Mina små vänner

Intet trodde jag att jag som en annan pensionär skulle sitta inne och genom fönstret se och glädjas åt Mina Små Vänner, som salig mor brukade säga. Kanske ett av livets små glädjeämnen, icke att förakta! – Men det gör jag, så roligt det är att se vad de håller på med och hur snabbt de flyger in till mitt fågelbord, tittar sig hastigt omkring och på en sekund eller tvår har de snappat en nöt och flyger iväg. Det är nötter som gäller! Det är mest talgoxar men också en och annan domherre och domfru.

Skatorna håller till på marken och söker med näbben genom snön för att om möjligt hitta något ätbart som fallit från de rikas bord. ”Inte heller min mun är av näver” tycks de säga i tysthet; ett uttryck som också salig mor använde.

Jag åker bort några dagar, men vem vet, kanske någon barmhärtig har vägarna förbi och fyller på lite nötter eller annat godis till Mina Små Vänner?

tomt fågelbord
Tomt som ett dansgolv på Långfredagen. Var är det nötet? Försovit sig?
nötter
Nämen titta, här har vi massor att snaska på. Inte så dumt på den backen ändå!
Annonser

6 reaktioner till “Mina små vänner”

 1. Jo tackar, tackar, när man bjuder de små vännerna på nötter då är man populärast i byn. Så förargade de ska bli under tiden du är bortrest. Man brukar bli ”utskälld” om man inte fyller på förrådet tillräckligt snabbt.

  Gilla

  1. Som tur är är de inte högljudda som hackspett eller fiskmås men de ser tumpna ut om bordet är tomt! Anklagande blickar mot fönstret brukar fylla på förrådet med nötter. De blir kanske rent ut sagt ilskna om bordet står tomt i flera dagar nu när jag är borta? Det blir till att samla med mig resgodis för att blidka.

   Gilla

 2. Visst är det charmigt och trivsamt med middagsgäster som äter med god aptit. Får hoppas dina glupska vänner är storsinta nog att överse med din ledighet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.