Allehanda

Hejm, en restaurang som får fler besök av torsdagsklubben

Torsdagsklubben gjorde igår ändring i schemat och valde istället onsdagen för veckans lunch. Vi besöker lunchställen mellan Jakobstad i norr till Vasa i söder och denna gång blev det Vasa och Hejm, den nya restaurangen nere vad fiskestranden, alldeles invid Faros.

Jag var rattvändare och var lite bekymrad inför parkeringen med det går helt bra att svänga in till vänster alldeles innan man åker ut på Vasklotbron. Om man kommer från torget och centrum, vill säga.

Jo, maten det viktigaste, var god, smaklig och i lagom mängd även för stora, starka karlar till priset av 11,50 europenningar. Sallad, bröd, vatten och kaffe ingick i priset. Fiskgratäng med pressad potatis och inlagda morötter stod på onsdagens lunchmeny. Fisken var lax och gädda, mycket goda och salladen stod inte långt efter.  Gäddan fick ett extra plus.

Jag analyserar inte rätten desto närmare, jag är inte någon gourmet, utan kan konstatera att hit blir det att styra kosan fler gånger för att utröna om måttet också håller för kött och soppa. Restaurang Hejm rekommenderas å det varmaste! – Vi tittar på några bilder.

Nybyggt, högt till tak och utsikt mot sjön. Stolarna bekväma och servetterna snygga. Trevlig och flink betjäning som också kom och frågade om maten smakade bra. Till höger syns köket där maten tillagas.

Råvarorna till maten kommer från närområdet vilket dessa två strån på bordet tycks symbolisera. Det är nära från ax till bröd.

Naturligtvis, en bild på maten kan väl inte en bloggare missa. Skålen till höger med salladen hade vi nästan hunnit tömma innan jag kom mig för att hiva fram kameran. Servetten syns lite till vänster och en rejäl uppsättning bestick finns att tillgå. Vi valde vatten som måltidsdryck men både vin och öl finns i denna restaurang med alla rättigheter. Svåger berömde speciellt kaffet!

Utsikten är inte att klaga på. Armaturen inte heller helt fel. Stora fönster ut mot sjön. På sommaren finns också en takterrass att tillgå.

Efter lunchen tog vi en spatsertur längs stranden och besökte också grannen Fiskdisken som säljer fisk och delikatesser av olika slag. Lunch verkar också finnas.

Restaurang Hejm ligger granne med välkända Faros, fyrskeppet som sedan 1989 tjänstgör som restaurangbåt.

Summa summarum så är restaurang Hejm ett bra lunchalternativ. Helst bör man göra bokning via deras hemsida annars är risken stor att man blir utan lunch. Bokningen fungerade bra och var enkel att använda.

Tilläggas bör att Hejm också serverar annat än lunch. Snart står t.ex. julbordet och väntar för de hugade. Det vore minsann spännande att utforska.

Detta hörn vid Fiskestranden invid Vasklotbron har ju blivit en riktig oas för den som vill äta gott eller njuta en öl i sommarens solsken. Fattas bara att man också bygger om fängelset en bit bort till hotell som man gjort i till exempel Umeå.


Hejm – deras hemsida. Här kan ni fördjupa er i deras menyer och erbjudanden. Hejm är annars österbottnisk dialekt för ordet hem. Svårare än så är det inte.

Fiskdisken – affären där kan kan köpa havets läckerheter och annat gott för egen hemtransport, eller så kan man också smörja kråset på plats.

Faros – här kan man bl.a. avnjuta fyr jullunch.

Fiskets hus – hemsidan där ni kan se huset i sin helhet. Tyvärr misslyckades jag med att få en bild på hela Fiskets Hus men denna är desto bättre.

17 kommentarer

 • Sister Jane d.y

  Jo, Hejm går hem. God lunch, som hemlagat. Har också ätit middag där och det var ännu snäppet bättre.
  Dom satsar verkligen på att få en helhet som passar ihop, det gillar jag . Sen var också efterrätten ljuvlig.
  Så jo, det blir fler gånger. Kanske före vi ska på teatern?

  • Per

   När tillfälle för nästa besök infinner sig står ej att finna idag. Vi får se när det passar och maten är den rätta. Lyckat besök var det i alla fall i onsdags.

 • annepauline

  Vilket tjusigt ställe och vilken tjusig utsikt. De verkar ha riktigt rejäl mat. Lite undrande är jag över namnet. Hejm. Där hejm. Hur passar det för finsktalande kunder? Inte lär finsktalande personer ens veta att hejm är hem på finlandssvensk dialekt. Jag kom att tänka på det salig hädangångna ölsjappet Koti, haha.

  • Per

   Jo men det skall väl gå bra med ett svenskt dialektnamn på restaurangen. Det är en vanesak. Råvarorna kommer ju ofta från svenskbygderna. Vet man inte vad ordet hejm betyder så är de ju sak samma och kunder verkar det finnas.

   Café Koti finns i Rovaniemi. Tror knappast att det är gamla Koti i Vasa men namnet är samma. Jo, Koti var ett äkta, gammeldags ölsjapp i Vasa. Kanske jag besökt det någon enstaka gång i min ungdom. Det var mera Elite i på andra sidan kvarteret som besöktes. Nuvarande Olivers.

 • hasse

  Koti… I mitten på 1980-talet beslöt vi en dag från jobbet att luncha där. När vi kom in fanns vid kassan en lapp med ”Lounas”. När vi beställde maten vände kassadamen på lappen för att se vad en Lounas kostade, så inte var det väl alltför många som åt där. Borddukarna var rödvitrutiga och hålen efter cigarrettglöden på dem hade omsorgsfullt sytts igen.
  Men maten var helt yppperlig .
  Klientelet på Koti tittade nog litet underligt på oss som åt lunch.

 • hasse

  Elite…där åt vi ofta lunch. Alltid god mat där. Fru Berts, som förestod stället, bjöd alltid på jullunch åt ”stammisarna”

  • Per

   Där fick vi lite historik från Vasa. 1980-talet får vi väl kalla historia nu för tiden. Jo, jag har för mig att Koti var stamstället för de som var glada för öl och starka drycker även till vardags. Aha, så fru Berts var chef på Elite, något inte jag kände till. Några andra kända ställen från den tiden var restaurang Centrum, Birra och vad hette stället på Handelsesplanaden på höger sida strax innan man körde ut på motorvägen? Dit slank man in någon gång på väg till Åminne. Var det inte någonting med en sjöterm?

 • annepauline

  Haha, jag måste skratta när jag läste Hasses kommentar att klientelet på Koti tittade underligt på dem som åt mat.
  På Koti drack man frukost, drack lunch samt drack middag. Stället var dock även känt för att servera god vällagad husmanskost. Gästerna var väl tvungna att äta någon gång och då behövdes näringsrik mat.

  • Per

   Här måste jag skratt åt din kommentar, ha, ha… ”Gästerna var väl tvungna att äta någon gång och då behövdes näringsrik mat.”

  • Per

   Vasklot Matservering står på listan över ställen som skall besökas här framöver. De har ju flyttat en liten bit och fått nya lokaliteter. De övriga två är mig okända men går väl också att luska ut var de finns. Tack för tipsen!

 • kalle

  Kesmo är flitigt besökt här, helt ok flera sorter att välja. Panini vid minimani är nu vårt favoritställe.
  Åxå lite vöråblod som styr, som vid Vasklot Matservering.

  • Per

   Ah, Niska, smugglaren och restaurangen. Jo, den har jag hört talas om men inte i samband med lunch. Det visade sig att där också finns lunch. Något att lägga bakom örat. Hoppas din fredagsentrecote smakar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate blog »