Allehanda

Oväntat fynd

Bystugan är samlingspunkten i byn sedan både affär och postkontor försvunnit för många år sedan. Skolan upphörde 1967 och blev därefter så småningom bystuga. Dit hade jag idag ärende.

Jag rotade i kartlådan med kartor från skiftesregleringen i början av 1900-talet och fann vad jag sökte. I bokhyllan, som står bredvid den gamla skolorgeln, fann jag till min förvåning en bok som jag skall låna vid tillfälle och läsa. Det mesta i bokhyllan är av medioker kvalité enligt min mening men kanske jag har fel som inte vill läsa två tjocka band som handlar om förbränningsmotorn eller diverse dussinromaner.

Boken jag hittade är ”En sjöman går i land” av Axel Sandemose. Han finns i min egen bokhylla i form av ”Tjärhandlarens son” och den mest kända: ”En flykting korsar sitt spår”. Den sistnämnda boken har en speciell innebörd för mig eftersom den handlar om en man från småstaden Jante i Danmark. Jante är ett täckord för Nykøbing Mors från vilken en av mina vänner i Malmö kom. Ni känner väl till begreppet ”Jantelagen”? Denna vän och arbetskamrat kände inte till boken innan jag introducerade den för honom. Han läste den och blev helt såld eftersom mycket av det som finns i boken hade han upplevt och han kände även till de miljöer som beskrivs i boken. Boken kunde till viss del handla om min vän för han berättade, innan han läst boken, liknande historier som finns i ”En flykting korsar sitt spår”.

Har ni inte läst boken, läs den för den är en klassiker som födde ett känt idiom.

Orgeln gav inte minsta pip från sig trots att jag trampade som jag lärt mig en gång i tiden när jag gick på pianokurs. Något piano fanns inte i byn så det fick bli skolorgeln som ersättning när noter och fingersättningar skulle präntas in i huvudet på en tioåring.

bok
Själv har jag också gått i land. Den korta tiden på sjön var den bästa i mitt liv.
ensam fågel
Ensam fågel mitt i universum.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »