor i byn nu än tidigare. De får gärna finnas men inte i stor mängd och absolut inte i min skorsten! Förhoppningsvis är kajkriget slut.

När satt du senast framför en öppen spis och myste eller vid en lägereld med korven i högsta hugg? Eller du har kanske tillgång till värme från en äkta kakelugn?

Lite grann förbättrade jag ögonen och ett par klor men annars är det mesta original.

Eld – Fuego (på spanska) med den colombianska gruppen Bomba Estéreo. Så bra tycker jag! Kanske jag haft den tidigare på bloggen men låt gå ändå. Jag tycker om intensiteten och takten i sången och kompet. Inspelad på radiostationen KEXP i Seattle.

2 kommentarer

 • annepauline

  Ack nej, jag har varken kakelugn eller vedspis. I synnerhet vedspis är något som jag saknar. Då får det bli elavbrott bäst det vill, man klarar sig ändå. I Finland var det många som monterade oljekamin istället för kakelugn på 70 talet. Vilka tokstollar! Jaja, min far och mor tillhörde de tokstollarna. En oljekamin som luktade pest och pina och ingen skön värme blev det heller.
  Min närmaste granne i Finland hade skorstenseld för några år sedan. Hon har både kakelugn och vedspis. Det var hemskt, berättade hon. Det dånade om skorstenen som om det var jordbävning. Tack och lov kom brandkåren och fick bukt på det hela och räddade hennes hus. Min granne var helt i chock flera dagar efteråt.

  Här hos mig kom för en stund sedan en fin välpälsad räv precis utanför mitt köksfönster. Mitt i allt kom grannens katt farande och den blev minsann rasande på räven och gick till attack. Haha, räven stack iväg med svansen bokstavligen mellan benen. Katten stod kvar ett bra tag med uppskjuten rygg och raggen rest. Tänka sig sån dramatik jag har här bäst det är! Lite lugnare dramatik än skorstensbrand.

  • Per

   Nej, det är klart att kakelugn och vedspis inte är så vanligt i storstan. Jag har för mig att grannar kan klaga och få rätt om man eldar ved i villaområden. Men på landsbygden eldar vi som i vill, även brasor utomhus. Dock ej när det är eldningsförbud.
   Jo, det moderna på 70-talet var oljepanna eller oljekamin. Idag tror jag knappast någon installerar oljepanna. Nutida uppvärmning kan ske med jord- eller bergsvärme om man bor på landsbygden. I stan finns kanske fjärrvärme.
   Jo, skorstensbrand är värre än man tror, inget man vill råka ut för.

   Haha, först läste jag vitpälsad räv men sedan gnuggade jag mina ögon och såg att det var en välpälsad räv. Gott så med lite vilt i närheten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »