Språk/Språket

Så full i skratt jag blev idag…

…när jag skulle betala ett porto hos kyrkbyns ombud för Posten, St1. Jo, det händer att jag fortfarande skickar brev i kuvert och med frimärke på men oftast är det då inte mina egna brev.

För inte så länge sedan blev en video på You Tube mycket populär. Det var engelsmannen Oliver Gee som uppmärksammade Umebornas sätt att säga ja utan att öppna munnen. Det är ett slags inandnings-ja som låter ungefär som ”schuu”. Det finns flera varianter.

Detta är också vanligt här på denna sidan pölen men inte något som man tänker på så ofta. Idag fann jag mig använda ordet schuu när killen på St1 frågade om jag skulle skicka brevet med första klass frankering. ”Schuu” svarade jag och höll på att brista ut i skratt för det kom så naturligt samtidigt som jag blev medveten om mitt schuu. Jag frågade St1-killen om han hörde mitt ”Schuu” när jag svarade. Nej, det lade han inte märke till för det är nog så vanligt, menade han. Och det väl just det som det är.

Vasabladet gjorde en intervju i deras TV-kanal och frågade några äldre Vasabor om de kände till ordet. Något förvånad blev jag när de först inte kände till ordet men på slutet förstod de ändå vad som menades.

Eventuellt används det mera på landsbygden och av yngre människor, som t.ex. jag. 😉

umeå 2014
Vy över kyrkan och älven i bakgrunden. Umeå i december 2014.

 

 

 

4 kommentarer

 • annepauline

  Jag ”schuuar” hela tiden. Oftast är det inget jag ens tänker på själv och ingen annan heller, men ibland är det någon som börjar skratta lite lätt och frågar om jag är från Norrland. Sedan försöker de härma mitt schuu, men se, det kan de INTE.

  • PJ

   Jo, det är nog vanligare än man tror, åtminstone här. Kom på mig själv flera gånger idag. Vår spansklärare tog också ikväll upp schuuandet. Han hade svårt att få till det riktiga lätet trots tappra försök. Tydligen svårare än man tror.

 • kicki53

  Min man kom och visade klippet från Norrland med schuu-ljudet, varpå jag svarade att det är precis samma ljud som vi har. Det hade han inte tänkt på :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »