Funderingar

Några kulor blev det inte

Många bloggare och de som har aktiviteter på sociala medier har som dröm att tjäna pengar på sin blogg/Instagram/Youtube med mera. Och visst vore det fint att kunna leva på sin blogg eller åtminstone få in lite extra pengar. Det är dock ganska få som verkligen tjänar något och troligtvis är YouTube den kanal som idag har mest potential men som också kräver mycket arbete, tid och kreativitet.

Min blogg är alltför liten och på YouTube har jag knappt publicerat något alls de senaste två åren. Tre små snuttar och det blir man inte fet på. Tidigare kunde jag sälja en och annan bild från bloggen med det är sällan sådana förfrågningar kommer in nu för tiden. Internet är fullt av bilder och fotografer (av olika rang) finns det miljoner och miljoner av.

Det kan komma in några förfrågningar per år om samarbete från olika företag, vilket innebär att jag skall skriva fördelaktigt om deras produkter, men jag nobbar alltid. Förutom för någon vecka sedan då det kom ett förslag och jag blev lite nyfiken och svarade på epostmeddelandet. Jo, det var en seriös aktör bakom men inget som passade mig. Jag skulle få textilier till ett värde av 50 europenningar, that´s all, så jag tackade med lätthet nej. Hade jag fått 500 euro i rena pengar och en produkt/tjänst som jag verkligen gillat skulle jag kunna tänka mig ett inlägg där jag uttryckte mig positivt om varan. Men det lär väl dröja och kommer troligtvis aldrig.

Däremot brukar jag lovprisa Kiliaro, molntjänsten för bilder, samt PostNords tjänst för vykort. Det finns kanske något företag/tjänst till men inget som ger pengar. Tvärtom får jag betala både Kiliaro och PostNord, haha… Så ser det ut på den tämligen ödsliga blogghimlen hos PJ:s Byffé denna vinter. Men glad jag är ändå. Jag har vatten i kran, ved i lidret, mat i kylskåpet och datorn fungerar ännu, därav detta inlägg. Och snart är det midvintersolstånd (21 december) och därefter blir det ljusare för var dag som går.

Dånaback Oxkangar

Åh, så grått det var idag, inte en endaste solglimt. Men temperaturen närmar sig noll så det är ju alltid en tröst även om snön får vara kvar till jul. Få se hur det blir med den saken.

Gammel-Ahlnäs Oxkangar

Andra dagar kan solen titta fram och då känns det strax lättare även kölden biter i kinden. Långben tog bilden!
Förresten gäller det att vara aktsam på isarna nu trots att isen växt under senaste köldperiod. Vid töväder blir isarna förrädiska.

 

2 kommentarer

 • annepauline

  Knepigt det där att vissa ”lyckas” eller vad man ska kalla det och blir rentav stormrika genom sina sociala medier.
  Detta med youtube och poddar. Men även fortfarande bloggar. Ibland läser jag om någon sådan stjärna och kollar vad de skriver om eller pratar om men det är aldrig något som intresserar mig. Mängder av reklamsamarbeten har de förstås så deras ”platser” är helt nerlusade med reklam. Reklamsamarbeten genererar tydligen bra med pengar. Sen är ju frågan om man verkligen gillar det man gör reklam för. Kanske ibland men förmodligen oftast inte. De säljer sin själ, haha…nåja, får man bra med pengar är det kanske ok…nä, förresten, det är det inte.

  • Per

   Jo, vissa lyckas, de flesta stannar kvar på en blygsam nivå av följare. Jag tror att en orsak kan vara att de som redan på förhand har ett stort nätverk, företagare, politiker, kändis och andra likande har mycket lättare att få läsare och tittare. De använder bloggen, eller annat socialt media, som kanal för sin verksamhet.

   Jag ser inget fel i att genomföra ett samarbete men då måste det vara en produkt/tjänst som man verkligen gillar och ersättning sker i pengar. Inte som det nu ofta är, varuprover och kanske någon enkel gåva. Det upplever jag som att bli utnyttjad med småsmulor. Men förstås, då gäller det att det finns läsare och följare.

   Min tidigare favoritbloggerska Jonna Jinton i Grundtjärn – numera är hon stor YouTubare – fick senaste natt en fin utmärkelse på Streamy Awards (Los Angeles) för sina videor som första pris i kategorin Cinematography (Filmkonst). Men så gör hon otroligt fina filmer på temat naturromantik, skulle jag kalla det, samt hennes eget personliga varumärke. Hon har ju också företag med silversmide och andra verksamheter. Men det har varit en ganska lång väg som inte var lätt alla gånger. Det är bara att gratta!

   https://www.allehanda.se/2021-12-13/jonna-jintons-stora-chock–vunnit-stort-pris-ar-valdigt-tacksam
   Hoppas det går att läsa!

   https://sverigesradio.se/artikel/jinton-lite-som-att-vinna-en-oscar-for-film-pa-sociala-medier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »