Språk/Språket

Är dimman magisk?

Intresserad som jag är av språket och språken reagerar jag ofta på hur ord används, hur de uppstår och hur de försvinner. Speciellt hur nya modeord uppstår men också gamla ord och uttryck som dyker upp i mitt hjärnkontor intresserar mig.

Ett ord som ofta används idag är magi/magisk. Jag vet inte hur många gånger ordet magisk nämndes i dagens Morgonstudion från Svt men det var ett flertal gånger. Nu för tiden verkar det mesta vara magiskt. Jag har väl också använt ordet men inte så ofta ändå.

Synonymer till magi är: trolldom, svartkonst, häxkonst, häxeri, trolleri, teckentydning, signeri, esoterik, mystik, ockultism, alkemi, magik. Allt hämtat från synonymer.se. Jag vet inte, detta låter ju inte speciellt trevligt. Ta bara detta med trolldom, svartkonst och ockultism.

Jag tror att när vi skriver och säger magi eller magisk så menar de flesta: förtjusande, oemotståndlig, bedårande, bländande, intagande, sagolik, overklig, tilldragande, behaglig eller liknande ord. Någonting som kittlar våra sinnen och skapar en känsloupplevelse på gränsen till det overkliga. Ordet magisk är sammanfattande men säger allt och inget. Därför menar jag att det är bättre att använda ett annat ord istället för magisk. Till exempel från första meningen i detta stycke.

Jag vet inte om följande bilder från gårdagen är bedårande eller annat beskrivande ord men dimma skapar lätt en speciell stämning. Jag gillar dimma! I måttlig mängd, får jag lov att tillägga.

En råkall dimma svepte in från havet längs med sunden till byn. Längre ut var det förmodligen ännu mera dimma. Söder om byn ingen dimma alls.

Det är sådana bilder som gör att jag gillar dimma. Dimmbilder.

Vad döljer sig därborta i det vitgrå?

En bild av mera prosaisk typ: båtar skall sjösättas. Sister Janes och svågers båt ligger redan i sjön medan deras bekantas båt ännu svävar i luften.

Japp, där är båda båtarna i sjön. Återstår att montera masterna och hissa seglen innan sommarens seglingsfärder inleds. Fast vädret som utlovas kommande dagar inbjuder sannerligen inte till längre båtfärder.
Hellnäs bro i bakgrunden.

Apropå att sväva…

 

12 kommentarer

 • annepauline

  Är det något ord som blivit missbrukat de senaste åren så är det ”magisk”. Så gott som allt verkar vara magiskt. Jag får allergiska anfall när jag läser: Hennes brudklänning var helt magisk. Neeej, klänningen var inte magisk, vacker var den kanske men absolut inte magisk. Dimma är inte heller magisk, möjligtvis trolsk eller sagolik som i en sagobok eller mystisk som i en skräckfilm.
  Haha, jag lyssnade på Ko över Sarek. Det låter som en zigenarorkester. Det låter absolut inte magiskt, det låter roligt.

  • Per

   Man kan säga att magiskt används maniskt om mycket som är anmärkningsvärt tilldragande. Som t.ex. brudklänningar. Fast de flesta män tycker förmodligen att innehållet i brudklänningen är mera tilldragande.

   Zigenarorkester är inte så dumt funderat. Just denna låt har drag av balkanmusik. På tal om balkanmusik så kommer Süperstar Orkestar att spela på Urkult. Då blir det garanterat hopp och skutt framför scen och allt är så roligt där i sena lördagskvällen, halv elva på Danslogen. Varmt, mörkt, svettigt och massor med människor som ger järnet!
   https://youtu.be/8MMbsM_IOOY

 • Erika

  Bilderna med dimman säger jag också är trolskt och som i en saga.
  Jag blir lyrisk av dimma, eftersom det känns som älvor skulle kunna
  komma fram och dansa. Håller med ANNEPAULINE om ordet
  magiskt. Jag håller på att krevera varje gång jag ser ordet i varenda
  mening. Det ploppar upp ord som sedan används i tid och otid.
  Allt har inte samma betydelser. Magiskt god, magiskt vacker osv.
  Hen verka vara utdöende, tycker det skrivs inte lika mycket som när
  ordet kablades ut hej vilt. Idag är jag så grymt sjukt taggad inför denna
  Lördag. Hahhaaa, det var ironi i den ordföljden. 🙂

  • Per

   Då blir det en magisk krevad, förorsakad av magi. 🙂
   Hen är jag inte helt främmande för att använda istället för man. För att varierar språket, inte i första hand för att betona könsneutralitet.

 • Erika

  Instämmer i ordet magiskt i det du också säger Per.
  Människan i sig är så formbar och direkt så hörs ordet
  i var mun, nästan i varje fall, utom i min. 🙂 Är inte den
  formbara person som måste göra sig ordviktig, avskyr
  det svenska språket då menar jag alla idiotiska ord som
  tillkommit. Förr sa man om det stod någon utanförr
  dörren, varsågod och stig in, nu är ordet ”absolut”
  om den som står där fråga om det går bra att stiga in.
  Det är helt sanslöst som det blivit inte bara språket,
  utan allt annat. 🙁

  • Per

   Det finns ett antal modeord som kommit starkt de senare åren. Ett är absolut som används istället för självfallet, javisst, eller bara ja. Ett annat är snälla. Tack snälla, är vanligt förekommande. Vad då snälla? Kan man också säg: Tack, din elaking? haha…
   Eller precis. Precis som används istället för javisst, så är det.

   Språket lever, på gott och ont. Själv håller jag mig gärna till lite mera gammalmodiga ord och uttryck, vilket också kan irritera någon.

 • annepauline

  Det här med snälla är jag också allergisk emot. En kassörska som säger: Tack snälla när man betalar, eller kunden som i samma situation säger: Tack snälla när han/hon tar emot kvittot. Vadå snälla? Det räcker med att säga tack. Det här med att hela tiden säga ”trevlig dag” eller ”trevlig kväll” är också synnerligen irriterande. Det räcker mer än väl med att säga ”hejtå”. Håller man på likadant i Finland nu för tiden? Ska det låtsas vara amerikaniserat?

  • Per

   På tal om butikspersonal så måste jag få berätta om killen i glasbutiken i köpladan som jag normalt besöker för veckohandeln. Han är självaste kundbetjäningens nummer ett. Alltid redo att stå till tjänst och tvekar man det minsta vid vinhyllan är han strax framme för att hjälpa. Alltid positivt inställd och sitter han i kassan får man alltid ett ”ha en trevlig weekend” eller något liknande när han lämnar över kvittot. Jag har fått intrycket att han är exakt så trevlig och omtänksam som han låter påskina. Fast bra intressant vore det också att se någon av hans dåliga dagar, för sådana finns för alla. Orkar han vara lika vänlig och intresserad utanför jobbet eller är det hans jobbmask?
   Men han säger inte ”Tack, snälla”. Det får han en pluspoäng för. Jag har en känsla av att det är mest kvinnfolk som säger Tack, snälla.

 • Erika

  En av personalen i en butik där jag bor säger
  ofta ”tack snälla” när jag betalar. Det var längesedan
  jag hörde den benämningen vid en betalning första gången.
  Det låter så dumt att jag vill springa ut från den affären. Håller
  återigen med det där med att, har en bra dag, har en fortsatt
  bra dag. Detsamma gäller i mail från vissa instanser, herre gud
  kan människor generellt inte bara säga hej då. Jag säger aldrig
  orden har en bra dag. Bläää så tröttsamt.

  • Per

   Intressant vore att bakåt följa dessa modeord och språkliga företeelser som dyker upp. Alltså vem började med detta och hur blev det en följetong.
   Mail har sina standardfraser som avslutning och många gånger är de så tråkiga att man inte ens lägger märke till dem. Därför är det uppfriskande när man får ett mail med lite personlig avslutning. T.ex. Må alla vindar blåsa din väg! önskar PJ.

 • annepauline

  ”Må alla vindar blåsa din väg!” Jag kan inte låta bli att kommentera, det var verkligen vackert. Magiskt, hahaa?
  Så ska jag börja säga till dem som slentrianmässigt slänger ur sig: ”Ha en bra dag.” och liknande i tid och otid. Jag säger det kanske också till någon kassörska som säger ”tack snälla”. Undrar vad jag kommer att få för reaktioner?

  • Per

   Haha… det tycker jag att du absolut skall säga. Intressant vore att se och höra reaktionen.

   Viktigt dock att du säger meningen rätt så att det inte blir ”Må alla vindar blåsa dig iväg”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »