Allehanda

Ögontröst

Det kom in några förslag på namnet för blomman som jag hade med i förra inlägget. Dock tror jag inget av dem var rätt och när jag ikväll hittade en bra hemsida med bilder på många växter, inklusive avdelningen Vilda svenska växter, så tror jag att jag hittade en bild på sidan 22 som passar bra . Jag tror nämligen att blomman heter Ögontröst. Berglunds Botaniska Bilder hade en stor samling bilder på olika växter och där hittade jag vad jag sökte. Eller vad sägs?

Ögontröst har enligt Alternativmedicins beskrivning en varierande växthöjd, 5-30 cm, vilket passar in. De som jag hittade var max 5 cm höga. Den är också en medicinalväxt som påstås ha lindrande inverkan på rinnande och irriterade ögon.

Ganska kul detta med växter. Tidigare i sommar stiftade jag närmare bekantskap med älgörten och nu denna oansenliga blomma på min tomt. Förstorar man upp bilden, klicka på bilden i förra inlägget, ser man att det är en riktigt vacker blomma med en gul fläck i själva blomman som ser ut som ett hjärta eller en fladdermus. – Nu blir det ett glas älgörtssaft och sedan blir det bingen.

Förresten, vilket vackert namn: Ögontröst!

nypon
Från det ena till det andra: Nypon. En kopp nypon påstås innehålla lika mycket C-vitamin som 30-40 apelsiner.

7 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »