Allehanda

Problemet med pepparkakslådan och julkorten skickade

Julen närmar sig men jag är varken nervös eller ivrig. Bara lugnt avvaktande och med vissa förberedelser på gång. Ljusen till gravarna inköptes idag och en stor burk pepparkakor.  Nyåkers pepparkakor skall det vara, de är godast och bäst! Problemet är, trots att jag inte är något godistroll, att jag har svårt att låta bli att tjuvsmaka och redan en kort stund efter att jag kom hem från köpladan så hade jag lirkat upp locket och smakat årets första julpeppakaka. Så god! Ok, jag smakade flera och kanske ett tiotal slank ned under eftermiddagen och kvällen.

Jag köper sällan kakor, godis och snask men när jag gör det går det åt i ett nafs. Jag har ingen karaktär alls när det gäller sådant. Ett ständigt plockande tills burken, påsen, asken är slut och sedan äter jag knappt en bit på ett halvår. I alla fall inget jag köper.

Risken är att jag redan efter några dagar, en vecka, har ätit upp alla pepparkakorna och så är jag utan på själva julen. Så vad göra för att spara det mesta till julveckan? Där få ni, kära läsare, komma in med tips! Hur finns det kvar en pepparkaka i burken på julaftonen?

En annan sak jag gjorde idag var att skicka i väg en drös julkort. Jag skickar till de jag fick julkort från förra julen. Julkorten sparas i ett kuvert och plockas fram ett par veckor innan nästa jul, betraktas samt noteras på en lista. På så sätt kommer julkorten till beundran två gånger per år. Det är som att få julkort två gånger i december. Aj, ja, visst var det ett fint kort jag fick ifjol från fröken Ellen i badet! – M.A. Numminen har en sång som heter just så: ”Jag har sett fröken Ellen i badet”

Även detta år är det PostNord i kungariket som får äran att förmedla mina julkort till en utvald skara. Utvald i den bemärkelsenatt de valt att skicka mig ett julkort förra julen. Ett vintrigt motiv från Fladan här i Oxkangar. Tyvärr glömde jag att skriva ut att det är just Fladan i Oxkangar.

Denna gång använde jag en adresslista i Excel som jag laddade ned från PostNord och fyllde med egna namn och adresser. Gissa om det gick fort att få alla 18 adresserna på plats när jag väl laddat upp årets julkort från min bildsamling. Det fina är att jag kan spara denna lista till nästa år och då eventuellt komplettera den och återanvända den. Att återanvända är ju på modet och en knapp halv timmes knapptryckande sparade jag.

Priset är ej heller att förakta, för ett kort i A5-storlek vart som helst i världen med mängdrabatt till det facila priset av 1,46 europenningar per kort, och kvalitén på kortet är mycket bra!

Jag vill också påminna om att min Nicaragua-adress fungerar, det fick jag bevis för förra julen när ett julkort anlände med följande adress: f.d bybutiken västerut, röda stugan Nr 3 bakom häcken VS, FI 66730 Oxkangar, Finland.

Brukar du skicka och få julkort?

Nyåkers pepparkakor

Här ser ni den präktiga lådan som ännu är nästan full av pepparkakor. Förresten, snart vankas lussekatter och julstjärnor att inmundiga. Har ni tänkt på det?

Caritas salong i Djupsund

En annan julförberedelse är att få luggen klippt och ansad. Det lilla som finns. Caritas salong i Djupsund brukar sköta den saken till belåtenhet och idag var det åter dags.


PostNord, skicka vykort – hemsida

Dags att skicka julkort – ett inlägg på min blogg från ifjol

4 kommentarer

 • annepauline

  Du får ta och gömma pepparkaksburken på ”ett säkert ställe”. Så gör jag med allt som är viktigt. Risken är att du glömmer var du gömt burken så du inte hittar den på julafton. Du kanske hittar den först nästa jul…

  Nu för tiden skickar jag inte många julkort. Folk skickar ju bara ett God Jul mail eller SMS nu för tiden. Lite tråkigt, Jag tycker om att få ett riktigt julkort i postlådan. Utbudet av julkort har blivit allt skralare också. Akademibokhandeln nära mig som alltid hade jättefina kort av olika slag har lagts ner.

  Jag var i en rätt stor köpgalleria igår. Väldigt tomt på kunder i affärerna. Där stod endast någon ensam försäljare och spanade.
  Folk tycks handla allt på nätet. Post Nord och andra logistikföretag lär ha det kaotiskt med alla försändelser. För att inte tala om alla försändelsereturer.

  Plusgrader här idag och regn. Den lilla snön som fanns regnar bort och det är förrädiskt slipprigt och halt på vissa ställen.

  • Per

   Gömma den på säkert ställe? Ja, det var det bästa rådet som jag fått hittills. På FB har de ramlat in några också. Det skall jag göra så nu gäller det att komma på ett säkert ställe som jag glömmer bort till nästa jul. Hmmmm…
   Kanske i kantåuri? Men säg inte till någon!

   På PostNord tyckte jag det fanns en del traditionella julkort som gått an men jag gjorde ett eget. Jullöpare (papper) är något annat som gärna får komma till heders. Jag har någon men vet inte riktigt var jag skall nåla upp den. Ganska fullt på väggarna här. Vi får se.

   Tur att jag inte behöver söka julklappar. Här -4, bättre än -24!

 • annepauline

  Jag läste nu precis om ett paketombud en bit utanför staden. Efter Black Friday fick de ca 500 paket om dagen till sitt utlämningsställe. De väntar att det ska bli ca 600 paket om dagen veckan innan jul. Snacka om kaos. Folk tycks inte ha så bråttom att hämta ut sina paket heller så paketberget byggs på från golv upp till tak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »