Allehanda

Stora pantardagen

Det var rejält halt på riksvägen genom provinsen igår kväll. En bit norr om provinshuvudstaden hade en bil åkt av vägen och låg på taket med strålkastarna på halvvägs ut på åkern. Dock inga allvarligare personskador rapporterar Vasabladet. Brunte hölls dock på vägen och frestades inte av det frusna gräset på andra sidan vägdiket.

Jag besökte en köplada i provinshuvudstaden. Jag hade några burka och flaskor att panta. Första gången jag måste köa för att panta mina flaskor och burkar! Säkert tio minuter tog det innan jag fick tillfälle att avlämna min pant i hålet. Då skall man också beakta att det fanns fyra pantmaskiner till städs.

Detta kom mig att fundera på varför just denna dag var stora pantardagen. Kan det vara så att ekonomin hos många fortfarande är på upphällningen, efter julens stora fester, och att de därför behöver förstärka sin kassa? Eller var det för att skåpen blivit alltmer fulla av resterna från överflödets fester?

Jag beställde en Big Mac i köpladans hamburgerrestaurang. Ingen direkt hälsovådlig mat men dock torde vid flitigt intag av densamma effekterna synas och märkas rätt snart.  I negativ bemärkelse.

Just när jag satt och mumsade i mig min måltid satte sig två ynglingar vid bordet bredvid. De placerade en bricka med läsk och hamburgare på bordet. Tre läsk och tio hamburgare! Först verkade de inte alls intresserade av hamburgarna utan satt och viftade på sina mobiltelefoner. Efter en liten stund serverades ytterligare två hamburgare till bordet och då kunde ungherrarna äntligen slita sig från sina elektroniska leksaker och inleda ätandet. Ytterligare en kamrat anslöt sig till sällskapet och nu avverkades den ena hamburgare efter den andra i rask takt. Jag blev tvungen att sitta lite längre än vad jag tänkt mig för att se om de verkligen skulle äta upp alla hamburgarna själva och när jag till sist reste mig och gick fanns bara tre hamburgare kvar på brickan och en hög med papper. De sista hamburgarna torde också snart ha slukats av dessa hungriga matvrak. Tolv hamburgare på tre man!

Det varnas ofta för snabbmatens förödande inverkan på hälsa och vikt; även läsk räknas som riktiga sockerbomber och bidrar därmed också till övervikt och risk för diabetes 2. Jag tittade även vad merparten av pantarna stoppade i pantmaskinerna och det mesta var flaskor som innehållit söt läsk av kända märken och ölburkar. Inte konstigt att bilringarna ramlar utanför byxlinningen även på många ungdomar.

Inte för att jag är något hälso- och träningsfreak men jag äter max en hamburgare i veckan men ofta går det veckotal innan jag beställer en hamburgare. Söt läsk undviker jag och istället håller jag mig till kolsyrat, smaksatt mineralvatten med låg sockerhalt och inget salt. Visst kan man äta både snabbmat och dricka läsk och öl men något bör man dock ha koll på sin konsumtion av dylika produkter. Sunt bondförnuft borde räcka. Jag tror inte att någon av de hungriga ynglingarna var bönder.

souvas
Sist jag var över till Umeå åt jag en souvas gjord på rökt renkött, en maträtt som slog hamburgare med renlängder.

6 kommentarer

 • kicki

  Brukar undvika att köra in till stan i görligaste mån. Bensinen är så dyr och tiden går bort till ingen nytta alls. Varor finns så det räcker och blir över i egen kommun, även om gubben brukar säga att det är annorlunda för en man. Må de?

  • PJN

   Nog handlar jag lokalt också men något saknar jag det större utbud som bjuds i de större köpladorna. Och så ser man lite annat folk också, en liten utflykt. I fredagskväll utförde jag dessutom ett litet skjutsuppdrag i staden.

 • hasse

  Jag och min moatje däremot finner stort nöje i att besöka små bybutiker…Särkimoboden tex . Där finns allt man behöver och trevlig betjäning därtill. Petsmo bybutik/handilin var också en höjdare 🙂
  För att nu inte glömma Oxkangar bybutik (saligen i åminnelse)…jaa, ska jag ännu klämma i med en höjdare så måste jag ju bara nämna Westins Matildas butik i Rötji, där fyndade jag i tiderna en massa patroner till älgjakten och dessutom en ”breidblaada gräfto”…men den har då kommit till ett gott hem för rosten har nästan tagit överhand på densamma .

  • PJN

   Westins Matildas butik besökte jag aldrig men den var vida känd i landskapet. Däremot hann jag besöka Tuckor Andelslag, nära kroken, och Nykvists Handel på andra sidan där Nymebil fanns. Bybutiken i Oxkangar hade lager där det kunde finnas varor som tillhörde en gången tid. Uppe på vinden fanns gömmor med förunderliga, gamla ting långt i in i modern tid.

   Jodå, visst skall man också handla i små bybutiker. Kan de inte alltid konkurrera med pris och utbud då har service och gemyt stor betydelse.

  • PJN

   Nej, jag har inte sett filmen men däremot har jag hört om den. Den handlar väl om killen som bara åt hamburgare och dylik och vad som sedan hände med hans hälsa?
   På YouTube kan man se hela filmen: http://www.youtube.com/watch?v=fcgAzuNKGNA

   Om jag vågar se den vet jag inte för då kommer jag väl aldrig mera att kunna äta en hamburgare. 😉 Det är nog med detta som med mycket annat: en varierad kost i måttliga mängder är det bästa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »