Allehanda

Strödda notiser i aktuella ämnen

Arg som ett bi blir jag ibland. Senast inträffade detta i morse när åter internetanslutningen kopplades bort. Inte en utan flera gånger. Detta har varit ett problem hela hösten och för två veckor sedan fick jag nytt SIM-kort som installerades. Allt fungerade fint utan störningar fram till idag. Så arg jag blev! Att ingenting kan fungera längre än två veckor!

Det märkliga är att när jag steamar TV över Internet inträffar ingen nedkoppling av Internet. En lösning kan vara att investera i en ny router men jag kan inte förstå att en sådan manick måste förnyas eftersom den inte ens är fyra år gammal och det inte finns någon mekanisk nötning eller skada på routern. Slit och släng som alltid. Nytt, nytt, köp, köp!

Språkligt intresserad är jag och igår stötte jag åter på ett ord som jag inte hört tidigare: ”Erfarenhetskunnig”. Ordet finns inte i Svenska Akademins Ordlista och används tydligen bara i Finland. En typisk finlandism? En dålig översättning från finska? Jag tycker ordet är luddigt och tårta på tårta. Betydelsen torde vara att man har praktisk erfarenhet av något som kan tillämpas i en yrkesroll. Ordet diskuterades på min Facebooksida och ingen kände till ordet. Jag lät ordet gå vidare till radioprogrammet Språket i P1 och vi får se om ordet kommer på tal i kommande program. Intressant är i alla fall att språket är levande och förändras samt att egenkonstruktioner av ord ibland kan bli standard. Själv använder jag gärna gamla ord och uttryck men är också mycket intresserad av varifrån språkliga nymodigheter kommer och varför vissa ord blir populära.

Nu på kvällskvisten framkommer ytterligare ett ord i samma genre, nämligen erfarenhetsexpert. Detta är en unik finländsk profession till namnet. Vad den kallas i Sverige vet jag inte.

Regeringsbildningen i kungariket drar ut på tiden och igår fick moderatledaren Ulf Kristersson nobben av riksdagen. Problemet är att den gamla blockpolitiken inte fungerar i ett läge där Sverigedemokraterna kan få betydande inflytande över den politik som Kristersson skulle ha fört. Detta kom igår tydligt fram när Åkesson såg det som en självklarhet för att stöda Kristersson. Här hjälpte han Lööf och Björklund i knapptryckandet. Måhända ett medvetet uttalande?

Det är modigt gjort av Centerpartiet och Liberalerna att stoppa denna utveckling. En viss risk finns nämligen. Detta är en manöver för att stärka den politiska mitten i Sveriges riksdag och inte tillåta ytterligare en glidning mot extremhögern som SD representerar. Hur det kommer att gå återstår att se.

Som jag ser det har Socialdemokraterna nu ett stort ansvar för att behålla initiativet i mitten och på sin sida av riksdagen. Löfven har pratat om att skrota blockpolitiken och nu finns en gyllene chans att sträcka ut handen över blockgränsen. Är det t.ex. viktigt att det största partiet i en regering har statsministerposten?  Det viktiga är väl att få genom så mycket som möjligt av sin politik? Alternativet i förlängningen är ett nyval som ingen vet vad det innebär; ett språng ut i det (mörk)blå måhända? Bokstavligt talat och vem bär ansvaret?

Att bli kulturhuvudstad lockar Vasa stad. Frågan är om det finns kapacitet, vilja och inte minst pengar. Det är ingen billig historia. Umeå som var europeisk kulturhuvudstad 2014 bekostade knappt 10 milj. kronor av den totala budgeten på 45,3 milj. kronor. Umeå är också den stad i Sverige som satsar mest pengar per innevånare på kultur och dit torde Vasa ha en god bit. Jag menar att det gäller att ha ångan uppe redan innan kulturåret. Umeå hade också stor draghjälp av den samiska kulturen. Frågan är om Umeå alls hade fått bli kulturhuvudstad utan den samiska satsningen? Vasa har ingen sådan extrahjälp och konkurrenten Uleåborg i Finland torde ha helt andra muskler.

Visst vore det fint med Vasa som kulturhuvudstad år 2026 men då gäller det att lägga i en högre växel redan nu. Låt mig tippa att fusionen med Korsholm har långt högre prioritet i dagsläget och att den riktiga gnistan saknas i staden för en satsning på kulturhuvudstadsåret. Synd, för en uppryckning på det kulturella området i Vasa och Österbotten hade inte alls varit dumt. Det hade gett regionen en helt annan dragningskraft och status i omvärlden. Intressant vore att höra vad stadens starke man Joakim Strand har att säga om saken.

Arg som ett bi kan jag bli men för det mesta är jag snäll som tjuren Ferdinand och sällan tar sig ilskan uttryck i handgripligheter.  Fast routern ligger illa till om den inte folkar sig.


Erfarenhetsexpert – en utbilning

Malmö. Bro och två fiskare

Bridge over troubled water – en går, två ser på

 

6 kommentarer

 • annepauline

  Ulf Kristersson använder ordet ”frihetliga”. Vad i hela friden betyder det, tro? – Regeringsbildningen i Sverige är en väldigt tydlig bild av tillståndet i landet överhuvudtaget. Sverige i ett nötskal, så att säga.

  • Per-Johan Nylund

   Ja, säg det! Tittar man på det svar synonymer.se ger så blir svaret: ”som avser politisk frihet (speciellt ur ett vänsterperspektiv)”. – Jo, det borde passa Kristersson bra. Han behöver, som flera andra, politisk frihet i dessa dagar. – Där fick jag visst till det. 🙂

 • Erik Forsling

  Erfarenhetskunnig. Den för mig okända sammanskrivningen tolkade jag initialt som en praktikerns motsvarighet till t.ex. tekniskt kunnig, akademiskt utbildad, praktiskt kunnig, självlärd o.s.v. Händige Herrn utmanar Filosofen och Teoretikern. Så var den saken biff. Men … då stötte jag på ”erfarenhetsexpert” längre ned i din text. Jag följde din länk här ovan, och där mötte jag en helt annan dimension. Psykosocialt trassel. Och varför inte använda begreppen in cognito? Varför basunera ut: ”Du som har haft ett privat helvete, eller en strid med dig själv – hör upp! Vi har lösningen.” Erfarenhetsexpert är smidigare i en värld där eufemismer och pejorativ strider om herraväldet bland texterna i internets trollhelvete. Du ska nog vara ödmjukt tacksam för att du inte tidigare haft anledning att bekanta dig med de båda termerna.

  Nåja. Nyfikenheten spred sig, så jag återvände till ”Erfarenhetskunnig”, och en googlesökning med Sverige som extra sökord, och hamnade än en gång i Jakobstad. Varför inte. Jag fick mer information. https://www.sochvportalen.jakobstad.fi/download/19569/valmisPietarsaari%20kokemusasiantuntija%20esite%20sv-fi%5B1%5D.pdf. De här två begreppen är starka ord rörande svaga grupper, och jag tror att alla som inte känner till dem, eller drabbats av deras innebörd ska uppskatta den kunskapsluckan.

  Vad gäller regeringsbildningen i Sverige har jag varit delvis avknoppad från den. Inget jag kan påverka. Men jag tycker att det tuffar på längs trygga banspår. Som underdog beklagar jag inte en övergångsregering – den administrerar, och kan inte påverka genom att riva ner, och ingen annan kan heller riva ner. Jag vet, förmodligen ansvarslöst tänkande, men så ser jag saken. Jag känner mig trygg helt enkelt. Mitt intresse har istället den senaste tiden riktat sig mot Donald Trumps bragder, bravader och mentala sönderfall efter mellanårsvalet och resan till Europa, där han lyckades förnedra de flesta, inklusive krigsveteraner som avsågs att hyllas. Statsmän/-kvinnor från flera av de stridande kontrahenterna hade förenats – tillsammans med ett förvuxet barn. Som han skämde ut sig, inför en hel världspublik. Mellanårsvalet gick tidigare dessutom åt h-vete, trots påståenden om motsatsen, och han är livrädd för Muellers utredning. En man som håller på att fragmenteras in i sitt vansinne erbjuder oss en slutshow. Hoppas jag.

  Varför detta intresse för en annan stats statsöverhuvud? Jo därför att, som många kloka män och kvinnor redan uttryckt – USAs president påverkar inte bara USA, utan hela världen. Kanske ibland även mer än vad inrikespolitikerna i respektive land kan hantera. Och hans knapp är, enligt egen utsago, större än Kim Jong-Uns motsvarighet.

  Googles tema för dagen är f.ö. Arecibomeddelandet – https://sv.wikipedia.org/wiki/Arecibomeddelandet – en rymdsaga, för att travestera titeln på Kubricks banbrytande film ”2001 – ett rymdäventyr” från 1968.

  Varför ger vi oss ut i rymden, och vad händer egentligen där? Vad händer med Arecibomeddelandet i främmande världar?

  Retsticka som jag är får jag avsluta med att se ditt initiala gruffande rörande avbrott i nättrafiken som en förberedelse för den kommande atomvintern. Vintern där ingen kan höra dig skrika, för att travestera Killinggänget. Men lycka till med tekniken – jag hade också lite traggel härom dagen, men det hade nog andra orsaker. Min apparatur är prima – trots ångdatorn – och masten härintill är utmärkt. Ibland fungerar helt enkelt inte leveransen.

  • Per-Johan Nylund

   Var skall jag börja? – Erfarenhetskunnig och -expert är tydligen namnet på två utbildningar inom dem psykiska/socialvården och inom missbrukarvården i Finland. Folk som har erfarenheter av detta, rent praktiskt, är välkomna för vidareutbildning. Bra så, de behövs säkert och deras erfarenheter för något gott med sig i förlängningen. Erfarenheter som vi helst ändå vill avstå från. Men, kunde de inte hittat en bättre benämning för dessa utbildningar? Och vem var upphovsmannen eller -kvinnan till dessa ord? För någonstans har de sitt ursprung. Det rent språkliga är min huvudvärk och intresse.

   Ja, det är också ett sätt att se på regeringsbildningen i Sverige, kör med ständig övergångsregering så gör politikerna minsta skada. Och tänk, det är nästan så att jag håller med dig. Så fort det kommer nya politiker och herrar till makten skall det röras om i grytan, oberoende om det behövs eller inte. Ur ena diket i det andra.

   President Trump är ett kapitel för sig. Jag brukar jämföra honom med president Jeltsin och hans bravader men i Jeltsins fall fanns en förklaring, spriten. Värre är det med Trump som till synes nykter skämmer ut både sig själv och sitt land. Han lyckades också placera Helsingfors i Ryssland utan att med en min förstå sitt klavertramp. Å andra sidan har också den svenska monarken vid några tillfällen varit ute och slirat i geografin. Kan hända den bästa.

   I USA finns det folk som är så förbannade på Trump att det vägrar kalla honom vi namn utan säger bara number 45. På ett sätt är han ju kul, en driftkucku, men med tanke på vad han kan ställa till med är det katastrof.

   Vi är fångar i tekniken, utan den går vi i spagat utan att kunna ta oss upp för att skicka våra Arecibomeddelanden ut i Cyberrymden!

 • Erik Forsling

  Orkar inte åter gå ad fontes, så jag improviserar. Erfarenhetskunnig vill jag minnas som erfarenheten av, helt enkelt, ett skitliv. Att bli erfarenhetsexpert är att genom utbildning utveckla och renodla dessa erfarenheter till en högre nivå, där de utbildade i sin tur kan hjälpa och vidareutveckla andra erfarenhetskunniga till en bättre livskvalité. Erfarenhetskunnighet är praktiken, livserfarenheten. Erfarenhetsexpert är förädlingen som syftar till att få fram folk som kan lyfta de erfarenhetskunniga från en skitnivå till en bättre platå. Låter ganska klokt, om det inte är bara ännu en kassako.

  Jag vet att det är språket som intresserar dig. Inget problem. Föreningen har ett telefonnummer, lyft luren, ring och ställ dina frågor. Garanterat får du svar med bakgrund motiveringar och allt. Bättre än ”Språket”, om än det är ett av mina prioterade radioprogram. Jag uppskattar verkligen Emmy Rasper, och hennes båda bisittare. Fega inte ur. Jag skulle själv redan ha ringt om det inte vore den där fatala fällan med ruinerande utrikessamtal.

  Nej, jag förespråkar inte permanent övergångsregering, om du tolkade saken så – men du kan säkert vara en retsticka du också om du bara anstränger dig. Det där med övergångsregeringen ser jag lite raljant bara som en frist, en frist som passar mig just nu. Den är ingenting som jag ser som en permanent lösning, och det blir den inte heller. Men ändå, jag har den situationen att jag hukar i min skyttegrav i väntan på vad som komma skall. Allt kan hända. Vid omval måste jag dessutom börja leva rövare med mina två utlänningar om att de ska rösta. VAD de röstar på är deras sak, men de ska rösta. Vaddå diktator? Vem? Jag?

  I samband med 45:an – tack för det tipset. Jag har också tänkt på Jeltsin som jämförelse – atomknappskille han också – men då med en lättsam touch, som när han står rejält påstruken på en flygplattform i USA tillsammans med en president Clinton som inte kan hålla sig för skratt. Det var politisk islossning mellan öst och väst, töväder, och våren var rent bildligt på väg. President Jeltsin tillhörde det gamla fiendelägret, men knappen var långt borta från verkligheten.

  Nu har vi att göra med en president, allierad med västvärlden, västvärldens själva ledarfigur, vilken har som huvudsyfte att drypa etter, att tvångsmässigt sprida förolämpningar kring sig och att så splittring vart än han drar fram. ”Bad people” blir vips ”Good Guys” och de politiker/medarbetare som nyss var fantastiska personer blir lika snabbt persona non grata i en personlighetsstörd värld. Han förolämpar konsekvent, därför att han är en sådan kejsar Nero att han tror att han kan komma undan med det. Scumbag brukar det heta i anglosaxiska filmer. Han tappar greppet. Han blir alltmer galen och fallet är nära nu.

  Jag tror det var det om det.

  Men för att du ska få dig ett gott skratt till morgonkaffet sänder jag ett klipp jag sett många gånger. Ron Perlman berättar med Trumpspråk om sin resa till Frankrike där han träffar Alfonso Makkron. En bra kille, men det var innan senaste mötet. Professor John McWhorter, som tidigare i inslaget beskriver Trump som ”an ordinary bar stool speaker” följer upp med en sammanfattning av den osammanhängande Trump som en framgångrik ledare och talare – i en by för 20 000 år sedan.
  https://www.youtube.com/watch?v=tHv0RExQsPQ

  • Per-Johan Nylund

   Vi är överens om det mesta. Angående erfarenhetskunnig och – expert så är det inte själva utbildningen som intresserar mig utan hur de kommit fram till själva titeln, eller vad man skall kalla det. Säkert finns det någon förklaring men att komma till ursprunget torde vara svårt och inte värt ett telefonsamtal till berörd skola/skolor. Istället är det allmänna resonemanget bakom bildandet av dylika ord som intresserar och då torde Språket i P1 vara rätta instansen för ett svar. Vi får se om de tar upp frågan. Jag antar att den varit uppe tidigare.

   Jo, en sak till i sammanhanget, ibland ser man på Facebook de som anger sin utbildning som ”Livets hårda skola” vilket i praktiken i de flesta fall innebär är att de inte har någon eller bristfällig utbildning. Inte för att jag har mycket utbildning, jämfört med universitetsstudier, men man kan också skaffa sig utbildning och framförallt bildning på egen hand senare i livet. Idag behövs ständig utbildning för att hänga med i många jobb.

   Tyvärr var det under Jeltsins tid om utvecklingen från Sovjet-diktaturen till en demokratisk stat som naturligt ingått i Europa kastades bort. Diverse skojare och f.d. herrar i Sovjet-styret roffade åt sig enorma tillgångar och förmögenheter medan Jeltsin spelade clown. Idag ser vi åter en utveckling mot en imperialistiskt stat som gamla Sovjet-väldet var.

   Trump är tacksam för nöjesbranschen och är en av dessa tiders bad guys som finns på många poster runt om i världen. Hyfs och god ton hör inte till språkbruket utan den som har minst anständighet och ljuger mest får stora applåder från sina anhängare som tycker att här har vi en kille som säger ifrån, låter som vi och rör om i grytan rejält. Att han sedan lurar dem rakt upp i trädet blir de inte varse om förrän det är försent. Det är precis som om anhängarna vill att det skall gå åt helskotta. Vi får härda ut i två år till och hålla tummarna för att han inte hittar på något ännu värre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.