Upplevelser

Lämna tråkig TV hemma och kom med på en föreläsning!

Update längst ned!

Kölden närmar sig och i morse visade min digitala utetermometer endast + 0,4 C. Ifjol noterade jag den första riktiga kölden den 28 september. Hu huu, det gäller att leta fram varma tröjor och se över långkalsongerna. Igår eldade jag också för första gången i spiseln denna höst. En trevlig värme spred sig i stugan och den håller i sig långt in på denna dag.

Det passar bättre nu att titta lite på TV emellanåt. Jag är ingen flitig TV-tittare och mitt TV-tittande går i vågor men igår fastnade jag i ett program som var så dåligt att jag knappt stod ut. Åhå, hur kommer det sig, kanske någon frågar sig? Jo, det skulle föreställa något slags lättsamt humorprogram men det var så enormt tråkigt och pinsamt att jag ville se om det fanns ett enda skämt som gjorde att jag drog åtminstone lite på smilbanden. Nej, det nöjet besparades mig. Inget roligt alls. Krystade ordvitsar och konstgjorda skratt var det enda som kom ut ur det programmet. Jag försökte men jag fann inte något som var roligt i det programmet trots att en av Finlands bäste komiker, André Wickström, finns med. Jag avser programmet ”Detta om detta” (YLE5). Enda orsaken till att detta program sänds är för utfyllnad i programtablån och för att det är billigt att producera.

Ett liknande program, men då radioprogram, är Eftersnack i radio Vega. De lyckas bättre, inte minst på grund av Jeanette Björkqvist. Men ”Detta om detta” får gärna blir före detta.

Finlandssvenska TV5 har fått stryka på foten och det märks när man nu delar programtid med YLE Tema. Men det finns bra finlandssvenska program också. Jag tänker på Egenland, Närbild och Spotlight som jag tittar om ämnet intresserar mig. Strömsö är också populärt men inte direkt min typ av program. Nyheterna halv åtta brukar jag ibland också titta men i övrigt är det inte så ofta jag tittar på TV5. Istället blir det SVT och danska DRTV.

Istället för TV blir det kommande tisdag föreläsning på MI i Kronoby. ”Samerna i Österbotten under medeltiden” är ämnet som historikern och forskaren i samernas historia, Peter Ericson föreläser om. Ett intressant ämne som jag har ofta funderat över. Har samer funnits i Österbotten, hur såg naturen och livet ut då och när och varför försvann de?

Är det någon som vill hänga med från våra trakter eller längre söderöver så tag gärna kontakt på ett eller annat sätt så går det att samåka.

 

Så här fridfullt kan det se ut i Långskärs hamn en höstdag i september. Här gick förr i världen stora fartyg in och lastade ”pappersved” och timmer. Då var det liv och rörelse. Sommartid finns också nu mycket sommargäster i farten men på höstkanten blir det allt mera lugnt. Också något att njuta av.

I somras var anslagstavlan så full av meddelanden att det knappt fanns något ledigt utrymme. Alla möjliga aktiviteter utannonserades. Nu är det inte mycket på gång. Kanske någon höstmarknad. Kanske borde jag sätta upp ett plakat med inbjudan till föreläsningen i Kronoby?
Nu får ni gissa vilken som är min postlåda. Från vänster räknat. Gäller inte de som bor i byn eller annars gör en tjuvtitt i förbifarten. Den som svarar först rätt kommer att få ett vykort från mig om adressen meddelas t.ex. via epost. Finns i höger spalt.

Update!

Min lilla utmaning vad gäller vilken postlåda som är min får väl anses avslutad. Några gissningar har inkommit och en har faktiskt rätt. Min postlåda är nummer….. tadaaa 6 (sex). Rätt svar har kommit via epost och ett vykort kommer att avsändas denna vecka till kungariket. Jag får därmed också tacka alla som bemödat sig om att göra en gissning! För övrigt, skicka mera vykort!


Samerna i Österbotten under medeltiden – MI-föreläsningen i Kronoby

Detta om detta – TV-program som YLE 5 sänder. Hela 69 programavsnitt har de hunnit med redan. Går att se utrikes.

Eftersnack – Radio Vega

6 kommentarer

  • Per

   Bra gissning! Vi får se om det stämmer. Jag kan inte redan nu säga om det är rätt eller fel för då har nästa person lättare, ifall din gissning var fel. Jodå, jag kan skicka fler vykort om det visar sig att flera har gissat rätt.

 • annepauline

  Här var det rimfrost på en del ställen i veckan. Det blev snabba ryck från varmt till kallt.
  Jag brukar också gå på föreläsningar som olika studieförbund anordnar men det är konstigt hur svalt intresset är bland allmänheten att gå på föreläsningar. Flera gånger har jag anmält mig till föreläsningar som blivit inställda på grund av för få anmälda, En gång ringde jag till ett studieförbund och frågade ”Vad är det för fel på folk som inte går på en intressant föreläsning?” ”Ja, det undrar vi också” svarade damen på förbundet. Haha!
  Det är ju mycket jobb med att hitta föreläsare, boka lokal för föreläsningen, osv, och så blir det inställt för att bara ett par tre personer anmält sitt intresse,
  Tänk att jag tror också att postlåda nummer 8 är din!

  • Per

   Tackar för gissningen! Då har vi två på samma låda plus en gissning som jag fick via epost men det var en annan låda. Spännande värre! ha ha… Enda begränsningen var att bybor inte får gissa och inte heller åka hit enkom för att kolla postlådorna. Man kan också köra med uteslutningsmetoden, redan då blir det betydligt lättare.

   Säg det, vad är det för fel på folk som inte förstår att uppskatta en bra föreläsare i ett ämne som intresserar? Jag har ganska bra koll på vilka föreläsningar som förekommer i landskapet och alltid blir det några som jag besöker. För ett par år sedan skickade jag ut förslag på en föreläsning till olika studieförbund/MI, nämligen en föreläsning om källkritik på Internet, ifrågasättande av diverse myter på nätet och tolkning av statistik samt hur man hittar trovärdig statistik. Jag tror det var Nykarleby Arbis som nappade på förslaget och hade en föreläsare på gång i ämnet men föreläsningen blev inhiberad. För få deltagare. Ja, vad är det för fel på folk??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Translate blog »