Allehanda

Hemligheter

Blev någon förvånad när det framkom att amerikanska NSA avlyssnat och snokat i mail, telefonprogram och vete allt vad som går att blanda sig i?  Inte jag, för jag utgår kallt ifrån att alla länder mer eller mindre gör på detta sätt för att inte tala om alla hackare och kriminella som gör så gott de kan. Men snälla, lilla, inte gör väl våra makthavare och myndigheter så i vår soliga republik? Låt mig säg så här: jag vill inte lägga mitt huvud i pant på att de inte gör det. Inte för att jag tror att jag personligen är utsatt för sådant, därtill är jag för liten och obetydlig fisk, men trålen sveper i cyberrymden.

Läste i en artikel på Berlingske att ryska FSO, en polisiär styrka, köpt ett antal hederliga, gammaldags skrivmaskiner eftersom de tydligen inte litar på nätet och elektronisk kommunikation. Av sig själv känner man andra, brukade salig mor säga.

Detta med hemligheter är en nog så delikat fråga. Själv anser jag en hemlighet egentligen bara existerar inom en (1) person. Så fort man delat med sig av en hemlighet eller satt den på pränt så är den strax mycket mindre hemlig för att i många fall snart vara allmänt gods.

I Saltgruvan fanns det ett par gentlemen som samåkte till jobbet och filurer som de var kokade de ihop någon mer eller mindre osannolik historia på väg till jobbet. Därefter berättade den ena detta i förtroende för någon. Sedan kollade de hur länge det tog innan ”hemligheten” färdats från den ena ändan av gruvan till den andra.  Ibland tog det minuter! Då hade de ett tecken som de gav vandra, japp, det var den hemligheten. Jag vill inte påstå att Saltgruvan var full av skvallerkärringar så det gällde att initialt berätta det för rätta, läckande tunnor. Intet nytt under solen!

Inte för att jag har några mer intressanta hemligheter att bevaka men lite tveksam är jag till det nya med att spara och lagra viktiga dokument och annat elektroniskt gods i s.k. moln på nätet. Visst är det praktiskt men går det att lita till 110 % på detta? Nej, vill jag säga. Långa öron finns överallt och vad gör man om molnet dunstar bort?

Ikväll beger jag mig till hemlig ort! Mera än så säger jag inte men det börjar på K och slutar på by. Trodde ni, med anledning av rubriken, att jag skulle avslöja några mer delikata hemligheter så måste jag göra er besvikna denna gång. Men keep reading, man vet aldrig vad denna blogg kan berätta om.

blue sky
Inte ett moln på himlen! Vad var det jag sa! Vem i hela världen kan man lite på sjöng visst Hoola Bandoola Band. Ursäkt att jag är lite misstänksam på dig lilla, blanka vän.

19 kommentarer

 • MacLindhe

  Nja, jag tror nog de har koll på oss gräsrötter i både kungarike och republik också. Det är inte slumpartat att när jag mailat om en ort i Italien på min gmail att det en kort stund efteråt dyker upp reklam om hotell på just den orten på min facebook… eller om jag chattat på facebook om en gudsförgäten håla i Afrika får reklam om restauranger i just den hålan på min google stunden efter. Sedan är det kanske inte Storebror som sitter o lusläser utan de scannar o riktar reklamen. Lite creepy är det allt, men så länge man har rent mjöl i påsen så (får se om jag får mjölreklam nu 😉 )
  Jag skrev en del om kameraövervakninge ör något år sedan. Vi är sedda! http://maclindhe.com/2011/02/03/kameraovervakning-och-storebror/

  • PJ

   Jo men, det är ju ett känt fenomen. Jag har kollat lite hotell runt om i dagarna och visst sjutton dyker förslag upp på billiga hotell på var och varannan hemsida som jag efteråt besöker. Nejdå, jag tror inte storebror är speciellt intresserad av mig men robotar fångar nog upp mitt beteende på nätet och vill så hemskt gärna få mig att handla både det ena och det andra.

   Jag är dock inte ett dugg förvånad över Edward Snowdens avslöjanden. Kom med något nytt!

 • lagottocattleya

  Nej, blev någon förvånad? Och inte ska väl karln få livstid för något som alla redan ”vet”? Kejsarens nya kläder och …vet allt. Om man är en vanlig skötsam Svensson, Mohammed eller vadsomhelst bör man strunta i det här. Det tar för mycket kraft och energi att reta sig.

  • PJ

   Jag reagerade inte speciellt för jag har misstänkt detta länge, inte bara från USA.
   Sedan är det en annan sak om Snowden som anställd inom någon organisation gett ut uppgifter som är skadliga för sin arbetsgivare eller på annat sätt riskerar rikets säkerhet. Då brukar inte domen bli nådig.

   Rent allmänt, har USA följt sina egna lagar och internationella överenskommelser får Snowden stå sitt kast, i annat fall är det USA som får bita det sura äpplet.

 • Ninna

  Inte blev jag förvånad inte! I stort sett allt registreras ju och övervakas. Man kan tydligen bli hittad via sin mobil, det finns övervakningskameror och allt möjligt mera.

  Vad gäller FaceBook ska man inte för ett ögonblick inbilla sig att man är anonym hur man än vränger till det. Och foton som man lägger in där, anser ju sig Facebook äga!
  Bloggar kan ju vem som helst läsa, så länge man kan det språk det är skrivet på.

  Men så länge man kan stå för det man skriver, så är det nog lugnast att inte bry sig för mycket.
  Det värsta är nog mejl, en av mina kompisar säger sig inte lita på gmail ens för fem öre. Ingen sekretess där inte. Och just mejl är ju väldigt personligt, och man räknar ju med att bara adressaten ska läsa dem.

  • PJ

   Det är svårt i dagens samhälle att vara anonym och osynlig. Trots det dyker det ibland upp fall där folk har legat döda i sina lägenheter i månader. Saknad av ingen.FB har sina goda sidor genom att man kommer i kontakt med folk som man annars inte skulle ägna en tanke, t.ex. avlägsna släktingar, gamla ungdomskamrater o.s.v. Men man bör veta vad man lägger ut på FB, helst inget, kanske. Bloggar på främmande språk kan nog till viss del läsas genom översättningstjänster. Själv har jag den funktionen högst uppe till höger.
   Det har du rätt i, sekretessen för e-post är inte vad den borde. Den borde vara samma som för postverkets försändelser.

   • Ninna

    Det är väl antagligen bara så ”enkelt” som att man måste ”gilla läget”. Men tänka sig lite för VAD man publicerar på olika ställen.
    Men sen finns det ju saker man inte kan göra så mycket åt.

    Ja jag har sett du har en sån där översättningswidget. Kan man lägga till en sån på en vanlig gratisblogg? Jag har faktiskt inte kollat upp det. Vet att det finns på blogger men jag har inga bloggar kvar där längre.

    • PJ

     Pröva att gå in på Google Translate och välj där Webbplatsöversattare. I din blogg skapar du en ny text-widget och klistrar där in din kod för olika språk. Vill minnas att det var så jag gjorde.

     • Ninna

      Okej! Det går den vägen! Tack!

      Vet att jag nån gång försökte få in en sån där besöksmätare, jag har minsann glömt namnet på just den just nu, och det skulle gå att ha den på wordpress.
      Men det visade sig bara gå om man hade en betalvariant. Vet inte om det räcker med ordibild, eftersom jag bara köpt namnet till den, inte hela paketet.

     • PJ

      Jag har helt gratis och det funkar. Besöksmätare borde nog också gå att få in med gratisversionen.

  • PJ

   Ha, ha det var ju en riktigt rolig skrift för fågelskådare. Kan också med fördel rekommenderas för dialektforskare.
   Ah, på det sättet, Kaustby, det visste jag inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.